27 mei 2022

Courtney Jaye - Hymns And Hallelucinations

De Amerikaanse muzikante Courtney Jaye heeft met Hymns And Hallelucinations een album gemaakt dat past in het hokje Amerikaanse rootsmuziek, maar dat toch totaal anders klinkt dan andere albums in het genre
Bij eerste beluistering wist ik niet wat ik aan moest met Hymns And Hallelucinations van de Amerikaanse muzikante Courtney Jaye. Het album dat ze zelf omschrijft als “spiritual music for weirdos” liet absoluut mooie dingen horen, maar klonk ook atypisch. Inmiddels ben ik helemaal gewend aan de spirituele muziek van Courtney Jay en vind ik haar nieuwe album alleen maar mooier worden. Hymns And Hallelucinations is gemaakt met een aantal muzikale zwaargewichten, die iedere song op het album weer net wat anders inkleuren. Courtney Jay zingt verder prachtig en laat ook nog eens horen dat ze in meerdere genres uit de voeten kan. Het levert een bijzonder maar echt prachtig rootsalbum op.


Ook de afgelopen week verschenen er weer flink wat albums waarop het label ‘Amerikaanse rootsmuziek’ geplakt kan worden, maar albums in dit genre zijn er in vele soorten en maten. Ik had ook de afgelopen week weer twee albums in handen die precies passen bij mijn smaak, maar er waren ook albums in het genre die ik wat of veel te traditioneel vond of die ik juist teveel tegen de pop aan vond leunen. 

En ik had Hymns And Hallelucinations van Courtney Jaye. Het is een album dat in het hokje Amerikaanse rootsmuziek past, maar het is ook zweveriger en bij vlagen bombastischer dan het gemiddelde album in het genre. Mijn worsteling met de muziek van Courtney Jaye is overigens niet nieuw, want ik probeerde het ook met een aantal van haar vorige albums, zonder een heel positief resultaat. Ook Hymns And Hallelucinations is een album dat ik meerdere keren terzijde heb geschoven, maar het nieuwe album van de muzikante, die haar tijd verdeeld tussen Kauai, Hawaï, en Los Angeles, California, wist me uiteindelijk toch vrij makkelijk te overtuigen. 

Hymns And Hallelucinations werd opgenomen in Nashville, Tennessee, met een aantal uitstekende muzikanten, maar het album klinkt anders dan de meeste andere rootsalbums die in Nashville worden gemaakt. Het is ook niet de typische Nashville crew die de Amerikaanse muzikante verzamelde voor haar nieuwe album en dat hoor je in de knappe mix van de gerenommeerde producer Tucker Martine. 

Courtney Jaye heeft op haar nieuwe album een voorkeur voor folk en country, maar ze schakelt makkelijk naar omliggende genres, waaronder gospel, en maakt bovendien muziek die vaak een wat psychedelisch tintje heeft of op kan schuiven richting pop en rock. Afgaande op de titels van de tracks op het album lijkt Hymns And Hallelucinations een religieus album, maar Courtney Jaye omschrijft haar album zelf als “spiritual music for weirdos”. 

Omdat het een album is dat niet lijkt op het gemiddelde album in het genre en ook meer dan eens niet van deze tijd lijkt, maar uit een ver verleden lijkt te komen, duurde het even voor ik gewend was aan Hymns And Hallelucinations, maar inmiddels ben ik onder de indruk van de muziek van Courtney Jaye. 

De Amerikaanse muzikante heeft een album gemaakt dat gevarieerd en vaak op bijzondere wijze is ingekleurd, waarbij invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek fraai worden gecombineerd met klanken die je normaal gesproken niet tegen komt in het genre. Courtney Jaye beschikt bovendien over een hele mooie stem en zingt met veel gevoel, waardoor ze je makkelijk haar muziek in sleurt. 

Van de spirituele teksten op het album kan ik nog niet altijd chocola maken, maar ze zijn zeker interessant en voorzien de songs op het album van een bijzondere extra dimensie. Ik heb voor de zekerheid de vorige albums van Courtney Jaye er nog eens (digitaal) bij gepakt, en deze vallen me zeker niet tegen, maar doen een stuk minder met me dan het knappe Hymns And Hallelucinations, dat zich na een wat aarzelende start steeds meer opdringt. Het was Isaiah "Ikey" Owens, toetsenist van The Mars Volta en de band van Jack White, die Courtney Jaye ooit inspireerde tot het maken van dit album. Bijna acht jaar na zijn dood is dit bijzondere album inderdaad verschenen. Erwin Zijleman

De muziek van Courtney Jaye is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://courtneyjaye.bandcamp.com/album/hymns-and-hallelucinations.