11 mei 2022

Belle And Sebastian - A Bit Of Previous

Belle And Sebastian keert terug met een nieuw album dat misschien niet zo goed is als de vroege albums van de band, maar dat weer buitengewoon knap in elkaar steekt en zeer aangenaam vermaakt
De Schotse band Belle And Sebastian koppelt al ruim 25 jaar lang muziek vol zonnestralen met teksten waarin ook de melancholie niet ontbreekt, wat songs oplevert die kunnen worden gekarakteriseerd als bitterzoet. Het deze week verschenen A Bit Of Previous vat samen wat Belle And Sebastian de afgelopen vijfentwintig jaar heeft gedaan, maar doet dit niet met verzameld werk, maar met een serie gloednieuwe songs. Het zijn songs die makkelijk heen en weer springen tussen genres, maar die altijd opvallen door zeer smaakvolle arrangementen en door songs die complexer in elkaar zitten dan het lijkt. A Bit Of Previous is niet het beste album van de Schotse band, maar wel ruim drie kwartier genieten.


In de lijst met studioalbums van de Schotse band Belle And Sebastian is het deze week uitgebrachte A Bit Of Previous de opvolger van het inmiddels al ruim zeven jaar oude Girls In Peacetime Want To Dance. Daar valt wel wat op af te dingen, want in 2019 was er de wat mij betreft niet bijster interessante filmsoundtrack Days Of The Bagnold Summer. Wel interessant waren de drie EP’s die in 2017 en 2018 onder de naam How To Solve Our Human Problems werden uitgebracht. Deze EP’s waren samen goed voor bijna zeventig minuten muziek en kunnen wat mij betreft dus ook prima worden gezien als een volwaardig album. 

Ook over het live album What To Look For In Summer uit 2020 was ik overigens best te spreken, maar dit terzijde. Van het studiowerk bevielen zowel Girls In Peacetime Want To Dance als How To Solve Our Human Problems me uitstekend, al missen de laatste paar albums van Belle And Sebastian wel wat de urgentie van prachtalbums als Tigermilk en If You're Feeling Sinister uit 1996, The Boy With The Arab Strap uit 1998 en Dear Catastrophe Waitress uit 2003. 

Die urgentie mis ik ook weer wat op A Bit Of Previous, maar ook het nieuwe album van de Schotse band klinkt weer bijzonder aangenaam. De muziek van Belle And Sebastian klinkt ondanks de vaak bitterzoete teksten van de band over het algemeen zonnig en dat geldt ook weer voor de songs op A Bit Of Previous. De twaalf songs op het nieuwe album doen verlangen naar een warme en zorgeloze zomer en dragen alvast een geschikte soundtrack aan voor de zomerse dagen die komen gaan. 

De popsongs van de band uit Glasgow klinken ook op A Bit Of Previous weer zwoel en lichtvoetig, maar de songs van Belle And Sebastian zitten altijd knapper in elkaar dan je bij vluchtige beluistering kunt vermoeden. Ook op haar nieuwe album heeft de Schotse band weer veel aandacht besteed aan de instrumentatie en de arrangementen. Alles klinkt even verzorgd, maar het geluid van Belle And Sebastian is ook heerlijk veelzijdig en kan even goed overweg met akoestische instrumenten en fraaie blazers als met flink wat elektronica. 

Niet alleen de instrumentatie op A Bit Of Previous is zeer divers. De Schotse band schakelt ook dit keer makkelijk tussen stijlen en overtuigt niet alleen met smaakvol gearrangeerde chamber pop, maar ook met verrassend soulvolle, jazzy of funky tracks, met aangename indiepop of met naar electropop neigende songs. 

De stem van voorman Stuart Murdoch klinkt zoals gewoonlijk bijzonder aangenaam, maar voor de afwisseling is het goed dat hij de vocalen hier en daar aan een van de andere bandleden over laat, al vind ik de stem van Sarah Martin niet zo onweerstaanbaar als die van voormalig Belle And Sebastian zangeres Isobel Campbell. 

A Bit Of Previous is een gloednieuw album, maar klinkt op een of andere manier ook als een verzamelalbum dat de hele carrière van de band omvat en stiekem ook nog wat nieuwe stappen zet. Ik mis zoals gezegd de wat de urgentie en ook de magie en verleiding van de eerste albums van de band uit Glasgow, maar in muzikaal opzicht valt er echt meer dan genoeg te genieten op A Bit Of Previous, dat ook nog eens onmiddellijk de zomer in huis haalt. Alle reden dus om blij te zijn met dit album. Erwin Zijleman

De muziek van Belle And Sebastian is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Schotse band: https://belleandsebastian.bandcamp.com/album/a-bit-of-previous.


A Bit Of Previous van Belle And Sebastian s verkrijgbaar via de Mania webshop: