25 mei 2022

fanclubwallet - You Have Got To Be Kidding Me

Hannah Judge, oftewel fanclubwallet, gaat de competitie met alle jonge vrouwelijke muzikanten in het indiesegment aan en lijkt zeker kansrijk met een even aangenaam als avontuurlijk klinkend album
Dankzij een tip van de Amerikaanse website Paste Magazine kwam ik deze week in aanraking met het debuutalbum van de Canadese muzikante Hannah Judge, die muziek maakt onder de naam fanclubwallet. Ze opereert in een genre waarin verzadiging al een tijdje dreigt, maar You Have Got To Be Kidding Me is een album dat me vrijwel onmiddellijk wist te overtuigen en dat sindsdien leuker en leuker wordt. De muzikante uit Ottawa varieert tussen indiepop en indierock en maakt muziek die lekker in het gehoor ligt en aangenaam aanvoelt. Zeker de muzikale inkleuring van het album is verrassend avontuurlijk, wat de songs van fanclubwallet flink optilt. Zeer aangename verrassing.


De Amerikaanse website Paste Magazine maakt wekelijks een selectie uit de over het algemeen genomen flinke stapel nieuwe albums. Het is een selectie die meestal slechts voor een klein deel overeen komt met mijn eigen selectie, maar zo nu en dan zit er een album tussen dat ik er zelf niet uitgepikt zou hebben, maar dat wel degelijk aansluit op mijn smaak. 

De afgelopen week pikte de Amerikaanse website zo ongeveer als enige You Have Go To Be Kidding Me van fanclubwallet uit het aanbod van de week. Het is een album dat ik verder nergens ben tegen gekomen en zonder de hulp van Paste Magazine ook nooit zou hebben opgepikt, maar zeker na een paar keer horen vind ik het debuutalbum van fanclubwallet een enorme verrassing. 

Achter fanclubwallet gaat de Canadese muzikante Hannah Judge schuil. De muzikante uit Ottawa bracht via haar bandcamp pagina al een aantal singles uit, maar debuteert deze week met een volwaardig album. Het is een album dat tot dusver zoals gezegd nog niet zo heel veel aandacht heeft gekregen, waardoor het niet mee zal vallen om op te vallen tussen al die andere jonge vrouwelijke singer-songwriters die momenteel aan de weg timmeren. 

You Have Go To Be Kidding Me is, zeker op het eerste gehoor, ook niet zo gek ver verwijderd van de muziek van een aantal van deze jonge vrouwelijke singer-songwriters, wat het voor fanclubwallet nog wat lastiger maakt om op te vallen. Bij eerste beluistering van You Have Go To Be Kidding Me had ik associaties met de albums van onder andere Soccer Mommy, Snail Mail en Phoebe Bridgers, die ik overigens stuk voor stuk reken tot mijn persoonlijke favorieten. 

Of fanclubwallet zich ook onder deze persoonlijke favorieten gaat scharen durf ik nog niet te zeggen, maar het debuutalbum van de Canadese muzikante is absoluut een album vol belofte. Het is een album vol met fluisterzachte vocalen, maar in muzikaal opzicht laat fanclubwallet zich minder makkelijk in een hokje duwen. De muzikante uit Ottawa opereert op haar debuutalbum op het snijvlak van indiepop en indierock en laat beide genres naadloos in elkaar overlopen. 

In muzikaal opzicht valt er veel te genieten op You Have Go To Be Kidding Me, want fanclubwallet zoekt steeds het avontuur en verrast vrijwel continu met bijzondere wendingen en verrassende accenten en combineert op bijzondere wijze elektronica en gitaren. De muziek van de Canadese muzikante is avontuurlijk, maar haar debuutalbum is voor het overgrote deel ook een heel toegankelijk album. 

Het is een album waarop echt van alles gebeurt, maar desondanks is het een heerlijk album om op de achtergrond zijn werk te laten doen. Ik adviseer overigens om de bijzondere instrumentatie op het debuut van fanclubwallet volledig uit te pluizen, want de songs van Hannah Judge zitten knap in elkaar. Het zal deels de verdienste zijn van producer en multi-instrumentalist Michael Watson, die het album produceerde en inkleurde en fraai werk heeft geleverd. 

Verder weet ik eigenlijk niets over You Have Go To Be Kidding Me van fanclubwallet, maar als ik de muziek laat spreken bevalt het debuutalbum van fanclubwallet me echt steeds beter en komt dat plekje naast de hierboven genoemde persoonlijke favorieten langzaam maar zeker dichterbij. Echt een mooie ontdekking van Paste Magazine dit debuutalbum, dat het met veel overtuiging tot krent uit de pop heeft geschopt. Erwin Zijleman

De muziek van fanclubwallet is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://fanclubwallet.bandcamp.com/album/you-have-got-to-be-kidding-me.