14 december 2022

Macie Stewart - Mouth Full Of Glass

Macie Stewart probeerde het vorig jaar al eens met het breakup album Mouth Full Of Glass, maar er was een re-release voor nodig om dit werkelijk prachtige album alsnog onder de aandacht te brengen
De naam Macie Stewart deed bij mij geen belletje rinkelen, terwijl ze twee jaar geleden als lid van het Amerikaanse duo OHMME nog hoog in mijn jaarlijstje stond. Haar eerste soloalbum Mouth Full Of Glass is door bijna iedereen over het hoofd gezien, maar het is echt een prachtig album. Macie Stewart schrijft mooie en intieme songs die het experiment niet schuwen en beschikt over een hele mooie stem. Die stem kleurt prachtig bij de zeer smaakvolle instrumentatie, die Mouth Full Off Glass steeds hoger optilt. Ik had het album zelf ook bijna gemist, maar het eerste soloalbum van Macie Stewart is echt een pareltje. En het is er absoluut een met jaarlijstjes potentie.


Mouth Full Of Glass van de Amerikaanse singer-songwriter Macie Stewart verscheen oorspronkelijk in de herfst van 2021, maar kreeg vorige maand een nieuwe kans met een wereldwijde re-release. Vorig jaar heb ik het album niet opgemerkt en ook dit jaar was het album van de muzikante uit Chicago, Illinois, me bijna ontgaan, maar gelukkig zette de Amerikaanse muziekwebsite Pitchfork me net op tijd op het juiste spoor. 

Ik noem Mouth Full Of Glass het debuutalbum van Macie Stewart, maar ze maakte in 2020 samen met Lia Kohl ook al een album met haar naam op de cover. Het behoorlijk experimentele Recipe For A Boiled Egg is overigens niet te vergelijken met Mouth Full Of Glass, dat in ieder geval een solodebuut is. Ik blijk Macie Stewart overigens ook nog te kennen van het eveneens uit Chicago afkomstige duo OHMME, dat ze samen met Sima Cunningham vormt en dat met het zeer fraaie en behoorlijk experimentele Fantasize Your Ghost in 2020 zelfs de top 15 van mijn jaarlijstje haalde (desondanks was ik het album trouwens compleet vergeten). 

Alle reden dus om heel nieuwsgierig te zijn naar het solodebuut van Macie Stewart en Mouth Full Of Glass heeft me zeker niet teleurgesteld. Vergeleken met de muziek van OHMME is het soloalbum van Macie Stewart een verrassend toegankelijk album. Mouth Full Of Glass staat vol met behoorlijk ingetogen folksongs, waarin de mooie stem van Macie Stewart goed uit de verf komt. 

De Amerikaanse muzikante is het experiment zeker niet helemaal vergeten, want de instrumentatie en de arrangementen op Mouth Full Of Glass zitten vol mooie verrassingen. De folksongs van Macie Stewart zijn sfeervol en op het eerste gehoor subtiel ingekleurd, maar er is veel moois verstopt in de klanken op het album, dat hier en daar sprookjesachtig aan doet en ook behoorlijk vol kan klinken. 

De bijdragen van strijkers en blazers verdienen een eervolle vermelding, al is het maar omdat ze de songs van Macie Stewart ver buiten de grenzen van de folk slepen, maar ook alle andere instrumenten op het album klinken prachtig, wat ook de verdienste is van de trefzekere productie van Macie Stewart en Dave Vettraino. 

De mooie folksongs op Mouth Full Of Glass liggen zoals gezegd lekker in het gehoor en overtuigen mede hierdoor makkelijk. Het zijn op hetzelfde moment songs waarin ontzettend veel te ontdekken valt. Zelfs de meest ingetogen songs op het album prikkelen de fantasie, waardoor het solodebuut van Macie Stewart een steeds interessanter album wordt. Wat voor de instrumentatie en de songs geldt, geldt overigens ook voor de zang van Macie Stewart, die vooralsnog alleen maar mooier wordt. 

Ik kan me best voorstellen dat een album als Mouth Full Of Glass bij snelle en oppervlakkige beluistering niet direct opvalt, maar als je wat tijd steekt in het album blijkt al snel dat Macie Stewart een prachtalbum heeft gemaakt. Het is een album waarin je jezelf compleet kunt verliezen, maar Mouth Full Of Glass doet het ook prima als een wat benevelend album waarbij je echt heerlijk tot rust kunt komen. Ik had het album bijna voor de tweede keer gemist, maar schrijf het nu toch op als een van de bijzondere hoogtepunten van het muziekjaar 2022. Erwin Zijleman

De muziek van Macie Stewart is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://maciestewart.bandcamp.com/album/mouth-full-of-glass.


Mouth Full Of Glass van Macie Stewart is verkrijgbaar via de Mania webshop: