04 december 2022

Natalie Merchant - Tigerlily (1994)

Natalie Merchant verliet in 1994 de Amerikaanse band 10,000 Maniacs en dook in 1995 op met haar debuutalbum Tigerlily, dat inmiddels in alle opzichten een klassieker mag worden genoemd
De vraag welke 10 albums je mee zou nemen bij verbanning naar een onbewoond eiland is gelukkig een hypothetische, maar negen van de tien keer maakt Tigerlily van Natalie Merchant onderdeel uit van mijn selectie. Het eerste soloalbum van Natalie Merchant uit 1995 is een album waarop echt alles klopt. Tigerlily is zeer sfeervol en smaakvol ingekleurd en staat vol met songs die je na één keer horen voorgoed wilt koesteren. Het album wordt een meesterwerk door de geweldige stem van Natalie Merchant en haar unieke manier van zingen. Ik ken het album inmiddels noot voor noot, maar het is nog altijd goed voor kippenvel. Luister naar het briljante River en je begrijpt wat ik bedoel.


Natalie Merchant kondigde de afgelopen week een nieuw album aan, dat in het voorjaar van 2023 zal verschijnen. Het werd zo langzamerhand ook wel weer eens tijd voor een nieuw album van de Amerikaanse muzikante, want haar laatste album stamt feitelijk uit de zomer van 2014, toen het uitstekende Natalie Merchant verscheen. 

De afgelopen jaren moesten we het doen met een zeer uitgebreide verzamelaar, waarop ook een aantal nieuwe songs stonden, en met een wat mij betreft overbodige remake van Tigerlily, het debuutalbum van Natalie Merchant uit 1995. Het maken van een remake van een album is bijna nooit een goed idee, maar het wordt al snel een kansloze missie als het een remake van een klassieker betreft. De originele versie van Tigerlily is voor mij een klassieker, waarbij de remake wat bleekjes af stak. 

Natalie Merchant bouwde vanaf 1995 aan een prachtig oeuvre, dat helaas bescheiden van omvang is, maar nauwelijks zwakke momenten kent. Het is een oeuvre waarin Tigerlily er wat mij betreft nog altijd uitspringt. Natalie Merchant was al op haar zeventiende toegetreden tot de Amerikaanse band 10,000 Maniacs en had de band getransformeerd van een cultband in een van de meest succesvolle alternatieve bands van de late jaren 80 en vroege jaren 90. 

Na het prachtige Our Time In Eden uit 1992 begon Natalie Merchant na te denken over een solocarrière en die kwam er na het succesvolle (maar wat mij betreft tegenvallende) MTV Unplugged album uit 1994. In de zomer van 1995 verscheen Tigerlily en direct vanaf de eerste noten was duidelijk dat Natalie Merchant een juiste beslissing had genomen. 

Op haar debuutalbum bouwde de Amerikaanse muzikante deels voort op de muziek die ze maakte met 10,000 Maniacs, maar Tigerlily was ook een stap in een andere richting. Vergeleken met de albums die zouden volgen op het debuutalbum is Tigerlily een behoorlijk toegankelijk album met invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en de pop. 

Natalie Merchant had zich in 1995 al lang bewezen als songwriter en zangeres, waardoor Tigerlily geen moment klinkt als een debuut. Het album klinkt direct vanaf de openingstrack als een album van een gelouterde muzikante en het is een muzikante in topvorm. Het door Natalie Merchant zelf geproduceerde album klinkt vanaf de eerste noten laid-back en zwoel en verleidt in muzikaal opzicht makkelijk met tijdloze klanken en vooral fantastisch gitaarwerk. 

De meeste verleiding komt echter van de stem van Natalie Merchant. Het is de stem die de muziek van 10,000 Maniacs een uniek karakter had gegeven, maar die op Tigerlily nog indrukwekkender tot bloei kwam. In vocaal opzicht vind ik Tigerlily een van de allermooiste albums die ik in de kast heb staan, maar ook de songs op het album zijn van een indrukwekkend hoog niveau. 

Natalie Merchant zou op haar volgende albums meer ingetogen muziek gaan maken, maar Tigerlily is lekker uitbundig en klinkt als een bevrijding. Ik heb geen idee hoe vaak ik inmiddels naar het album heb geluisterd, maar het moeten honderden keren zijn geweest. Desondanks is Tigerlily een album dat nooit verveelt. Natalie Merchant deed in de jaren 90 prachtige dingen met 10,000 Maniacs, maar haar mooiste songs bewaarde ze voor haar eerste soloalbum, dat het predicaat meesterwerk in alle opzichten verdient. Erwin Zijleman


Tigerlily van Natalie Merchant is verkrijgbaar via de Mania webshop: