15 mei 2022

The Smile - A Light For Attracting Attention

Het debuutalbum van de Britse ‘supergroep’ The Smile moest wel haast bezwijken onder de torenhoge verwachtingen, maar A Light For Attracting Attention is een prachtig en razend spannend album
Thom Yorke en Jonny Greenwood van Radiohead en Tom Skinner van Sons Of Kemet vormen samen The Smile. Op het deze week verschenen debuutalbum van de band wordt het drietal aangevuld met topproducer Nigel Godrich, die er een prachtig klinkend album van heeft gemaakt. Natuurlijk roept beluistering van A Light For Attracting Attention flink wat associaties op met de muziek van Radiohead, maar het debuutalbum van The Smile voelt zeker niet aan als een Radiohead tussendoortje. De gelegenheidsband grossiert op haar debuutalbum in geweldige en verrassend veelzijdige songs en het zijn songs waarin je maar nieuwe dingen blijft horen. Prachtplaat.


De Britse band The Smile, die deze week debuteert met A Light For Attracting Attention, mag best een ‘supergroep’ worden genoemd. De band heeft met Thom Yorke en Jonny Greenwood twee muzikanten van Radiohead in de gelederen en ook drummer Tom Skinner van de bijzondere jazzband Sons Of Kemet heeft zijn sporen in de muziek inmiddels verdiend. Verder is de rol van topproducer Nigel Godrich zo groot, dat hij best het vierde lid van de band mag worden genoemd. 

Belangrijk verschil met de meeste ‘supergroepen’ uit het verleden is dat The Smile de op voorhand torenhoge verwachtingen wel waar maakt, want A Light For Attracting Attention is een uitstekend album. Het is door de bijdragen van Thom Yorke, Jonny Greenwood en Nigel Godrich een album met een op papier enorm hoog Radiohead gehalte. Dat blijft niet beperkt tot het papier, want A Light For Attracting Attention bevat flink wat tracks die vrijwel onmiddellijk aan Radiohead doen denken. Hiertegenover staan een aantal andere tracks die er voor zorgen dat het debuut van The Smile meer is dan een Radiohead tussendoortje of Radiohead uitstapje. 

Er was vorige week bij de release van het nieuwe album van Arcade Fire veel commentaar op de productie van Nigel Godrich, maar ik hou persoonlijk erg van het werk van de Britse topproducer en vind de productie van WE prachtig. Ook op de productie van A Light For Attracting Attention heb ik niets aan te merken. 

Waar Nigel Godrich op het nieuwe album van Arcade Fire koos voor een behoorlijk vol en bij vlagen bombastisch geluid, overheerst op n A Light For Attracting Attention de subtiliteit. Alle instrumenten komen helder uit de speakers, waardoor ieder detail hoorbaar is, De muziek en de orkestraties overstemmen verder nooit de prachtige vocalen van Thom Yorke. 

Zeker de sfeervolle tracks op het album imponeren met prachtige bijdragen van keyboards en gitaren, fraaie arrangementen van het orkest dat op het album is te horen, gevoelige zang en zeker ook geweldig drumwerk, want drummer Tom Skinner voegt veel toe aan het geluid van de band. 

A Light For Attracting Attention is een album dat over het algemeen niet kiest voor de makkelijkste weg. De ritmes zijn meer dan eens nauwelijks te doorgronden, de instrumentatie schuwt het experiment niet en de songs passen vrijwel nooit in het hokje popsongs met een kop en een staart. Een aantal songs op het album lijkt wat in cirkeltjes te draaien, maar desondanks blijf je nieuwsgierig naar de volgende wending. 

A Light For Attracting Attention is een album met een hoog Radiohead gehalte, maar het laat zich niet direct vergelijken met een bepaald Radiohead album. Hiervoor is het debuutalbum van The Smile ook wat te divers. Het album bevat flink wat bijna filmische tracks vol bedwelmende klankentapijten, maar ook een rechttoe rechtaan rocksong, een bijna toegankelijke electropop song en wat flirts met Krautrock hebben een plekje gevonden op het album. 

Het is een album dat me makkelijker wist te overtuigen dan de meeste Radiohead albums sinds Kid A, maar het is ook een album dat je vele malen moet horen voordat alle schoonheid aan de oppervlakte is gekomen. Albums van ‘supergroepen’ stellen meestal stevig teleur, maar The Smile heeft er met A Light For Attracting Attention een gemaakt waarvoor het predicaat ‘supergroep’ ooit bedacht is. Erwin Zijleman

De muziek van The Smile is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://thesmile.bandcamp.com/album/a-light-for-attracting-attention.


A Light For Attracting Attention van The Smile is verkrijgbaar via de Mania webshop: