04 december 2022

Kelly McFarling - Bed Of A River

Het is momenteel dringen in de vijver met vrouwelijke singer-songwriters, maar Bed Of A River van Kelly McFarling is een bijzonder aangenaam en ook goed gemaakt album dat ik er zeker uit zou vissen
Bed Of A River, het vierde album van de Amerikaanse singer-songwriter Kelly McFarling, is een album dat op een of andere manier direct bekend in de oren klinkt. De muzikante uit California heeft haar songs voorzien van een mooi en gloedvol geluid vol invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek maar ook een vleugje pop. Bed Of A River is ook nog eens voorzien van een jaren 70 vibe en staat vol met tijdloze songs. Het levert een album op dat direct aangenaam klinkt, maar misschien ook wat weinig onderscheidend. Dat onderscheidende vermogen komt uiteindelijk van de bijzonder mooie stem van de Amerikaanse muzikante en van de hoge kwaliteit van haar songs.


Ik heb een enorm zwak voor vrouwelijke singer-songwriters, waarbij het niet zoveel uit maakt of ze opereren binnen de (indie)pop, de (indie)rock of de Amerikaanse rootsmuziek. Ondanks mijn duidelijke voorkeur laat ik steeds meer nieuwe albums van vrouwelijke singer-songwriters liggen, enerzijds omdat het aanbod op het moment echt veel te groot is en anderzijds omdat ik momenteel vooral zoek naar albums die zich kunnen onderscheiden van alles dat er al is. 
Bed Of A River van Kelly McFarling viel een paar weken geleden net buiten de boot, vooral omdat het een album is dat je direct bij eerste beluistering al jaren lijkt te kennen, wat suggereert dat het onderscheidend vermogen van het album niet heel groot is. 

Het album van de Amerikaanse muzikante, die werd geboren in Atlanta maar inmiddels het zonnige California als thuisbasis heeft, bleef echter ook hangen als een album dat nog een kans verdiende, waardoor het vorige week toch weer opdook in de cd speler. Ook bij herhaalde beluistering bleef Bed Of A River een album van een soort waarvan ik er al talloze in de kast heb staan, maar het nieuwe album van Kelly McFarling is ook een goed gemaakt en zeer aangenaam klinkend album, dat zich uiteindelijk toch behoorlijk opdringt. 

Ik was de naam van de Amerikaanse singer-songwriter overigens nog niet eerder tegenkomen, maar Bed Of A River is al haar vierde album. Het is een album opereert binnen de kaders van de Amerikaanse rootsmuziek met invloeden uit de folk, country en jazz, maar ook invloeden uit de pop hebben hun weg gevonden naar het album. 

Bij beluistering van Bed Of A River vallen in eerste instantie twee dingen op. Allereerst is er het mooi volle en vooral opvallend warm klinkende geluid op het album. Laat Bed Of A River uit de speakers komen en een warme deken slaat zich om je heen. Dat is deels de verdienste van de bijzonder mooie instrumentatie op het album, maar het geluid op het album heeft ook iets aangenaam nostalgisch. Bed Of A River klinkt als een tijdloos singer-songwriter album uit de jaren 70, maar de songs op het album klinken, ondanks het ook nog eens toevoegen van invloeden uit de 70s softpop, geen moment gedateerd. 

Het tweede dat opvalt bij beluistering van het nieuwe album van Kelly McFarling is de mooie en warme stem van de Amerikaanse muzikante. De vocalen op het album zijn vooral ingetogen en dat past fraai bij de warme instrumentatie, waarvoor een beroep werd gedaan op flink wat gastmuzikanten. De stem van Kelly McFarling doet me meer dan eens denken aan die van Norah Jones, maar ik vind de zang op Bed Of A River nog net wat lomer en warmer. Het levert zoals gezegd een tijdloos klinkend singer-songwriter album op, maar Kelly McFarling betreedt zeker niet alleen de gebaande paden en voegt af en toe ook bijzondere accenten toe aan haar muziek. 

Ik had zoals gezegd nog nooit van Kelly McFarling gehoord en ook over haar nieuwe album lees ik nog maar heel weinig. Dat is jammer, want Bed Of Roses is een album dat over de potentie beschikt om een groot publiek aan te spreken. Zeker in de donkere jaargetijden van het moment verrichten de warme klanken en de bijzonder mooie stem van Kelly McFarling makkelijk wonderen, wat zeker ook de verdienste is van de sterke songs op het album. Ik heb even geaarzeld, maar ik ben helemaal om. Erwin Zijleman

De muziek van Kelly McFarling is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://kellymcfarling.bandcamp.com/album/bed-of-a-river.