12 mei 2022

Warpaint - Radiate Like This

Warpaint heeft ruim de tijd genomen voor haar vierde album, wat het meest evenwichtige en wat mij betreft ook het beste album tot dusver oplevert van deze bijzondere band uit Los Angeles
Bij de Amerikaanse Warpaint weet je nooit waar je aan toe bent. De eerste drie albums van de band klonken allemaal anders en wisselden bovendien instant klassiekers af met veel zwakkere songs. Ook op Radiate Like This klinken Emily Kokal, Jenny Lee Lindberg, Stella Mozgawa en Theresa Wayman weer totaal anders dan op hun vorige albums, maar de kwaliteit van de songs is dit keer verrassend constant. De muziek van het Amerikaanse viertal is nog altijd avontuurlijk en veelzijdig, maar Warpaint kiest dit keer ook voor een consistent geluid, dat een album lang aangenaam broeierig is. We hebben zes jaar moeten wachten op het vierde Warpaint album, maar Radiate Like This stelt geen moment teleur.


Radiate Like This is het vierde album van de Amerikaanse band Warpaint en de opvolger van het alweer zes jaar oude Heads Up. Na dit album namen de leden van de band de tijd voor hun soloprojecten en een normaal leven, waarna de coronapandemie het nieuwe album van de band nog wat verder vertraagde. 

De coronapandemie zorgde ervoor dat de vier dames van Warpaint hun bijdragen aan het nieuwe album individueel opnamen in de eigen (thuis)studio’s, waarna er één geheel van werd gemaakt. Het was de afgelopen twee jaar een beproefde methode die soms goed en veel vaker minder goed werkte. In het geval van Warpaint heeft het in ieder geval uitstekend gewerkt, want Radiate Like This klinkt niet alleen als een bandalbum, maar is ook nog eens een heel goed bandalbum geworden. 

Na zes jaar stilte is Warpaint bij velen van het netvlies en trommelvlies verdwenen, waardoor Radiate Like This klinkt als een nieuwe start, al moet ook gezegd worden dat in het verleden ieder nieuw Warpaint album klonk als een nieuwe start. Bij Warpaint kon je in het verleden terecht voor een opvallend bonte mix van steeds weer andere stijlen en ook op haar vierde album laat de band uit Los Angeles zich niet zomaar in een hokje duwen. 

Radiate Like This klinkt echter meer als een eenheid en laat bovendien een wat constanter niveau horen dan op de vorige albums van Warpaint, die hoge pieken maar ook wel wat dalen kende. Op Radiate Like This kiest Warpaint vaak voor redelijk ingetogen songs, die flink afwijken van de uitbundige flirts met elektronica en beats op het vorige album. 

Het zijn wat broeierig klinkende songs, waarin mooie gitaarloopjes worden gecombineerd met spannende ritmes, breed uitwaaiende wolken synths, heerlijk zwoele vrouwenvocalen en al even aangename koortjes. Het levert een redelijk toegankelijk, maar ook altijd spannend geluid op. Radiate Like This laat goed horen dat de leden van de band in alle rust hebben kunnen knutselen aan hun bijdragen, maar het zijn ook bijdragen die prachtig bij elkaar passen en elkaar versterken. 

Zeker in de meest ingetogen songs klinkt Warpaint zomers en jazzy met een vleugje dreampop en een snufje triphop, maar ik hoor ook invloeden uit de psychedelica, postpunk, R&B en de onweerstaanbaar lekkere popmuziek waar Los Angeles in de jaren 70 het patent op had. Het zorgt ervoor dat het bijzonder lekker wegdromen is bij het vierde album van de Amerikaanse band, maar vergeet vooral niet om goed te luisteren naar al het moois op Radiate Like This. 

Het was lang onzeker of Emily Kokal, Jenny Lee Lindberg, Stella Mozgawa en Theresa Wayman nog bij elkaar zouden komen voor een nieuw album, maar dit album is er gelukkig gekomen en zou zomaar het meest geslaagde Warpaint album tot dusver kunnen zijn. Het is een album vol bijzonder aangenaam klinkende songs, waarin de spanning steeds op subtiele wijze wordt opgebouwd en weer afgebouwd, waardoor het album bijzonder aangenaam voortkabbelt, maar nooit verveelt. 

Het is ook een album vol bijzonder lekker in het gehoor liggende en wat zwoele en dromerige songs, die ook arty en avontuurlijk zijn, waarmee Warpaint zich makkelijk onderscheidt van de concurrentie. En omdat Warpaint ook op haar nieuwe album nooit voor de makkelijkste weg kiest, is Radiate Like This ook een album dat nog lang aan kracht blijft winnen. Het zou zomaar mijn eerste jaarlijstjesalbum van Warpaint kunnen zijn. Erwin Zijleman


Radiate Like This van Warpaint is verkrijgbaar via de Mania webshop: