09 december 2022

Alex G - God Save The Animals

De Amerikaanse website Paste zet God Save The Animals van Alex G heel hoog (op 2) in haar jaarlijstje en daar valt echt niets of af te dingen, want wat zitten de songs van Alexander Giannascoli knap in elkaar
Ik heb God Save The Animals van Alex G eind september laten liggen en waarschijnlijk niet eens beluisterd, maar werd nieuwsgierig toen ik het jaarlijstje van de Amerikaanse website Paste bekeek. Ik volg de tips van Paste over het algemeen op de voet, maar het negende album van Alex G heb ik laten liggen, net als de vorige acht. Ten onrechte, want God Save The Animals van Alex G is een knap album. De Amerikaanse muzikant schrijft geweldige songs, die lekker in het gehoor liggen, maar die ook keer op keer dingen doen die je niet verwacht. De Amerikaanse muzikant heeft dit keer optimaal gebruik gemaakt van alle faciliteiten en heeft een prachtig klinkend album gemaakt dat alleen maar beter wordt.


De komende weken zal ik met enige regelmaat albums bespreken die ik tegen ben gekomen in de jaarlijstjes van anderen. Het eerste album dat ik uit een jaarlijstje heb opgepikt is direct een bijzondere, want God Save The Animals van Alex G komt niet alleen uit het jaarlijstje van de Amerikaanse website Paste, die ik heel hoog heb zitten, maar het album bereikte bovendien in dit jaarlijstje de tweede plek en staat tussen een aantal albums die ook in mijn jaarlijstje zeer hoge ogen gaan gooien volgende week. 

Ik kan me niet herinneren dat ik eerder dit jaar naar het album heb geluisterd, terwijl ik de tips van Paste meestal erg serieus neem. Ik heb sowieso geen actieve herinneringen aan de muziek die de Amerikaanse muzikant Alexander Giannascoli tot dusver heeft gemaakt als (Sandy) Alex G en het is inmiddels een flink stapeltje met negen albums. 

Het is bijzonder dat God Save The Animals me eind september is ontgaan, want ik was direct bij eerste beluistering zeer gecharmeerd en bij vlagen ook diep onder de indruk van het nieuwe album van Alex G. Direct in de openingstrack is dat deels de verdienste van de gastvocalen van Jessica Lea Mayfield, maar After All is ook een knap in elkaar stekende en fraai ingekleurde popsong. 

Ik weet inmiddels dat Alexander Giannascoli zijn eerste albums bij voorkeur thuis opnam met betrekkelijk eenvoudige middelen, maar de muzikant uit Philadelphia, Pennsylvania, heeft inmiddels de studio ontdekt en maakt er op God Save The Animals flink gebruik van. Het album werd gemaakt met een aantal gastmuzikanten en is zeker geen thuis in elkaar geknutseld lo-fi album meer. Zeker bij beluistering met de koptelefoon hoor je uit hoeveel lagen de muziek van de Amerikaanse muzikant bestaat en hoe knap al deze lagen samenvloeien. 

Alex G laat de vocalen in de openingstrack aan Jessica Lea Mayfield, maar in de tweede track staat hij zelf achter de microfoon. Ook in deze tweede track verrast de Amerikaanse muzikant met een tijdloze maar ook razend knappe popsong en God Save The Animals staat vol met dit soort popsongs. Het zijn songs die op meerdere manieren kwaliteit ademen. De instrumentatie is altijd smaakvol met glansrollen voor gitaren en synths en de productie is echt prachtig. Alex G is verder een prima zanger en de Amerikaanse muzikant schrijft songs die aan de ene kant logisch en vertrouwd klinken, maar die ook vol zitten met bijzondere vondsten. 

Het zijn van die songs die de allergrootsten bijna achteloos uit de mouw schudden, maar waarvan de meeste muzikanten alleen maar kunnen dromen. Alex G behoort nog niet tot de allergrootsten, maar met songs als een aantal songs op God Save The Animals is hij aardig op weg. Het zijn songs die in de basis in het hokje singer-songwriter pop of folkrock passen met hier en daar een vleugje Elliott Smith, maar de muzikant uit Philadelphia blijft er maar bijzondere dingen bijslepen, wat zijn muziek een psychedelisch of hier en daar zelfs een futuristisch tintje geeft. 

Hier en daar mogen deze songs doorslaan in experiment, maar de Amerikaanse muzikant schrijft ook compacte popsongs die zelfs enige hitpotentie niet ontzegd mogen worden. Ik was zoals gezegd direct bij eerste beluistering gecharmeerd van dit album, maar vervolgens ben ik begonnen aan een muzikale ontdekkingsreis die alleen maar spannender wordt. Weer een rake tip van Paste. Erwin Zijleman

De muziek van Alex G is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://sandy.bandcamp.com/album/god-save-the-animals.


God Save The Animals van Alex G is verkrijgbaar via de Mania webshop: