16 mei 2022

Jenny Berkel - These Are The Sounds Left From Leaving

Na twee uitstekende albums legt de Canadese muzikante Jenny Berkel de lat nog wat hoger op het wonderschone These Are The Sounds Left From Leaving, dat in meerdere opzichten imponeert
De Canadese muzikante Jenny Berkel speelde een tijd in de band van landgenoot Daniel Romano, maar ambieerde een solocarrière. Die solocarrière is inmiddels tien jaar onderweg en krijgt deze week een vervolg met These Are The Sounds Left From Leaving, het derde album van Jenny Berkel. Het is een album dat nog wat meer indruk maakt dan zijn twee voorgangers. De folky songs van de Canadese muzikante zijn echt prachtig ingekleurd en het zijn bovendien sterke songs, maar het is vooral de stem van Jenny Berkel die indruk maakt. Het is een warme en doorleefde stem die continu de aandacht trekt en de songs op These Are The Sounds Left From Leaving flink de hoogte in tilt. Indrukwekkend album.


De twee albums die Jenny Berkel de afgelopen tien jaar uitbracht, Here On A Wire uit 2012 en Pale Moon Kid uit 2016 ontdekte ik pas een jaar of twee geleden, toen Spotify er voor koos om me het laatstgenoemde album te laten horen nadat een ander album was afgelopen (een meestal irritante, maar soms zeer waardevolle feature). 

Ik was direct onder de indruk van de stem van de Canadese muzikante met Nederlandse wortels en heb met name Pale Moon Kid de afgelopen twee jaar heel vaak beluisterd. Het was reden genoeg om heel nieuwsgierig te zijn naar het nieuwe album van de Canadese muzikante, dat ik inmiddels al een paar maanden in mijn bezit heb, maar dat nu dan eindelijk is verschenen. 

Jenny Berkel speelde een tijd in de band van Daniel Romano, die haar vorige album produceerde. Ze heeft de kunst van het produceren toen goed kunnen afkijken, want These Are The Sounds Left From Leaving produceerde de Canadese muzikante deels zelf, al schoven ook Dan Edmonds en Ryan Boldt van de band The Deep Dark Woods aan voor de productie. Jenny Berkel deed verder een beroep op Colin Nealis (Andy Shauf) voor de strijkersarrangementen en rekruteerde bovendien het duo Kacy & Clayton voor fraaie klanken. 

These Are The Sounds Left From Leaving klinkt in muzikaal en productioneel opzicht fantastisch, maar het is ook dit keer de stem van Jenny Berkel die de meeste indruk maakt. De Canadese muzikante beschikt over een warme en wat donkere stem die de ruimte makkelijk vult en die emotievol en doorleefd klinkt. Het is een stem die op de vorige twee albums van Jenny Berkel al diepe indruk maakte, maar op These Are The Sounds Left From Leaving klinkt de zang nog wat mooier. 

Alleen vanwege de zang zou ik het derde album van Jenny Berkel al een topalbum vinden, maar ik ben ook zeer gecharmeerd van de zeer smaakvolle instrumentatie op het album. These Are The Sounds Left From Leaving valt op door een rijk en warm klinkend instrumentarium, dat de muziek van Jenny Berkel ook voorziet van wat mysterieuze accenten. Het past goed bij haar songs, die zich vooral door de folk hebben laten beïnvloeden, maar die ook uitstapjes richting andere genres niet schuwen. 

Zeker door de inzet van strijkers en wat zwaar aangezette basklanken klinkt These Are The Sounds Left From Leaving niet alleen smaakvol, maar ook wat donker en bezwerend. Het past prachtig bij de stem van Jenny Berkel, die het goed doet in wat voller ingekleurde songs, maar ook in een soberdere setting goed uit de voeten kan en in beide gevallen indruk maakt. 

De songs op These Are The Sounds Left From Leaving zijn nog wat beter dan die op de vorige twee albums van Jenny Berkel en tillen het uitstekende album nog wat verder op. Hier en daar voegt Kacy Clayton fraaie maar zeer subtiele achtergrondzang toe en dat had wat mij betreft vaker gemogen, want de stemmen van de twee kleuren prachtig bij elkaar. 

Jenny Berkel trok met Here On A Wire en Pale Moon Kid slechts in kleine kring de aandacht in Nederland en ontsnapte in eerste instantie ook aan mijn aandacht, maar met These Are The Sounds Left From Leaving kan ze wat mij betreft met de besten mee. Zeker in vocaal opzicht is het derde album van Jenny Berkel een fantastisch album, maar de instrumentatie en de productie en de songs blijven nauwelijks achter. Ga dit vooral horen. Erwin Zijleman

De muziek van Jenny Berkel is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://jennyberkel.bandcamp.com/album/these-are-the-sounds-left-from-leaving.


These Are The Sounds Left From Leaving van Jenny Berkel is verkrijgbaar via de Mania webshop: