05 mei 2022

Melody's Echo Chamber - Emotional Eternal

Melody’s Echo Chamber verrast ook op haar derde album met een uit vele lagen bestaand geluid, dat je dit keer vooral mee terug neemt naar de psychedelische muziek van Serge Gainsbourg
Melody’s Echo Chamber neemt de tijd voor haar muziek, maar ook het derde album van de band uit Parijs is weer prachtig. Het is misschien even wennen aan het volle geluid en aan de stem van zangeres Melody Prochet, maar zeker bij beluistering met de koptelefoon is Emotional Eternal een fascinerende luistertrip vol bijzondere details. Melody’s Echo Chamber verwerkt ook dit keer invloeden uit de dreampop, maar de band vindt haar inspiratie vooral in de psychedelica van lang geleden en schuurt hier en daar tegen de Franse psychedelische muziek uit de jaren 60 en 70 aan. Serge Gainsbourg had wel wat gekund met deze band. Derde prachtalbum op rij.


Ik besluit mijn recensies zo nu en dan met de opmerking dat het besproken album pas goed tot zijn recht komt wanneer je het met volledige aandacht en bij voorkeur met een goede koptelefoon beluistert. Ik begin er mijn recensie met het nieuwe album van de Franse band Melody’s Echo Chamber mee, want bij beluistering van Emotional Eternal is het een wereld van verschil. 

Bij eerste beluistering door de speakers en laag volume klonk het album voor mij als een wollige brei van lagen geluid, waarop de hoge en zoete vocalen van de frontvrouw dicht tegen irritatie aan schuurden. Bij beluistering van de koptelefoon hoorde ik een zorgvuldig uit vele lagen opgebouwd geluid en klonk de stem van zangeres Melody Prochet me als muziek in de oren. 

Emotional Eternal is het derde album van de Franse band en volgt op het titelloze en door Tame Impala’s Kevin Parker geproduceerde debuutalbum uit 2012 en opvolger Bon Voyage uit 2018. Na het debuutalbum moest Melody Prochet herstellen van een writer’s block en de gevolgen van een ernstig ongeval, maar sinds Bon Voyage zijn ook alweer bijna vier jaren verstreken, waarin de Française nog steeds te maken had met de gevolgen van het ongeluk en ze bovendien moeder werd. 

In muzikaal opzicht heeft de tijd ook niet stil gestaan, want het derde album van de Franse band borduurt niet alleen voort op zijn voorganger, maar klinkt ook echt anders. Op Emotional Eternal kiest Melody’s Echo Chamber voor een behoorlijk vol geluid, dat wordt gecombineerd bij de hoge en soms zwoele vocalen van Melody Prochet. Ook Emotional Eternal klinkt bij oppervlakkige beluistering als een wat minder onderkoelde versie van Beach House, maar het derde album van de band uit Parijs is zeker geen dreampop album. 

De muziek van de band lijkt soms een muur of een brei van geluid, maar luister net wat beter en je hoort flink wat lagen instrumentatie vol prachtige details. Keyboards spelen een belangrijke rol in het geluid van de band, maar het gitaarwerk op Emotional Eternal is prachtig en ook de ritmesectie verdient een pluim. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de hoge stem van Melody Prochet, maar als je vatbaar ben voor de zoete verleiding van haar stem, speelt Emotional Eternal al heel snel een gewonnen wedstrijd. 

Ik noemde het derde album van Melody’s Echo Chamber hierboven geen dreampop album, maar wat is het dan wel? Ik hoor hier en daar wel wat invloeden uit de dreampop en bovendien subtiele invloeden uit de wereldmuziek en hier en daar wat flarden uit de Franse filmmuziek, maar ik zou het album uiteindelijk toch in het hokje psychedelica stoppen, al is ook dat een vlag die de lading maar ten dele dekt. 

Het is de psychedelica zoals die in de late jaren 60 en vroege jaren 70 in Parijs werd gemaakt door Serge Gainsbourg, die ongetwijfeld een enorm zwak zou hebben gehad voor Melody Prochet. Het nieuwe album van Melody’s Echo Chamber klinkt met enige regelmaat als een album dat door Serge Gainsbourg is geproduceerd en neemt je mee terug naar het Parijs van de jaren 60 en 70. Vervolgens slingert Melody’s Echo Chamber je heen en weer tussen verleden en heden met een album dat misschien wat overweldigend klinkt, maar het uiteindelijk juist van de fraaie details moet hebben. Erwin Zijleman

De muziek van Melody's Echo Chamber is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Franse band: https://melodysechochamber.bandcamp.com/album/emotional-eternal.


Emotional Eternal van Melody's Echo Chamber is verkrijgbaar via de Mania webshop: