Nieuwe albums van jonge singer-songwriters schieten nog steeds als paddenstoelen uit de grond, waardoor het steeds lastiger wordt om op te vallen met nieuwe muziek. De Canadese singer-songwriter Sister Ray slaagt hier echter glansrijk in. Het alter ego van Ella Coyes heeft een zeer persoonlijk album afgeleverd en dat hoor je. Communion valt op door zeer persoonlijke teksten en door expressieve en doorleefde vocalen. De kwaliteit van de songs is hoog en ook in muzikaal en productioneel opzicht weet Sister Ray indruk te maken. Het aanbod is zoals gezegd enorm op het moment, maar dit bijzonder fraaie album zou ik echt niet laten liggen.
Bij Sister Ray dacht ik tot voor kort vooral aan de gelijknamige song van The Velvet Underground of heel af en toe aan de Amerikaanse gitaarband uit de jaren 90 met deze naam, maar vanaf deze week is daar het alter ego van de Canadese muzikant Ella Coyes bij gekomen. De muzikant uit Toronto debuteert immers deze week met het zeer fraaie Communion, dat de afgelopen dagen in ieder geval op mijn flink wat indruk heeft gemaakt.
In de eerste artikelen over en besprekingen van het album van Sister Ray wordt in meervoud gesproken over Ella Coyes, wat betekent dat de Canadese muzikant zichzelf ziet als non-binair persoon. De worsteling met de eigen seksualiteit en de nodige ellende hier omheen hebben flink wat traumatische ervaringen opgeleverd en deze ervaringen staan centraal op Communion, dat een zeer persoonlijk en zeer emotioneel album is geworden en, of er nog niet ellende genoeg was, bovendien ook nog eens een breakup album is.
Het is een album met vooral intieme en folky songs, maar de muziek van Sister Ray kan ook voorzichtig opschrijven richting indierock. Violence, de openingstrack van Communion, opent uiterst sober, maar langzaam maar zeker wordt de track steeds net iets voller ingekleurd. Het verraadt de hand van een getalenteerde producer en dat klopt. Communion is geproduceerd door het uit Toronto en Brooklyn afkomstige producer duo Ginla, dat eerder dit jaar een prachtige single met Big Thief’s Adrianne Lenker maakte.
Met de muziek van Adrianne Lenker en haar band Big Thief hebben we ook direct relevant vergelijkingsmateriaal te pakken. De stem van Ella Coyes doet af en toe wel wat denken aan die van Adrianne Lenker. Het is een stem vol emotie, die de songs op Communion vrij makkelijk voorziet van doorleving, gevoel en urgentie. Niet iedereen zal gevoelig zijn voor de expressieve voordracht van Sister Ray, maar op mij maakte Communion direct bij eerste beluistering een onuitwisbare indruk.
Ik ben persoonlijk zeer gecharmeerd van de zang van Ella Coyes, die wat minder wiebelig zingt dan Adrianne Lenker en er in slaagt om de emotie in de songs over te brengen op de luisteraar, maar ook de instrumentatie op en productie van Communion vind ik zeer geslaagd. Het album is voorzien van een over het algemeen ingetogen, maar zeker niet kaal geluid, dat zich soepel om de zang van Ella Coyes heen beweegt en dat prachtig uit de speakers komt, met een hoofdrol voor prima gitaarwerk.
De meeste indruk maken echter de songs op het album. Het zijn songs die zijn getekend door de persoonlijke ervaringen en trauma’s van de Canadese muzikant, maar het zijn ook songs die van alles met je doen en die bij herhaalde beluistering alleen maar indrukwekkender worden. Het zijn over het algemeen donkere en indringende songs, maar het album heeft ook wat lichtere momenten.
Communion van Sister Ray moet concurreren met de stapels albums die momenteel worden afgeleverd door jonge singer-songwriters in het indiesegment, maar wat mij betreft moet dit geen probleem zijn. Sister Ray heeft een album gemaakt dat net wat dieper graaft en ook net wat meer impact heeft dan de meeste andere albums die momenteel in het genre verschijnen en heeft de knappe productie als waardevolle bonus.
Ik ga er van uit dat we de komende jaren nog heel veel gaan horen van Sister Ray, maar dit prachtige debuut neemt niemand de Canadese muzikant meer af. Ik lees er helaas nog niet veel over en in Nederland zelfs helemaal niets, maar dit is echt een van de belangrijke releases van deze week. Erwin Zijleman
De muziek van Sister Ray is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikant: https://sisterray780.bandcamp.com/album/communion.
This Is A Photograph van Kevin Morby is verkrijgbaar via de Mania webshop: