08 december 2022

Julia Sanders - Morning Star

Het is het afgelopen jaar erg druk geweest binnen de Amerikaanse rootsmuziek, maar op de valreep levert Julia Sanders nog een uitstekend album af, dat genoeg heeft te bieden om mee te kunnen in dit genre
De Amerikaanse muzikante Julia Sanders begint wat traditioneel aan haar nieuwe album, wat ook niet zo gek is als je je bedenkt dat haar thuisbasis aan de voet van de Appalachen ligt. Die Appalachen verruilt Julia Sanders al snel voor de Laurel Canyon folk en voor de tijdloze singer-songwriter muziek uit het Los Angeles van de jaren 60 en 70. Morning Star valt op door een mooie en opvallend veelkleurige instrumentatie en door de uitstekende zang van de Amerikaanse muzikante, die ook nog eens tekent voor een serie uitstekende songs. Morning Star behoort misschien niet tot de roots sensaties van 2022, maar ik heb het afgelopen jaar heel wat geprezen rootsalbums gehoord die een stuk minder goed zijn dan deze.


Julia Sanders is een singer-songwriter uit Asheville, North Carolina, wat de afgelopen jaren een steeds belangrijkere bron van talent binnen de Amerikaanse rootsmuziek is geworden. Het deze week verschenen Morning Star is haar tweede album, maar het is voor mij de eerste kennismaking met haar muziek. Morning Star is geen album dat binnen de Amerikaanse rootsmuziek een muzikale aardverschuiving zal gaan veroorzaken, maar het is wel een album dat direct opvalt en dat zich vervolgens makkelijk opdringt. 

Asheville ligt aan de voet van de Appalachen en is dan ook geen verrassing dat Julia Sanders invloeden uit de Appalachen folk verwerkt in haar songs, al doet ze dat buiten de openingstrack met mate. Morning Star is een album dat ook buiten de invloeden uit de Appalachen folk wat traditioneel aandoet, wat de songs op het album een aangenaam nostalgisch karakter geeft. 

Julia Sanders legt met haar stem en de begeleiding met de akoestische gitaar en in de openingstrack de banjo de basis voor haar songs, die vervolgens in de meeste gevallen lekker vol zijn ingekleurd. Morning Star is geproduceerd door de mij onbekende John James Tourville, die het album niet alleen heeft voorzien van een mooi warm geluid, maar de instrumentatie bovendien heeft verrijkt met onder andere gitaar, dobro, piano, orgel, synths en de pedal steel. Bas, drums incidenteel wat strijkers maken het geluid van Julia Sanders compleet. 

In de openingstrack blijft Julia Sanders nog redelijk dicht bij de traditionele Amerikaanse rootsmuziek die in Asheville wel meer wordt gemaakt, en deze invloeden keren nog een keer terug, maar vanaf de tweede track verruilt ze North Carolina in muzikaal opzicht ook met enige regelmaat voor het zonnige California. Morning Star bevat dan duidelijke invloeden uit de Laurel Canyon folk uit de late jaren 60, maar ook uit de tijdloze singer-songwriter muziek uit de jaren 70. 

Het geluid op Morning Star is door de inzet van flink wat verschillende instrumenten niet alleen aangenaam vol, maar ook zeer smaakvol en gevarieerd. Producer John James Tourville heeft gelukkig ook flink wat ruimte gereserveerd voor de stem van Julia Sanders, want de mooie stem van de Amerikaanse muzikante is een van haar sterkste wapens. Het is een warme stem die uitstekend gedijt in de al even warme instrumentatie, maar het is ook een stem vol gevoel. Zeker in de wat meer ingetogen songs op Morning Star overtuigt Julia Sanders bijzonder makkelijk met haar stem, die hier en daar fraai wordt ondersteund door achtergrondvocalisten. 

Julia Sanders overtuigt niet alleen als zangeres, maar ook als songwriter. De songs op haar tweede album zijn stuk voor stuk aansprekend en ze zijn bovendien behoorlijk gevarieerd. Het zijn songs vol persoonlijke teksten, waarin de combinatie van het muzikantenbestaan en het moederschap vaak centraal staat. Het zijn songs die zich zoals gezegd makkelijk opdringen, maar het zijn ook songs die nog lange tijd interessanter worden. Het was het afgelopen jaar dringen binnen de Amerikaanse rootsmuziek, maar in deze rustige weken trekt het album van Julia Sanders gelukkig makkelijk de aandacht, al is dat nog geen garantie op het succes dat deze talentvolle muzikante zeker verdient. Erwin Zijleman

De muziek van Julia Sanders is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://juliasandersmusic.bandcamp.com/album/morning-star.