15 december 2022

Oscar Jerome - The Spoon

The Spoon van de Britse muzikant Oscar Jerome is een heerlijk loom maar ook avontuurlijk jazzalbum met een flinke dosis soul dat uit de speakers knalt en zeker niet alleen voor jazzliefhebbers interessant is
De Britse muzikant Oscar Jerome levert op een wat onhandig moment zijn tweede album af, maar The Spoon is echt te mooi en te bijzonder om onder te sneeuwen. De warme klanken op het album doen het overigens uitstekend in het huidige jaargetijde, maar The Spoon valt niet alleen op door aangename klanken, maar ook door heel veel muzikaal vuurwerk. In de muziek van Oscar Jerome is alle ruimte voor experiment, maar de Britse muzikant verliest de popsong met een kop en een staart nooit te ver uit het oog. The Spoon wordt vooral in het hokje jazz geduwd, maar de muziek van Oscar Jerome is uiteindelijk niet in slechts één hokje te duwen. Heerlijk album.


Op The Spoon van de Britse muzikant Oscar Jerome wordt in de tot dusver verschenen recensies met enige regelmaat het etiket “experimentele jazz” geplakt en dat is voor mij zeker geen aanbeveling. Bij “experimentele jazz” verwacht ik hele nerveuze muziek die mij als muziekliefhebber zonder grote liefde voor jazz op geen enkele manier houvast biedt. Zo’n album is The Spoon van Oscar Jerome gelukkig niet. 

De Britse muzikant maakte zijn tweede album tijdens een periode van lange corona lockdowns in Berlijn en dat hoor je. Het is een album met flink wat invloeden uit de jazz, maar het is gelukkig niet de jazz van het nerveuze of zelfs eclectische soort. Op The Spoon domineren lekkere lome beats, diepe bassen en zeer subtiele maar ook prachtige gitaarlijnen, die fraai combineren met de wat dromerige zang. Alleen het saxofoonspel op het album en de bijdragen van de fluit gaan hier en daar behoorlijk los, maar rode vlekken krijg ik er zeker niet van. 

The Spoon bevat niet alleen invloeden uit de jazz, want Oscar Jerome is ook zeker niet vies van invloeden uit de soul, en verwerkt ook nog wat subtiele invloeden uit de R&B en hier en daar een vleugje Latin en psychedelica. In een aantal tracks schuurt de Britse muzikant bovendien tegen de grenzen van de pop en rock aan, waardoor The Spoon uiteindelijk vooral een crossover album is. 

Ondanks mijn eerste aarzeling door het etiket “experimentele jazz” was ik direct onder de indruk van het nieuwe album van Oscar Jerome. Het album is voorzien van een moddervet geluid en knalt werkelijk uit de speakers, waarbij de waanzinnige bijdragen van de drummer alle aandacht verdienen. De wat meer uptempo songs maken stil zitten onmogelijk, maar de meer ingetogen tracks op het album vind ik persoonlijk nog wat indrukwekkender. 

In deze meer ingetogen tracks is het gitaarwerk echt prachtig, waarna de bijdragen van elektronica zorgen voor een wat zweverige sfeer, die weer fraai contrasteert met de zwoele en soulvolle zang van de Britse muzikant. Zeker door de koptelefoon komen alle verschillende klanken goed tot zijn recht en valt op hoe goed alle onderdelen van de muziek van Oscar Jerome bij elkaar passen. 

The Spoon klinkt hier en daar als een album dat Prince nooit gemaakt heeft, maar waarschijnlijk heel graag had willen maken. Een groter compliment kan ik de muzikant uit Londen niet maken. Voor complimenten over het tweede album van Oscar Jerome ben je overigens bij de Britse muziekjournalisten aan het juiste adres, want de superlatieven vliegen je om de oren en dat is wat mij betreft zeker niet overdreven. 

In Engeland lopen op het moment een aantal zeer getalenteerde jonge jazzmuzikanten rond, die hun inspiratie vinden in het verleden, maar hier vervolgens een eigentijdse draai aan geven. Oscar Jerome doet dit ook en hij doet het weer op een net wat andere manier dan zijn soort- en tijdgenoten, waardoor The Spoon twaalf songs lang sprankelt en verrast. 

Af en toe hoor je flarden van grote soul- en jazzmuzikanten uit het verleden, maar The Spoon klinkt uiteindelijk vooral fris en eigenzinnig. De tweede week van december is natuurlijk niet de beste week om een nieuw album uit te brengen, maar het zou doodzonde zijn als dit bijzonder fraaie en knappe album buiten de boot zou vallen door een ongelukkige releasedatum. Erwin Zijleman

De muziek van Oscar Jerome is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikant: https://oscarjerome.bandcamp.com/album/the-spoon.


The Spoon van Oscar Jerome is verkrijgbaar via de Mania webshop: