20 januari 2023

David Crosby (1941-2023)


De iconische popmuzikanten uit de jaren 60 en 70 zijn inmiddels allemaal behoorlijk op leeftijd, maar toch is het iedere keer weer een schok wanneer ons een grootheid ontvalt. David Crosby was zo'n grootheid. De Amerikaanse muzikant was een van de oprichters van de legendarische band The Byrds, maar hij is toch vooral bekend als lid van Crosby, Stills & Nash (soms aangevuld met (Neil) Young). De wonderschone harmonieën van Crosby, Stills & Nash zijn tot op de dag van vandaag zeer invloedrijk en zijn qua schoonheid maar zelden geëvenaard. 

David Crosby behoorde in de jaren 60 en 70 tot de allergrootsten binnen de popmuziek, maar leek hierna snel uit te groeien tot een jaren 60 en 70 relikwie. Zijn solocarrière begon in 1971 prachtig met het bijzonder indrukwekkende If I Could Only Remember My Name, maar ging al snel als een nachtkaars uit. Mede door drugsverslavingen ging het in de jaren 80 snel bergafwaarts met David Crosby, die zelfs enige tijd achter de tralies leek te verdwijnen.

Aan het eind van de jaren 90 formeerde David Crosby samen met zijn zoon James Raymond de band CPR en leefde zijn muzikale carrière, mede door een aantal succesvolle Crosby, Stills & Nash reünies, weer wat op. De niet echt meer verwachte terugkeer als solomuzikant kwam pas in 2014 met het prachtige Croz, dat misschien niet zo indrukwekkend was als If I Could Only Remember My Name uit 1971, maar wel recht deed aan de muzikale talenten van de Amerikaanse muzikant.

De afgelopen jaren was David Crosby verrassend productief. Na Croz volgden nog vier albums, die stuk voor stuk de moeite waard waren. Het in 2021 verschenen For Free lijkt nu de zwanenzang van de muzikant die op 81 jarige leeftijd is overleden. Erwin Zijleman