20 mei 2022

Silver Lining - Go Out Nowhere

Stine Andreassen maakte vorig jaar enorme indruk met het album van de Noorse band The Northern Belle en doet dit nu samen met Live Miranda Solberg nog eens met de band Silver Lining
Er verschijnen momenteel heel veel albums die in het hokje Amerikaanse rootsmuziek of Americana passen, waarbij albums uit de Verenigde Staten de meeste aandacht trekken, maar Go Out Nowhere van de Noorse band Silver Lining is misschien wel de mooiste van het stel. Silver Lining combineert de stemmen van Stine Andreassen (The Northern Belle, Darling West) en Live Miranda Solberg (Louien) en de twee tekenen op het tweede album van Silver Lining voor harmonieën die garant staan voor kippenvel. Silver Lining maakt niet alleen in vocaal opzicht indruk, maar tekent ook voor geweldige songs. Het levert een prachtig album op, dat de concurrentie het nakijken geeft.


Bij Amerikaanse rootsmuziek denk je misschien niet direct aan Noorwegen, maar het Scandinavische land heeft absoluut een reputatie hoog te houden wanneer het gaat om goed gemaakte Amerikaanse rootsmuziek. Begin vorig jaar haalde ik uit wat aansprekende jaarlijstjes We Wither, We Bloom van de Noorse band The Northern Belle en dat bleek niet alleen een zeer aangename verrassing, maar inderdaad ook een jaarlijstjeswaardig album. 
Americana uit het hoge noorden van Europa klinkt over het algemeen stemmig en donker, maar de muziek van The Northern Belle klonk verrassend luchtig en zonnig en was bovendien niet vies van invloeden uit de perfecte jaren 70 pop van Fleetwood Mac. 

Bij de band uit Oslo draait er veel om singer-songwriter Stine Andreassen, die ook nog als soloartiest aan de weg timmert en deel uitmaakt(e) van de band Darling West. Het is kennelijk nog niet genoeg om de agenda van de Noorse muzikante volledig te vullen, want deze week duikt ze ook nog op in Silver Lining. In Silver Lining werkt ze samen met collega zangeres Live Miranda Solberg, die we ook weer kennen als Louien. De Noorse muzikanten Halvor Falck Johansen en Bjornar Ekse Brandseth completeren de huidige line-up van Silver Lining, dat met Go Out Nowhere haar tweede album heeft uitgebracht. 

Het is een album dat minstens net zo verleidelijk is al het genoemde album van The Northern Belle, maar wel duidelijk anders klinkt. Waar The Northern Belle hier en daar tegen de pop aan schuurt, kruipt Silver Lining juist weer wat dichter tegen de Americana aan. Het is wel een Noorse variant op de Americana, want met name de hier en daar opduikende keyboards kom je in de reguliere Americana niet tegen. Ook het fantastische snarenwerk op het album klinkt hier en daar wat anders dan we in het genre gewend zijn, maar dit snarenwerk maakt op andere momenten een echt Americana album van Go Out Nowhere. 

Het nieuwe album van Silver Lining klinkt echt prachtig en ook over de songs op het album ben ik zeer te spreken, maar het sterkste punt van het album van de band vind ik de wonderschone zang. Stine Andreassen en Live Miranda Solberg tekenen keer op keer voor prachtige vocalen en nog mooiere harmonieën, maar ook Halvor Falck Johansen beschikt over een hele mooie stem en kan uitstekend uit de voeten met de al even mooie harmonieën in de titelsong. 

Hier en daar is Go Out Nowhere een album vol echo’s uit de jaren 70 en klinkt Silver Lining als The Eagles met twee zangeressen (en heel stiekem af en toe als een rootsy versie van ABBA), maar de Noorse band kan ook uit de voeten met eigentijdse Americana met hier en daar een Scandinavische touch. 

De zang is keer op keer van een hele bijzondere schoonheid en intensiteit, die alleen maar wordt versterkt door de variatie die Silver Lining aanbrengt op haar tweede album, al had de stem van Halvor Falck Johansen van mij vaker op mogen duiken (en dat zeg ik niet snel als groot liefhebber van vrouwenstemmen). Go Out Nowhere van Silver Lining staat wat in de schaduw van al die andere nieuwe albums in het genre uit de Verenigde Staten, maar in kwalitatief opzicht is de Noorse band de concurrentie wat mij betreft heel makkelijk de baas. Silver Lining heeft een wonderschoon rootsalbum gemaakt, dat vooral bij liefhebbers van mooie vrouwenstemmen en harmonieën zeer in de smaak zal vallen. Erwin Zijleman

De muziek van Silver Lining is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Noorse band: https://silverliningnorway.bandcamp.com/album/go-out-nowhere.


Go Out Nowhere van Silver Lining is verkrijgbaar via de Mania webshop: