06 januari 2023

Rolling Blackouts Coastal Fever - Endless Rooms

De Australische band Rolling Blackouts Coastal Fever leverde in de lente van 2022 haar derde album af en dit doet zeker niet onder voor de eerste twee albums van de band en is zelfs nog wat beter
Ik heb geen idee waarom ik Endless Rooms van Rolling Blackouts Coastal Fever vorig jaar keer op keer heb laten liggen, maar dankzij flink wat jaarlijstjes ben ik alsnog bij de les. Ik was zeer te spreken over de eerste twee albums van de Australische band, maar vind het derde album eerlijk gezegd nog beter. De band uit Melbourne heeft haar geluid verrijkt met synths, varieert wat vaker met het tempo en kiest zo nu en dan voor wat langere songs, waarin meer ruimte is voor bijzondere wendingen. Endless Rooms straalt wat meer rust uit, maar blijft gelukkig ook een album vol aanstekelijke songs en een album vol zonnestralen. Dat had ik een maand of acht eerder moeten weten, maar ik ben blij dat ik Endless Rooms alsnog heb opgepikt.


De Australische band Rolling Blackouts Coastal Fever debuteerde in 2018 met het briljante Hope Downs, dat in het betreffende jaar opdook in vele jaarlijstjes, waaronder dat van mij, waarin het album de top 20 haalde. Ik beschreef het album destijds zelf als een combinatie van het allerbeste uit de Australische, Nieuw-Zeelandse, Britse en Amerikaanse gitaarpop, waarbij ik namen noemde als The Go-Betweens, The Chills, The Bats, The Feelies, The Strokes, R.E.M., The Smiths en Orange Juice, wat alles zegt over de kwaliteit van het debuutalbum van de Australische band. Het album was bovendien de soundtrack van een lange, warme en zorgeloze zomer, wat nog wat extra bonuspunten opleverde. 

Twee jaar later was ik minstens even enthousiast over het tweede album van de band uit Melbourne. Ook Sideways To New Italy combineerde invloeden uit een aantal decennia gitaarpop en strooide net als zijn voorganger uitbundig met zonnestralen, die in de eerste coronazomer goed van pas kwamen. Gezien mijn goede ervaringen met de eerste twee albums van Rolling Blackouts Coastal Fever begrijp ik eerlijk gezegd niet waarom ik het afgelopen zomer verschenen derde album van de band keer op keer heb laten liggen. Ik hou het er maar op dat de concurrentie moordend was dit jaar, want aan de kwaliteit van Endless Rooms kan het niet gelegen hebben. 

Op haar derde album gaat Rolling Blackouts Coastal Fever deels verder waar Sideways To New Italy in de zomer van 2020 ophield. De band grossiert nog altijd in even aanstekelijke als stekelige gitaarsongs, waarvoor ook dit keer imposant vergelijkingsmateriaal kan worden aangedragen. Dat vergelijkingsmateriaal is eigenlijk niet substantieel veranderd, maar dat betekent niet dat Endless Rooms precies hetzelfde klinkt als zijn twee voorgangers. De muziek van de Australische band is nog altijd zeer zonnig en verleidelijk, maar in muzikaal opzicht is de band gegroeid. 

Rolling Blackouts Coastal Fever kiest in een aantal songs voor een net wat stekeliger geluid, heeft hiernaast wat langere songs opgenomen en kiest bovendien met enige regelmaat voor songs met een wat lager tempo. In die langere en tragere songs zoekt de band net wat meer het experiment, waardoor Endless Rooms meer is dan een verzameling catchy popliedjes met een zomerse inslag. Op hetzelfde moment kunnen de songs van de Australische band ook grootser, meeslepender en toegankelijker klinken dan die op de vorige twee albums, wat mede het resultaat is van de inzet van synths. Rolling Blackouts Coastal Fever nam haar derde album op in de Australische bush en kon vanwege de coronapandemie de tijd nemen voor Endless Rooms. Dat hoor je, want veel songs op het album maken een ontspannen indruk. 

Ik heb het derde album van Rolling Blackouts Coastal Fever er onlangs alleen maar bij gepakt omdat Endless Rooms de afgelopen weken opdook in meerdere jaarlijstjes en inmiddels kan ik concluderen dat daar niets op valt af te dingen. Endless Rooms is net zo verleidelijk als de eerste twee albums van de Australische band, maar is in muzikaal opzicht nog net wat interessanter. Op naar het volgende album van de band, dat normaal gesproken in de zomer van 2024 moet gaan verschijnen. Erwin Zijleman

De muziek van Rolling Blackouts Coastal Fever is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische band: https://rollingblackoutscoastalfever.bandcamp.com/album/endless-rooms.


Endless Rooms van Rolling Blackouts Costal Fever is verkrijgbaar via de Mania webshop: