16 december 2022

Okay Kaya - SAP

De Noors-Amerikaanse muzikante Kaya Wilkins levert als Okay Kaya een bijzonder fascinerend en wonderschoon album af, dat echt veel en veel beter is dan je bij eerste beluistering van het album kunt vermoeden
SAP van Okay Kaya sneeuwde vorige maand wat onder in een hele volle releaseweek, maar het is een album dat echt alle aandacht verdient. Oppervlakkige aandacht is in dit geval niet voldoende, want SAP is een album waar je de tijd voor moet nemen en dat je bovendien met volledige aandacht moet beluisteren. Dan pas valt op hoe mooi en origineel de instrumentatie is, hoe bijzonder de vocalen, hoe inventief de songs en hoe trefzeker de productie. SAP past in het hokje pop, maar het album is mijlenver verwijderd van het gemiddelde popalbum. Het is ook nog eens een album vol geheimen, waardoor het derde album van Okay Kaya groeit en groeit en groeit. Bijzonder fascinerend album.


Vorige maand verscheen SAP, het derde album van Okay Kaya, oftewel Kaya Wilkins. Kaya Wilkins komt oorspronkelijk uit Noorwegen, maar timmert inmiddels een paar jaar als muzikante, actrice en model aan de weg in New York. De eerste twee albums van Okay Kaya vond ik zeker interessant, maar uiteindelijk net niet goed genoeg. Ik oordeelde vorige maand min of meer hetzelfde over SAP, maar heb mijn mening over het album inmiddels flink bijgesteld. 

Kaya Wilkins legde de basis voor SAP in Berlijn, maar maakte het album uiteindelijk af in Brooklyn, New York, samen met flink wat bevriende muzikanten. De muziek van Okay Kaya is te karakteriseren als pop, maar het is zeker geen dertien in een dozijn pop die de Noors-Amerikaanse muzikante ons voorschotelt. SAP bevat vooral redelijk ingetogen songs die zich meestal betrekkelijk langzaam voortslepen, maar wat gebeurt er veel in de muziek van Okay Kaya. 

In muzikaal opzicht dringt het album zich direct makkelijk op, maar je hoort pas later hoe knap het allemaal in elkaar steekt. Okay Kaya experimenteert driftig met vooral elektronische klanken, maar SAP klinkt ook warm en organisch. Door alle gastmuzikanten klinkt iedere song op het album weer net wat anders, maar de verzameling songs klinkt wat mij betreft wel consistent. Zeker bij herhaalde beluistering valt er in muzikaal opzicht steeds meer op zijn plek op het album, waardoor SAP uiteindelijk makkelijk en opvallend ruim boven het maaiveld uitsteekt. 

Het zijn niet alleen de finesses in de instrumentatie die je niet onmiddellijk hoort. Ook de songs van de muzikante uit New York geven steeds meer geheimen prijs en kleuren steeds opvallender buiten de lijntjes van de pop zoals die momenteel zoveel wordt gemaakt. SAP is dan ook veel meer dan een popalbum. 

Wat voor de instrumentatie en de songstructuren geldt, geldt ook voor de zang van Kaya Wilkins. Op het eerste gehoor heeft de Noors-Amerikaanse muzikante een mooie maar niet heel opvallende stem, maar de lagen vocalen blijken al snel net zo bijzonder als de experimentele klanken en alle wendingen in de songs op SAP. Zeker wanneer de vocalen in meerdere lagen worden opgestapeld is het derde album van Okay Kaya een album met een wat mystieke sfeer. 

SAP is soms behoorlijk vol ingekleurd, maar Kaya Wilkins schakelt makkelijk terug naar redelijk sobere klanken, al is er altijd wel een laag met bijzondere klanken toegevoegd. SAP is hierdoor een album waar je zeker even de tijd voor moet nemen. Bij niet al te aandachtige beluistering kabbelt het allemaal wat voort, maar luister net wat beter en je zit uitsluitend op het puntje van de stoel. 

SAP is in muzikaal, vocaal en compositorisch een album vol hoogstandjes, maar ook in productioneel opzicht is het een fascinerend album. Kaya Wilkins tekende ook nog eens voor deze productie, die niet onder doet voor die van de topproducers van het moment. Ik haalde SAP min of meer bij toeval uit een jaarlijstje en wat ben ik blij dat ik dit album een tweede kans heb gegeven. Het is dit jaar bijzonder druk in het land van de vrouwelijke muzikanten, maar Kaya Wilkins weet zich als Okay Kaya makkelijk te onderscheiden. Inmiddels luister ik voor de zoveelste keer naar het album en het is weer beter. Erwin Zijleman

De muziek van Okay Kaya is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Noors-Amerikaanse muzikante: https://okaykaya.bandcamp.com/album/sap.


SAP van Okay Kaya is verkrijgbaar via de Mania webshop: