22 januari 2023

Siv Jakobsen - Gardening

De Noorse muzikante Siv Jakobsen maakte al twee wonderschone albums, maar legt de lat op het subtiel maar bijzonder fraai ingekleurde Gardening, mede door haar prachtige stem, nog wat hoger
The Nordic Mellow en A Temporary Soothing van Siv Jakobsen waren allebei albums die bij eerste beluistering een onuitwisbare indruk maakten, maar die na een lange winter toch wat ondergesneeuwd bleken. Het deze week verschenen Gardening zou wel eens langer mee kunnen gaan. Gardening is, net als zijn twee voorgangers, prachtig ingekleurd met onder andere strijkers en blazers, maar klinkt toch net wat aardser, waardoor de songs van de Noorse muzikante nog wat meer impact hebben. Die impact wordt verder vergroot door de prachtige zang van Siv Jakobsen, die met veel gevoel, precisie en schoonheid haar persoonlijke songs vertolkt op dit bijzonder mooie album.


Siv Jakobsen heeft zich na een dagje tuinieren in de warme zomerzon laten fotograferen voor de cover van haar nieuwe album. Het levert misschien niet de meest charmante foto op, maar het gaat natuurlijk om de muziek. Die muziek was dik in orde op de eerste twee albums van de Noorse singer-songwriter. 

Zowel op The Nordic Mellow uit 2017 als op A Temporary Soothing uit 2020 maakte Siv Jakobsen indruk met een mooi en veelkleurig geluid met invloeden uit de Britse en Amerikaanse folk en invloeden uit de muziek zoals die wel vaker wordt gemaakt in Scandinavië. Beide albums werden gemaakt met ervaren producers, respectievelijk Matt Ingram (Laura Marling) en Chris Bond (Ben Howard), en dat hoorde je in het prachtige geluid. 

Siv Jakobsen excelleerde op beide albums bovendien als zangeres, met een stem die herinnerde aan grote folkzangeressen uit het verleden en gelouterde ijsprinsessen uit het heden. Het leverde twee albums op die uitstekend dienst deden als soundtrack voor lange winteravonden, maar die, zeker achteraf bezien, wel wat meer aandacht en waardering hadden verdiend. 

De vorige twee albums van Siv Jakobsen verschenen aan het begin van de herfst, terwijl Gardening midden in de winter verschijnt. Ook op haar nieuwe album maakt Siv Jakobsen muziek die het uitstekend doet in het huidige seizoen, maar Gardening is ook klaar voor de lente en de zomer. De muzikante uit Oslo verliet haar thuisbasis Oslo dit keer niet en werkte voor de afwisseling niet met producers van naam en faam, maar met twee lokale producers, Olav Settem en Simen Mitlid. 

Het heeft geen gevolgen gehad voor de kwaliteit van het geluid op Gardening, want ook het derde album van de Noorse muzikante valt op door een bijzonder mooi geluid en een fraaie productie. Siv Jakobsen vond de inspiratie voor haar nieuwe album nadat vervelende persoonlijke herinneringen weer aan de oppervlakte waren gekomen, wat een intiem en persoonlijk album oplevert. 

Ondanks het feit dat Gardening werd opgenomen in het hoge Noorden, klinkt Gardening wat folkier en aardser dan de vorige twee albums. Siv Jakobsen kiest op haar derde album vooral voor ingetogen en betrekkelijk langzame songs. Voor de inkleuring van haar songs deed ze deels een beroep op de Britse multi-instrumentalisten Emma Gatrill (Laura Marling, Rozi Plain, This Is The Kit) en Marcus Hamblett (Laura Marling, Rozi Plain, The Staves) die vanuit Brighton onder andere strijkers en blazers toevoegden aan de songs op Gardening en hierin de vrije hand kregen. 

Gardening doet wel wat denken aan This Is The Kit en Rozi Plain, maar het blijft ook onmiskenbaar Siv Jakobsen. De subtiele maar bijzonder mooie accenten zorgen voor een prachtig geluid, waarin de stem van Siv Jakobsen uitstekend tot zijn recht komt. De Noorse muzikante zingt vooral zacht en ingehouden, maar iedere noot is raak, waardoor de persoonlijke songs hard binnen komen. 

Gardening is een logisch vervolg op The Nordic Mellow en A Temporary Soothing, maar het album voegt ook iets toe aan het oeuvre van Siv Jakobsen, dat nog beperkt van omvang is, maar van een indrukwekkend hoog niveau. Vrouwelijke singer-songwriters sneeuwen deze week op de krenten uit de pop wat meer onder dan normaal, maar dit wonderschone album kan ik echt niet laten liggen. Erwin Zijleman


Gardening van Siv Jakobsen is verkrijgbaar via de Mania webshop: