25 mei 2022

Tess Parks - And Those Who Were Seen Dancing

De Canadese muzikante Tess Parks maakte twee albums met Anton Newcombe, maar levert nu een verrassend veelzijdig soloalbum af, dat echt veel beter is dan je bij oppervlakkige beluistering kunt vermoeden
Ik heb altijd een zwak gehad voor de muziek van Tess Parks, al is het maar omdat de muziek van de Canadese muzikante meer dan eens herinnert aan die van Mazzy Star. Na twee albums met de van The Brian Jonestown Massacre bekende Anton Newcombe is And Those Who Were Seen Dancing weer eens een soloalbum van Tess Parks en het is een uitstekend album geworden. De muzikante uit Toronto put nog altijd uit de archieven van de shoegaze, dreampop en psychedelica, maar geeft op haar nieuwe album vaak een verrassende en bovendien gevarieerde draai aan deze invloeden. Het levert een album op dat makkelijk verleidt, maar dat de echte schoonheid pas na een paar keer horen prijs geeft.


Het deze week verschenen And Those Who Were Seen Dancing is het tweede echte soloalbum van de Canadese muzikante Tess Parks en de opvolger van het in 2014 verschenen Blood Hot. Tussen deze twee albums maakte Tess Parks ook nog twee albums met de Amerikaanse muzikant Anton Newcombe, die we ook kennen van de cultband The Brian Jonestown Massacre. 

Ik heb tot dusver wel wat met de albums van Tess Parks, al is het maar omdat ze me met grote regelmaat doen denken aan de albums van Mazzy Star. De vergelijking met Mazzy Star zit Tess Parks ook wel eens in de weg, maar persoonlijk kan ik weinig betere inspiratiebronnen bedenken dan de band rond Hope Sandoval en de in 2020 overleden David Roback. Mazzy Star blonk verder nooit uit door een hoge productiviteit, waardoor de aan de band herinnerende albums van Tess Parks zeer welkom waren en zijn. 

Ook op And Those Who Were Seen Dancing doet de muziek van Tess Parks weer meer dan eens denken aan Mazzy Star, zeker wanneer invloeden uit de shoegaze en dreampop worden gecombineerd met flink wat psychedelica, gruizige gitaren worden gecombineerd met akoestische gitaren en Tess Parks op haar zwoelst zingt. De raakvlakken met de muziek van de roemruchte Amerikaanse band komen deels van de muziek op And Those Who Were Seen Dancing, maar het is toch vooral de dromerige en verleidelijke zang van Tess Parks die herinneringen oproept aan de muziek van Mazzy Star. 

Het is de afgelopen vier jaar behoorlijk stil geweest rond de Canadese muzikante, maar gelukkig is ze terug met een prima album. And Those Who Were Seen Dancing is een lekker gevarieerd album, dat laat horen dat de muzikante uit Toronto, die tegenwoordig overigens in Londen woont, misschien geen geheim maakt van haar belangrijkste inspiratiebronnen, maar dat op hetzelfde moment laat horen dat Tess Parks op een breed terrein uit de voeten kan en zich bovendien blijft vernieuwen. 

Op de albums die ze maakte met Anton Newcombe kreeg de muziek van Tess Parks een flinke psychedelische injectie en die heeft ze behouden op haar nieuwe album. Het voorziet And Those Who Were Seen Dancing van een lekkere lome sfeer, die ook weer goed combineert met de dromerige vocalen, die overigens ook vaak een rauw randje hebben. Ook in muzikaal opzicht heeft And Those Who Were Seen Dancing overigens zijn ruwere momenten vol gruizige gitaren die wel wat doen denken aan de muziek van The Jesus And Mary Chain van lang geleden, maar het zijn lang niet altijd de gitaren die overheersen. 

Tess Parks heeft de tijd genomen voor haar nieuwe album en dat hoor je. Er is veel aandacht besteed aan de instrumentatie op en de productie van het album en hiernaast zijn de songs van een nog hoger niveau dan we al van de Canadese muzikante gewend waren. Ook de zang vind ik trouwens een stuk beter dan op de vorige albums. 

And Those Who Were Seen Dancing wordt vooralsnog wat wisselend ontvangen, maar ik vind het nu al het beste album van Tess Parks tot dusver en de rek is er nog niet uit. Het is wat mij betreft jammer dat de Canadese muzikante tot dusver wat onderschat wordt en ook lang niet altijd de waardering krijgt die ze verdient, maar kwaliteit komt uiteindelijk altijd boven drijven. Het moet zeker gaan gebeuren met het fraaie And Those Who Were Seen Dancing. Erwin Zijleman

De muziek van Tess Parks is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://tessparks.bandcamp.com/album/and-those-who-were-seen-dancing.


And Those Who Were Seen Dancing van Tess Parks is verkrijgbaar via de Mania webshop: