06 januari 2023

Alan Rankine (1958-2023)

 


Het overlijden van Alan Rankine heeft het Nederlandse nieuws niet gehaald, maar de Schotse muzikant was absoluut meer dan een voetnoot in de geschiedschrijving van de popmuziek. Alan Rankine zette zijn eerste stappen in de muziek met de weinig succesvolle en cabareteske band Caspian en liep Billy MacKenzie tegen het lijf toen de band een nieuwe zanger zocht. De twee gingen al snel verder als The Associates. De band was met name aan het begin van de jaren 80 behoorlijk succesvol en bracht uiteindelijk vier albums uit: The Affectionate Punch (1980), Sulk (1982), Perhaps (1985) en Wild And Lonely (1990). Met name het debuutalbum van de band behoort tot de betere albums van de jaren 80 en is door een bonte mix van invloeden nauwelijks in een hokje te duwen. 

Binnen The Associates trok Billy MacKenzie, wat mij betreft een van de beste zangers uit de geschiedenis van de popmuziek, verreweg de meeste aandacht, maar de rol op de achtergrond van Alan Rankine moet zeker niet onderschat worden. Als multi-instrumentalist en producer drukte hij zijn stempel op de vier albums van de Schotse band. Na het uit elkaar vallen van The Associates koos Alan Rankine voor een bestaan als producer en werkte hij onder andere met The Pale Fountains en The Cocteau Twins. Hij maakte ook nog twee soloalbums, die veel minder aandacht kregen dan het solowerk van Billy MacKenzie. 

Vanaf de jaren 90 gaf Alan Rankine colleges over muziek en songwriting in Glasgow. Tussen zijn leerlingen zaten leden van Schotse bands als Belle and Sebastian, Snow Patrol en Biffy Clyro. Alan Rankine overleed deze week. Hij werd slechts 64 jaar oud. Billy MacKenzie maakte in 1997 een eind aan zijn leven en werd slechts 39 jaar oud. Erwin Zijleman