04 januari 2023

Beyoncé - RENAISSANCE

Beyoncé springt op RENAISSANCE ruim 60 minuten lang van de hak op de tak, maar vermaakt stiekem steeds meer met dit veelzijdige en veelkleurige album dat stevig scoorde in de jaarlijstjes dit jaar
Ik heb dit jaar een aardig stapeltje R&B albums besproken, maar heb het meest besproken en meest bejubelde R&B album van 2022 tot voor kort genegeerd. Ik ben nauwelijks bekend met de muziek van Beyoncé, maar ik heb het afgelopen zomer verschenen RENAISSANCE leren waarderen de afgelopen weken. Het is een album dat opvalt door een bont palet aan invloeden en een moordend tempo. Zeker bij eerste beluistering vond ik het zo stevig bewierookte album van Beyoncé vooral dodelijk vermoeiend, maar er valt steeds meer op zijn plek. Ik vind zeker niet alles op RENAISSANCE even goed, maar ik onderga de luistertrip van ruim een uur met steeds meer plezier en interesse.


Wanneer ik alle jaarlijstjes die ik de afgelopen weken heb bestudeerd bij elkaar optel, weet ik bijna zeker dat RENAISSANCE van Beyoncé op de eerste plaats zal eindigen. De Amerikaanse muzikante voerde een aantal van mijn favoriete jaarlijstjes aan, maar zelf had ik het album tot voor kort nauwelijks beluisterd. 
Ik kan R&B albums de afgelopen jaren echter steeds meer waarderen, wat de verdienste is van muzikanten als Beyoncé’s zus Solange. Ook de afgelopen weken besprak ik nog een aantal interessante nieuwe R&B albums, waardoor ik eigenlijk niet om Beyoncé’s laatste album heen kon. 

Ik heb RENAISSANCE de afgelopen weken intensief beluisterd tijdens meerdere wandelingen en ben het album langzaam maar zeker steeds meer gaan waarderen. Ik hou zoals gezegd steeds meer van R&B, maar hou nog altijd niet van rap, waardoor een zeer beperkt deel van RENAISSANCE me maar matig kan bekoren. Hier staat gelukkig veel tegenover. Ik ben nauwelijks bekend met de vorige zes albums van Beyoncé, maar RENAISSANCE is een opvallend veelzijdig album. 

Beyoncé laat op haar nieuwe album horen dat ze met van alles en nog wat uit de voeten kan. Invloeden uit de R&B spelen natuurlijk een zeer voorname rol op het album, maar in ruim een uur muziek komen ook invloeden uit de soul, funk, disco, hiphop, house, rap, dance, elektronica en pop voorbij. RENAISSANCE is een album dat overloopt van vooral goede ideeën en het is een album waarop met name de producers van het album zich flink hebben uitgeleefd. 

Ik vond het daarom, zeker bij mijn eerste beluisteringen, vooral een doodvermoeiend album. Beyoncé lijkt van de hak op de tak te springen en doet dit bovendien in een beangstigend hoog tempo. RENAISSANCE deed me in eerste instantie vooral verlangen naar de lome en zwoele albums die ik uit een aantal jaarlijstjes haalde, maar na enige gewenning viel er veel op zijn plek. RENAISSANCE was al snel een prima album om mee te wandelen, maar inmiddels kan ik het album ook in een andere setting zeer waarderen. 

In muzikaal en productioneel opzicht gebeurt er echt van alles op RENAISSANCE, dat bij vlagen aanstekelijk en toegankelijk is, maar ook met enige regelmaat niet kiest voor de makkelijkste weg. Beyoncé is verder een uitstekende zangeres en dat ze het hart op de juiste plek heeft hoor je in de maatschappijkritische teksten, die de heilige huisjes niet ontzien. Ik heb nog altijd een duidelijke voorkeur voor lekker dromerige R&B, want van een album als RENAISSANCE word ik af en toe nog behoorlijk onrustig, maar aan de andere kant heeft het hoge energieniveau van het album ook wel wat. 

Ik had zoals gezegd nog nauwelijks naar het nieuwe album van Beyoncé geluisterd en dat geldt voor alle albums van de Amerikaanse muzikante. RENAISSANCE is deels precies wat ik van het album had verwacht, maar flink wat songs op het album hebben me ook aangenaam verrast. Ik vind RENAISSANCE overigens het best wanneer je het album als één lange luistertrip beluistert en niet als een serie individuele songs. Het zorgt voor een flink wandeltempo, maar Beyoncé heeft met haar laatste album ook mijn liefde voor de R&B weer wat verruimd. RENAISSANCE is voor mij zeker niet het beste album van 2022, maar ik begrijp alle lof voor het album inmiddels wel. Erwin Zijleman


RENAISSANCE van Beyoncé is verkrijgbaar via de Mania webshop: