22 december 2022

Rich Ruth - I Survived, It's Over

Rich Ruth is op I Survived, It’s Over goed voor een mooie en fascinerende maar ook duizelingwekkende en verrassend veelkleurige luistertrip die alle kanten op schiet en lak heeft aan genres
Rich Ruth is een muzikant uit Nashville, Tennessee, maar maakt op zijn laatste album I Survived, It’s Over muziek zoals die in Nashville maar zelden wordt gemaakt. Het is instrumentale muziek die moeiteloos schakelt tussen genres als jazz, psychedelica, ambient, rock en new age en hiervoor een enorme batterij instrumenten uit de kast trekt. Het levert een album vol beeldende klanken op en het is album waaraan je zeker even moet wennen, maar waarop uiteindelijk steeds meer op zijn plek valt. Het album van Rich Ruth duikt deze weken op in flink wat jaarlijstjes en na flink wennen begrijp ik inmiddels volledig waarom. I Survived, It’s Over is een buitengewoon fascinerend album.


I Survived, It’s Over van Rich Ruth werd bij de release afgelopen zomer al uitvoerig bejubeld en het verbaast me dan ook niet dat het album momenteel in flink wat jaarlijstjes is terug te vinden. Ik heb het de afgelopen maanden wel een paar keer geprobeerd met het album, maar hoewel ik het intrigerend vond was het niet echt mijn ding. De afgelopen weken luister ik wat nadrukkelijker buiten mijn comfort zone en heb ik het album er toch maar weer eens bij gepakt en met succes. 

Rich Ruth is een muzikant uit Nashville, Tennessee, die is neergestreken bij het label van Jack White. Allmusic.com omschrijft de muziek van Rich Ruth als volgt: “his peculiar stylistic palette encompasses spiritual jazz, ambient electronic, new age, and kosmische, with searing electric guitar solos that rip through his work like bolts of lightning”. I Survived, It’s Over werd ook nog eens geïnspireerd door tornado’s die huis hielden rond Nashville eerder dit jaar en zorgden voor heel veel schade in de buurt waar Rich Ruth woont. 

De bovenstaande omschrijving van de muziek van Rich Ruth is natuurlijk wat vaag, maar toch ook herkenbaar. I Survived, It’s Over opent met sfeervolle en ambient achtige klanken, waar na enige tijd de gitaar van Rich Ruth doorheen snijdt. Het tempo is inmiddels voorzichtig opgevoerd en het geluid van de Amerikaanse muzikant is voorzien van flink wat jazzy accenten. Het is muziek die aan de ene kant ontspant en een bijna bezwerende uitwerking heeft, maar aan de andere kant gebeurt er echt van alles in de muziek van Rich Ruth. 

Ik schrijf wel vaker dat het verstandig is om een album met de koptelefoon te beluisteren, maar dit geldt zeker voor beluistering van I Survived, It’s Over. Rich Ruth heeft de zeven lange tracks op zijn album immers voorzien van een behoorlijk complex geluid waarvoor flink wat instrumenten uit de kast zijn getrokken. Die komen allemaal samen in een magistrale productie.

AllMusic.com noemt hierboven vooral de scheurende gitaarsolo’s van de muzikant uit Nashville, maar in de meeste tracks op het album ontbreekt het ruwe gitaarwerk. De meeste tracks zitten vol geweldig drumwerk, atmosferische keyboards, sfeervolle pedal steel klanken, een af en toe ontsporende saxofoon en fraaie bijdragen van de fluit en af en toe de harp, die de muziek van Rich Ruth een psychedelisch tintje geven. 

Ik ben normaal gesproken niet zo heel gek op instrumentale albums, maar op I Survived, It’s Over mis je de zang geen moment. Zeker bij beluistering met de koptelefoon is de muziek van Rich Ruth goed voor een even mooie als fascinerende luistertrip. Het is een luistertrip die al snel niet meer is te vangen in genres of hokjes of in tijden, al heeft het album vaak een jaren 60 vibe en kom je met de typering ambient psychedelic jazz een heel eind. 

I Survived, It’s Over doet het vast geweldig als soundtrack bij een film of documentaire, maar vooralsnog mag je je eigen beelden bedenken bij de filmische klanken van Rich Ruth. Het zijn klanken die steeds weer andere kanten op schieten, waardoor psychedelische passages zomaar om kunnen slaan in pure jazz. Het is af en toe onnavolgbaar, maar het is ook van een bijzondere schoonheid.

Persoonlijk had Rich Ruth van mij best wat vaker mogen kiezen voor de snijdende gitaarsolo’s uit de openingstrack, maar ook zonder deze solo’s is de muziek op I Survived, It’s Over buitengewoon fascinerend. Het is muziek waar ik zeker niet altijd voor in de stemming ben, maar zo op zijn tijd is de muziek van Rich Ruth niet alleen mooi en bijzonder, maar bovendien muziek die de fantasie zeer stevig prikkelt. Bijzonder album. Erwin Zijleman

De muziek van Rich Ruth is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://richruth.bandcamp.com/album/i-survived-its-over.


I Survived, It's Over van Rich Ruth is verkrijgbaar via de Mania webshop: