26 mei 2022

Craig Finn - A Legacy Of Rentals

The Hold Steady voorman Craig Finn laat ook op het uitstekende A Legacy Of Rentals weer horen dat hij moet worden gerekend tot de meest getalenteerde songwriters van het moment
Ik kende het solowerk van Craig Finn eigenlijk niet, tot ik in 2019 I Need A War hoorde. Opvolger A Legacy Of Rentals bevalt me misschien nog wel beter. Craig Finn is een bijzonder zanger en heeft zijn nieuwe album bijzonder fraai laten inkleuren door producer Josh Kaufman, een van de meest gevraagde producers van het moment. Het klinkt allemaal prachtig en zeer overtuigend, maar het is de kwaliteit van de songs die van A Legacy Of Rentals zo’n bijzonder album maakt. Het is niet zo eenvoudig om tijdloze popsongs te schrijven die je na een keer horen wilt koesteren en die ook nog eens mooie en bijzondere verhalen vertellen, maar Craig Finn tovert de ene na de andere prachtsong tevoorschijn. Geweldig album.


De Amerikaanse muzikant Craig Finn heeft zijn sporen in de muziek inmiddels ruimschoots verdiend. In de jaren 90 voerde hij de cultband Lifter Puller aan, maar het succes kwam met zijn volgende band The Hold Steady, die in 2004 debuteerde, maar in 2005 doorbrak met het prachtige Separation Sunday. 

Het stevig door het geluid van Springsteen’s E-Street Band geïnspireerde album zette de band uit Brooklyn, New York, op de kaart, waarna een handvol uitstekende albums volgde. Het vorig jaar verschenen Open Door Policy haalde weer heel wat jaarlijstjes en daar valt wat mij betreft niets op af te dingen. 

Voorman Craig Finn maakte tien jaar geleden al zijn eerste soloalbum, maar ik ontdekte het solowerk van de Amerikaanse muzikant pas in 2019, toen het prachtige I Need A War verscheen. Het album liet zich beluisteren als een masterclass songwriting en ook het deze week verschenen A Legacy Of Rentals laat zich beschrijven als een les goede songs schrijven. Ook op zijn nieuwe album tovert Craig Finn immers de ene na de andere memorabele popsong uit de hoge hoed. 

Op A Legacy Of Rentals werkt de muzikant uit Brooklyn samen met producer Josh Kaufman (Bonny Light Horseman), die ook het laatste album van The Hold Steady produceerde. Josh Kaufman, die ook in muzikaal opzicht stevig bijdroeg aan het album, heeft A Legacy Of Rentals voorzien van een mooi en over het algemeen sfeervol geluid. Het is een gevarieerd en tijdloos geluid dat hier en daar extra is versierd met strijkers. 

Het volle geluid vormt een mooie aanvulling op de karakteristieke stem van Craig Finn, die zijn teksten soms uitspreekt, maar ook een uitstekend zanger is. De zang van Craig Finn wordt op A Legacy Of Rentals aangevuld met mooie vrouwenstemmen, waaronder die van Cassandra Jenkins, die met An Overview On Phenomenal Nature een van de mooiste albums van 2021 afleverde. Het pakt fraai uit, want de wat nasale zang van Craig Finn, die me afwisselend aan Bob Dylan en Van Morrison doet denken, leent zich uitstekend voor begeleiding door vrouwenstemmen. 

A Legacy Of Rentals bevalt me zowel in muzikaal als in vocaal opzicht uitstekend, maar het zijn wederom de songs van Craig Finn die de meeste indruk maken. De Amerikaanse muzikant is niet alleen bedreven in het schrijven van lekker in het gehoor liggende popsongs, maar vertelt ook op zijn nieuwe soloalbum weer prachtige verhalen die zowel persoonlijk als maatschappijkritisch kunnen zijn. Het zijn verhalen over vergeten personen die stuk voor stuk zouden kunnen uitgroeien tot een roman. Het verhalende karakter van zijn songs wordt versterkt door de soms deels gesproken teksten, waar ik normaal gesproken niet gek op ben, maar op A Legacy Of Rentals zijn ze zeer functioneel. 

The Hold Steady liet zich, zeker in haar jongere jaren, stevig beïnvloeden door het werk van Bruce Springsteen en zijn band en ook in de songs op het nieuwe soloalbum hoor ik de invloed van Bruce Springsteen. Craig Finn heeft zich inmiddels echter ook ontworsteld aan de vergelijking met The Boss en combineert invloeden van meerdere grote songwriters uit de geschiedenis van de popmuziek met een karakteristiek eigen geluid. A Legacy Of Rentals is een album dat zich direct bij eerste beluistering makkelijk opdringt, maar luister net wat aandachtiger naar de songs op het album en je hoort wat een groot songwriter Craig Finn is. Erwin Zijleman

De muziek van Craig Finn is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://craigfinn.bandcamp.com/album/a-legacy-of-rentals.


A Legacy Of Rentals van Craig Finn is verkrijgbaar via de Mania webshop: