10 december 2022

Melissa Carper - Ramblin' Soul

Het is even wennen aan de bijzondere stem van Melissa Carper en aan haar traditionele geluid, maar als Ramblin’ Soul je eenmaal te pakken heeft, wordt het langzaam maar zeker een fantastisch album
De Amerikaanse singer-songwriter Melissa Carper trok vorig jaar de aandacht met Daddy’s Country Gold, dat in rootskringen uitstekend werd ontvangen. Ook het een week of drie geleden Ramblin’ Soul krijgt zeer lovende recensies, maar zelf moest ik erg wennen aan het nogal traditionele geluid op het album en vooral aan de bijzondere stem van Melissa Carper. Die stem zat me bij eerste beluisteringen flink in de weg, maar inmiddels vind ik de zang het geheime wapen van de Amerikaanse muzikante. Het is een stem die uitstekend gedijt binnen de mix van traditionele jazz, soul, blues en vooral country. Ik had het een paar weken geleden niet verwacht, maar Ramblin’ Soul is een prachtalbum.


Ramblin’ Soul van Melissa Carper wordt inmiddels al een aantal weken uitvoerig bejubeld door flink wat liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek en staat hoog in de lijstjes waarin het genre domineert, net zoals dat in 2021 gebeurde met haar vorige album Daddy's Country Gold. Het vorige album van Melissa Carper heb ik uiteindelijk laten liggen. Enerzijds omdat ik maar niet kon wennen aan de bijzondere stem van de Amerikaanse muzikante en anderzijds omdat ik haar muziek wel erg traditioneel vond. 

Mijn eerste ervaringen met Ramblin’ Soul waren volledig vergelijkbaar. Melissa Carper beschikt over een zeer karakteristieke en zeker op het eerste gehoor wat schelle stem en maakt Amerikaanse rootsmuziek zoals die ook flink wat decennia geleden al werd gemaakt. Het is Amerikaanse rootsmuziek met invloeden uit de jazz, soul en rhythm & blues, maar invloeden uit de country domineren. 

Ik ging er eigenlijk van uit dat Ramblin’ Soul, net als Daddy's Country Gold, na mijn eerste ervaringen definitief op de stapel zou verdwijnen, maar opeens had het album me toch te pakken. Melissa Carper beschikt nog altijd over een hele bijzondere stem, maar als je bent gevallen voor dit album strijkt deze stem opeens niet meer tegen de haren in, maar hoor je flarden van groten uit de hierboven genoemde genres. 

Ramblin’ Soul is net als zijn voorganger een behoorlijk traditioneel klinkend album, maar wat klinkt het opeens lekker. Het album werd opgenomen in de roemruchte studio The Bomb Shelter in Nashville, Tennessee, waar eigenaar Andrija Tokic aanschoof als een van de producers. Deze Andrija Tokic kennen we onder andere van Alabama Shakes , Hurray For The Riff Raff, The Deslondes, Margo Price en Ian Noe en ook voor Melissa Carper levert de Amerikaanse producer vakwerk af. 

Andrija Tokic deelt de credits, net als op Daddy’s Country Gold met de wat minder bekende Dennis Crouch en ook dit keer tekenen de twee voor een geluid dat net zo goed zestig jaar oud had kunnen zijn, waarbij de analoge apparatuur in The Bomb Shelter vast goed van pas kwam. Bij mijn eerste pogingen met de muziek van Melissa Carper had ik slechts korte fragmenten beluisterd, maar de muziek van de Amerikaanse singer-songwriter komt pas goed tot zijn recht wanneer je je volledig onderdompelt in de gloedvolle klanken en even de tijd neemt om te wennen aan de zang. 

Melissa Carper is een bijzondere zangeres, maar ze schrijft ook uitstekende songs en vertolkt hiernaast nog een song van Brennen Leigh en een van Odetta. Ramblin’ Soul klonk zeker in eerste instantie vooral traditioneel, maar inmiddels hoor ik ook een stel geweldige muzikanten, die het perfecte geluid voor de unieke stem van Melissa Carper creëren en laten horen dat de stokoude invloeden nog steeds werken. 

Zeker op de late avond verricht het nieuwe album van Melissa Carper makkelijk wonderen. Sluit je ogen en de tijdloze klanken nemen je mee naar de oevers van de Mississippi en naar een tijd waarin de wereld voor je gevoel nog een stuk minder snel ronddraaide. Het gekke is dat ik me inmiddels totaal niet meer voor kan stellen dat dit prachtige en bijzonder sfeervolle album me in eerste instantie zo tegen stond. Iedereen die, net als ik, bij eerste beluistering wat moeite heeft met de stem van Melissa Carper, adviseer ik dan ook nadrukkelijk om even vol te houden. Erwin Zijleman.

De muziek van Melissa Carper is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://melissacarper.bandcamp.com/album/ramblin-soul.


Ramblin' Soul van Melissa Carper is verkrijgbaar via de Mania webshop: