01 mei 2022

Girlpool - Forgiveness

Het Amerikaanse duo Girlpool bouwt verder aan een bijzonder oeuvre met het wat elektronischer klinkende en meer pop georiënteerd Forgiveness, dat gelukkig ook een typisch Girlpool album is
Met Powerplant leverde het Amerikaanse duo Girlpool een album af dat uiteindelijk opdook in de top 25 van mijn jaarlijstje over 2017. Opvolger What Chaos Is Imaginary was wat wisselvalliger, maar wel intrigerend en nu is Girlpool terug met Forgiveness. Girlpool klinkt in 2022 wat elektronischer en wat poppier dan vijf jaar geleden, maar ik hoor ook nog wel een aantal ingrediënten die Powerplant vijf jaar geleden zo bijzonder maakten. Na kort wennen is ook Forgiveness weer een Girlpool album dat me zeer dierbaar is en dat een aantal dromerige popliedjes bevat die zich met speels gemak weten te onderscheiden van vergelijkbare popsongs van het moment. Bijzonder duo, bijzonder album.


Girlpool is een duo dat bestaat uit Harmony Tividad en Avery Tucker, die een paar jaar geleden nog als Cleo Tucker door het leven ging. Het tweetal debuteerde in 2015 wat rommelig met het hooguit charmante Before The World Was Big, maar maakte wat mij betreft flink wat indruk met het in 2017 verschenen Powerplant, waarop Girlpool verraste met een spannende mix van indierock, shoegaze, dreampop en lo-fi en betoverde met prachtige harmonieën. 

Het album werd in 2019 gevolgd door het, zeker op het eerste gehoor, wat op twee gedachten hinkende What Chaos Is Imaginary. Cleo Tucker ging inmiddels als transman en als Avery Tucker door het leven, wat zijn weerslag had op het derde album van Girlpool. Zeker bij eerste beluistering was What Chaos Is Imaginary een bijna schizofreen klinkend album, dat afwisselend masculien en feminien klonk en dat nog wel wat echo’s van het geweldige Powerplant liet horen, maar ook duidelijk nieuwe wegen in sloeg. 

Na enige gewenning vond ik ook What Chaos Is Imaginary een geweldig album, waardoor ik heel nieuwsgierig was naar het deze week verschenen Forgiveness. Het album opent bijzonder met zwaar vervormde elektronica en de met de autotune licht vervormde stem van Harmony Tividad. Het is ver verwijderd van de tot dusver toch vooral door gitaren gedomineerde muziek van Girlpool, maar op een of andere manier is het bijzondere stempel van Harmony Tividad en Avery Tucker direct hoorbaar. 

Het Amerikaanse duo verruilde de thuisbasis Los Angeles, waar de twee op de middelbare school al begonnen met Girlpool, een aantal jaren voor New York en Philadelphia, maar inmiddels zijn ze teruggekeerd op het oude nest. Je hoort het op Forgiveness dat weer wat meer Californische zonnestralen bevat dan het vorige album. 

Forgiveness klinkt vaak een stuk elektronischer dan de vorige albums van de band, maar is bovendien wat opgeschoven richting pop. Harmony Tividad maakt nog altijd indruk met ijle en dromerige vocalen, die nu in de harmonieën fraai worden gecontrasteerd met de zwaardere stem van Avery Tucker. De middelbare scholieren die verantwoordelijk waren voor de eerste stappen van Girlpool zijn inmiddels twintigers die worstelen met het volwassen worden in een tijd waarin de coronapandemie twee waardevolle jaren wegnam. 

Forgiveness doet in bijna niets meer denken aan Powerplant dat een paar jaar geleden zoveel indruk maakte, maar ook het elektronischere en het vaak wat meer pop georiënteerde geluid van Girlpool is eigenzinnig en interessant, zeker wanneer de band wat opschuift richting indiepop of dreampop. 

Hoewel het tempo op Forgiveness niet heel laag ligt, is het nieuwe album van Girlpool een dromerig aandoend album, waarop de zon mag schijnen. Die zon schijnt overigens zeker niet altijd in de persoonlijke teksten van het tweetal, waarin de nodige worstelingen worden bezongen. 

Forgiveness is een album vol fraaie contrasten met hier en daar wonderschone melodieën en aanstekelijke refreinen en harmonieën, die weer worden afgewisseld met songs met een hoofdrol voor zwaar aangezette elektronica of juist met een toch weer ingetogen folky songs. Ik moest absoluut wennen aan het toch weer andere geluid van Girlpool, maar nu ik het album wat vaker heb gehoord, kan ik alleen maar concluderen dat Forgiveness wel degelijk voldoet aan mijn torenhoge verwachtingen. Erwin Zijleman

De muziek van Girlpool is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://girlpoool.bandcamp.com.


Forgiveness van Girlpool is verkrijgbaar via de Mania webshop: