14 januari 2023

Juni Habel - Carvings

Singer-songwriter Juni Habel opent het muziekjaar 2023 indrukwekkend met het werkelijk wonderschone Carvings, dat betovert met mooie klanken en imponeert met de geweldige stem van de Noorse muzikante
Het debuut van Juni Habel heb ik ruim twee jaar geleden gemist, maar met haar tweede album maakt de Noorse singer-songwriter diepe indruk. Dat doet Juni Habel vooral met haar mooie en bijzondere stem, maar ook de klanken op haar tweede album zijn prachtig. Carvings bevat invloeden uit de Britse folk en de muziek van de Scandinavische ijsprinsessen, maar Juni Habel heeft ook een duidelijk eigen geluid. Het is een geluid dat zoals gezegd direct betovert, maar Carvings is ook een album dat de tijd moet krijgen om te groeien en doet dit vervolgens tot indrukwekkende hoogten. Het muziekjaar 2023 begint deze week pas echt, maar de eerste grote verrassing is direct daar.


All Ears, het debuutalbum van de Noorse singer-songwriter Juni Habel, viel aan het eind van 2020, mede door de corona lockdowns, helaas wat tussen wal en schip. Het eerherstel komt met het deze week verschenen Carvings, want was is dit een prachtig album. De Noorse muzikante heeft op haar tweede album maar een paar noten nodig om een onuitwisbare indruk te maken. Dat is niet zozeer de verdienste van de wat unheimische klanken of het akoestische gitaarspel waarmee het album opent, want het kippenvel wordt vooral veroorzaakt door de betoverend mooie stem van Juni Habel. 

Dat betekent overigens niet dat Carvings niet mooi of bijzonder is ingekleurd, want dat is het album zeker. Het grotendeels akoestische geluid op Carvings is bijzonder sfeervol en past prachtig in het huidige seizoen, al zou een flink pak sneeuw en een dikke laag ijs niet misstaan bij de fraaie klanken op het album. Subtiel akoestisch gitaarspel vormt de basis van de muziek op Carvings, maar door subtiele accenten van strijkers, piano en wat minder goed thuis te brengen instrumenten en hier en daar bijzondere achtergrondgeluiden, wordt de muziek van Juni Habel voorzien van een bijzondere onderhuidse spanning. 

Die spanning wordt versterkt door de indringende zang van de Noorse muzikante, die af en toe in meerdere lagen uit de speakers komt in mooie en trefzekere koortjes. Het is een stem die, in ieder geval bij mij, stevig binnenkomt en die bij herhaalde beluistering van het tweede album van Juni Habel alleen maar mooier en indrukwekkender wordt. Juni Habel beschikt over een stem die is gemaakt voor pastorale folky songs, maar ze klinkt toch anders dan de roemruchte Britse folkies. Carvings is onmiskenbaar een album uit het hoge Noorden, al is Juni Habel ook zeker geen typische Scandinavische ijsprinses. 

Het tweede album van de Noorse muzikante, die samen met haar oma in een oud schoolgebouw op het Noorse platteland woont, doet me af en toe wel wat denken aan het briljante Little Black Numbers van de Britse folky Kathryn Williams, maar Carvings heeft ook een duidelijk eigen geluid. Het tweede album van Juni Habel bevat slechts acht songs, maar bevat desondanks bijna veertig minuten muziek. Zeker in de wat langere tracks op het album neemt Juni Habel de tijd om de spanning op te bouwen of om eindeloos af te dwalen, maar Carvings is desondanks een album dat de aandacht moeiteloos vast houdt, wat ook haast niet anders kan met zang als die van Juni Habel. 

Carvings is in vocaal opzicht een van de meest indrukwekkende albums die ik de laatste tijd heb gehoord, maar ook in muzikaal opzicht maakt het album steeds meer indruk, zeker als je de tijd neemt om te verdwalen in de bijzondere songs van de Noorse muzikante. Ook ik heb het debuutalbum van Juni Habel eind 2020 niet opgemerkt, maar Carvings wist me zoals gezegd al na een paar noten te betoveren en is hierna begonnen aan een indrukwekkend groeiproces. 

De muziek van Juni Habel is absoluut muziek waarvoor je in de stemming moet zijn, maar als je er voor in de stemming bent is Carvings bijna veertig minuten lang van een bijna onwerkelijke schoonheid en intensiteit. De derde week van januari is de week met de eerste releases van 2023 en het is er direct een met een aantal hele mooie nieuwe albums, met wat mij betreft Carvings van Juni Habel als onbetwist hoogtepunt. Erwin Zijleman

De muziek van Juni Habel is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Noorse muzikante: https://junihabel.bandcamp.com/album/carvings.


Carvings van Juni Habel is verkrijgbaar via de Mania webshop: