05 december 2022

Christine And The Queens - Redcar Les Adorables Étoiles

Christine And The Queens kiest op Redcar Les Adorables Étoiles zeker niet voor de makkelijkste weg, maar het derde album van de Franse muzikant blijkt na enige gewenning een fascinerende luistertrip vol moois
Op basis van de eerste twee albums lag het voor de hand dat Christine And The Queens op het derde album een gooi zou doen richting wereldheerschappij in de pop, maar Redcar Les Adorables Étoiles is ander album geworden. De mainstream pop van de eerste twee albums heeft plaats gemaakt voor een veel complexer geluid. Het is een geluid waarin nog altijd plaats is voor zowel invloeden uit de Franse popmuziek als de elektronische mainstream popmuziek, maar de songs op Redcar Les Adorables Étoiles zijn een stuk complexer. Het volle geluid met een flinke batterij elektronica en meerdere lagen zang kost in eerste instantie wat energie, maar het is de investering meer dan waard.


Met het in 2014 verschenen Chaleur Humaine zette Héloïse Létissier zichzelf op de kaart als een van de grote talenten binnen de Franse popmuziek. Het duurde even voor de ster van Héloïse Létissier ook buiten Frankrijk begon te stralen, maar uiteindelijk viel ook de rest van Europa voor de charmes van Christine And The Queens. 

Het geluid van Christine And The Queens werd geperfectioneerd op het in 2018 verschenen Chris, dat zowel in een Engelstalige als een Franstalige versie verscheen. Deze twee versies lieten goed horen hoe belangrijk taal is, want ik vond de Franstalige versie van Chris echt veel mooier dan de Engelstalige versie. Het is wat mij betreft dan ook goed nieuws dat Christine And The Queens op het vorige maand verschenen Redcar Les Adorables Étoiles weer voornamelijk kiest voor het Frans, met hier en daar wat kleine uitstapjes naar het Engels. 

Héloïse Létissier gaat inmiddels als man door het leven en presenteert op Redcar Les Adorables Étoiles haar nieuwe alter ego Redcar. Voor de zang heeft dat vooralsnog geen gevolgen gehad, maar in muzikaal opzicht is Redcar Les Adorables Étoiles toch een duidelijk ander album dan zijn twee voorgangers, al zijn de ingrediënten nog voor een belangrijk deel gelijk. 

Waar Chaleur Humaine en Chris zich makkelijk en vrijwel onmiddellijk opdrongen, vond ik het derde album van Christine And The Queens bij mijn eerste beluisteringen een lastig album. Ook op Redcar Les Adorables Étoiles staan een aantal potentiële hits, maar de Franse muzikant kiest veel vaker voor het experiment dan op de vorige twee albums. 

Christine And The Queens maakt nog altijd muziek die voor een deel onmiskenbaar Frans is, maar ook dit keer wordt stevig geflirt met de elektronische popmuziek die buiten Frankrijk wordt gemaakt. De Franse invloeden op Redcar Les Adorables Étoiles sluiten voor een belangrijk deel aan op de moderne Franse popmuziek, maar in een aantal songs wordt ook nadrukkelijk terug gegrepen op het Franse chanson met hier en daar uitstapjes richting Noord-Afrika en het Midden Oosten. Hier tegenover staan invloeden uit de Amerikaanse popmuziek, met hier en daar uitstapjes richting synthpop. 

Redcar Les Adorables Étoiles is ingekleurd met een flinke batterij elektronica en klinkt behoorlijk vol of zelfs overweldigend. De muziek van Christine And The Queens is op het nieuwe album ook net wat donkerder, al is er ook ruimte voor wat zonniger klinkende songs. Zeker bij de eerste beluisteringen is het wat zoeken naar de aanstekelijke popliedjes die zich na één keer horen in het hoofd nestelen. 

Redcar Les Adorables Étoiles bevat vooral wat complexere en ook wat naar binnen gekeerde songs, die zeker in de wat langere tracks, ruimte opeisen voor het experiment. Christine And The Queens had een album kunnen maken waarmee internationaal succes verzekerd zou zijn, maar het siert de Franse muzikant dat is gekozen voor een veel complexer album. Ik moest er even aan wennen, maar inmiddels hoor ik de klasse op Redcar Les Adorables Étoiles en overtuigt de ene na de andere song op het album me moeiteloos. Het in één keer beluisteren van Redcar Les Adorables Étoiles is een energie slurpende exercitie, maar het levert ook een fascinerende luistertrip op, waarin uiteindelijk alles in elkaar grijpt. Erwin Zijleman

De muziek van Christine And The Queens is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Franse muzikant: https://christineandthequeens.bandcamp.com/album/redcar-les-adorables-toiles.


Redcar Les Adorables Étoiles van Christine And The Queens is verkrijgbaar via de Mania webshop: