11 mei 2022

Suki Waterhouse - I Can't Let Go

Suki Waterhouse is een gerespecteerd model en actrice, maar op haar debuutalbum laat ze horen dat ze ook als muzikante uitstekend uit de voeten kan en zich zomaar kan scharen onder de smaakmakers in het genre
I Can’t Let Go, het debuutalbum van de Britse muzikante Suki Waterhouse, is wat mij betreft de grootste muzikale verrassing van deze week. Ik had nog geen noot muziek van haar gehoord, maar ben onder de indruk van haar debuutalbum, dat vooral past in het hokje indiepop met wat uitstapjes richting rock. Knap geproduceerd en ingekleurd door topproducer Brad Cook, maar Suki Waterhouse maakt ook zelf indruk met aangename maar ook veelzijdige vocalen en met songs die tot de verbeelding spreken. Tussen deze songs staan een aantal songs die horen bij het beste dat ik dit jaar gehoord heb, maar ook de rest is dik in orde. Wat mij betreft een sensationeel debuut van Suki Waterhouse.


Suki Waterhouse zag ik het afgelopen twee jaar met enige regelmaat voorbij komen op Instagram. Ik dacht eerlijk gezegd al die tijd dat ze een model was, tot vorige week haar debuutalbum I Can’t Let Go op de mat plofte. Het is een album dat is verschenen op het roemruchte Sub Pop label, wat me nog net wat nieuwsgieriger maakte naar haar muzikale verrichtingen. 

Suki Waterhouse komt uit Londen, woont inmiddels in Los Angeles en timmerde de afgelopen jaren inderdaad aan de weg als model. Hier liet ze het niet bij, want ook haar carrière als actrice verloopt vooralsnog voorspoedig. Daar komt nu ook nog eens een carrière als muzikante bij, want het debuutalbum van Suki Waterhouse heeft me zeer aangenaam verrast. 

I Can’t Let Go is een album dat zich goed thuis voelt in het hokje (indie)pop, maar het is zeker geen dertien in een dozijn (indie)pop die de van oorsprong Britse muzikante maakt, wat ik overigens ook niet had verwacht van een label als Sub Pop, dat een naam heeft hoog te houden wanneer het gaat om goede smaak.

Het roemruchte label koppelde de muzikante uit Londen aan de gerenommeerde Amerikaanse muzikante en producer Brad Cook, die eerder werkte met onder andere The War On Drugs, Hiss Golden Messenger, Big Red Machine, Waxahatchee, Whitney, Bon Iver, Kevin Morby, Ani DiFranco, Indigo De Souza, Snail Mail en Hurray For The Riff Raff, om maar eens de krenten uit zijn cv van de afgelopen vijf jaar te pikken. 

Brad Cook heeft ook het debuutalbum van Suki Waterhouse voorzien van een bijzonder smaakvol geluid. Suki Waterhouse klinkt in haar meest zwoele momenten wel wat als Lana Del Rey, maar de Britse muzikante pint zich in vocaal opzicht zeker niet vast op één geluid. Ik vind de zang op I Can’t Let Go absoluut aangenaam en een stuk beter dan op het gemiddelde popalbum. 

Suki Waterhouse varieert op haar debuutalbum flink met haar stem, maar ook in muzikaal opzicht is haar debuutalbum een gevarieerd album, dat een aantal lome popsongs bevat, maar ook een aantal wat stevigere tracks die wat opschuiven richting rock. Alle songs zijn voorzien van een mooi geluid waarin gitaren een voorname rol spelen, maar ook een batterij elektronica is ingezet. 

Suki Waterhouse zal als succesvol model en actrice de schijn flink tegen hebben, maar objectief beschouwd is I Can’t Let Go een prima album, dat in brede kring tot de verbeelding moet kunnen spreken. Het debuutalbum van Suki Waterhouse bevat een aantal hitgevoelige tracks, maar het album past wat mij betreft beter bij de albums van de vrouwelijke singer-songwriters in het indiesegment dan bij die van de popprinsessen. 

In muzikaal opzicht is het album zeer smaakvol ingekleurd, met hier en daar ook nog een vleugje roots en met name aan het eind een aantal fascinerende tracks, en ook in vocaal opzicht zoekt Suki Waterhouse haar eigen weg. Bovendien schreef ze de songs op het album en het zijn stuk voor stuk aansprekende songs. 

Ik was direct bij eerste beluistering overtuigd van de kwaliteiten van de Britse muzikante, maar merk dat ik het album vervolgens ook weer vaak opzet en steeds meer songs hoor die er uit springen op het moment. Suki Waterhouse kon al kiezen tussen een bestaan als model en als actrice, maar ook een minder lucratief bestaan als muzikante behoort tot de mogelijkheden. Het is een bestaan waar ze wat mij betreft voor mag kiezen, want het talent is er absoluut. Erwin Zijleman

De muziek van Suki Waterhouse is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://sukiwaterhouse.bandcamp.com.


I Can't Let Go van Suki Waterhouse is verkrijgbaar via de Mania webshop: