30 januari 2023

R. Ring - War Poems, We Rested

De Amerikaanse band R. Ring debuteerde een kleine zes jaar geleden aardig en tegelijkertijd ruw en rommelig, maar keert nu terug met een in muzikaal opzicht echt veel interessanter en ook veel beter album
Ignite The Rest, het debuut van R. Ring, had in 2017 wel zijn charmes, maar in muzikaal opzicht moesten Kelley Deal en Mike Montgomery toch beter kunnen. Het komt er uit op het deze week verschenen War Poems, We Rested, waarvoor de Amerikaanse band noodgedwongen de tijd heeft genomen. De songs op het tweede album van R. Ring klinken een stuk verzorgder, maar ook interessanter. De rechttoe rechtaan rocksongs op het album gaan er in als koek, maar ook als de band gas terug neemt en hier en daar het experiment zoekt, maakt R. Ring zeer aansprekende muziek. War Poems, We Rested krijgt nog niet veel aandacht, maar het is echt een lekker en ook aansprekend album.


R. Ring is een project van Kelley Deal (The Breeders, The Kelly Deal 6000, The Last Hard Men, Protomartyr) en studiobaas en Ampline gitarist Mike Montgomery. De twee debuteerden in 2017 met het opvallend ruwe Ignite The Rest, dat bijzonder lekker klonk en er in een klein half uur een dozijn aangenaam rammelende songs doorheen joeg. Het ontbrak de twee op het debuutalbum helaas wel wat aan echt goede songs, waardoor het album uiteindelijk niet overdreven veel deed. 

Kelley Deal, de tweelingzus van Kim Deal van The Pixies, en Mike Montgomery begonnen vrij snel aan een tweede album, maar werden na korte tijd ingehaald door de reünie van The Breeders en door de coronapandemie. Hierna moest Kelley Deal op tournee met Protomartyr en was de Candyland studio van Mike Montgomery een tijd lang volgeboekt. Het tweede album van R. Ring heeft hierdoor een kleine zes jaar op zich laten wachten, wat Kelley Deal en Mike Montgomery de tijd gaf om flink te sleutelen aan de nieuwe songs van R. Ring. Het heeft de kwaliteit van het deze week verschenen tweede album absoluut goed gedaan. 

De band werd uitgebreid met de uitstekende drummer Laura King en met de vibrafoon van Joe Suer en de cello van Lori Goldston, wat een veel rijker en ook verzorgder geluid oplevert. Het is een geluid waarin de gitaren nog altijd de hoofdrol opeisen, met flink wat verwijzingen naar de 90s indierock, die onder andere door Kelly Deal op de kaart werd gezet met The Breeders. Zeker als de gitaren stevig uitpakken gaat ook de ritmesectie er lekker stevig tegenaan, maar War Poems, We Rested bevat ook meer introspectieve momenten, waarin er ruimte is voor andere instrumenten. 

In muzikaal opzicht klinkt het tweede album van R. Ring een stuk mooier en ook interessanter dan het debuut van de band en ook de zang van Kelley Deal en Mike Montgomery is duidelijk met meer aandacht op de band gezet. Het betekent niet dat de band is afgestapt van de rechttoe rechtaan indierock, want ook deze is nog te vinden op War Poems, We Rested, dat net als het debuut van de band een klein half uur duurt en hier deze keer elf songs in kwijt van. 

Op het debuut van R. Ring mistte ik de echt goede songs, maar op War Poems, We Rested hebben Kelley Deal, Mike Montgomery en hun medemuzikanten zich flink verbeterd. De songs op het tweede album van R. Ring zijn niet alleen een stuk gevarieerder dan die op het debuutalbum van de band, maar zijn ook veel beter. Zeker wanneer R. Ring gas terug neemt gebeurt er van alles in de muziek van de band, maar ook de wat stevigere gitaarsongs zitten knapper in elkaar en zijn aansprekender dan die op het debuutalbum. 

Het is gelukkig niet ten koste gegaan van de ruwe energie, want ook War Poems, We Rested is met grote regelmaat een lekker rauw album met stevige gitaarriffs, diepe bassen en beukende drums. Het bevalt me eerlijk gezegd een stuk beter dan het album dat de reünie van The Breeders in 2018 opleverde, al is het maar omdat R. Ring zich met enige regelmaat buiten de gebaande paden begeeft. Ik had bijna zes jaar geleden nog niet veel vertrouwen in het project van Kelley Deal en Mike Montgomery, maar War Poems, We Rested laat horen dat er wel degelijk veel muziek zit in R. Ring. Erwin Zijleman

De muziek van R. Ring is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://rring.bandcamp.com/album/war-poems-we-rested.


War Poems, We Rested van R. Ring is verkrijgbaar via de Mania webshop: