28 december 2022

Yaya Bey - Remember Your North Star

Yaya Bey tekent op Remember Your North Star voor heerlijk zwoele R&B klanken, maar de Amerikaanse muzikante kleurt ook buiten de lijntjes met flink wat extra invloeden en bijzonder expliciete teksten
Remember Your North Star van Yaya Bey duikt deze weken op in meerdere jaarlijstjes, met een top 10 notering in het lijstje van het gerenommeerde Pitchfork als hoogtepunt. Op het eerste gehoor lijkt de muziek van Yaya Bey niet al teveel af te wijken van de meeste andere muziek in het genre, maar de Amerikaanse muzikante verwerkt op subtiele wijze invloeden uit met name de de soul, hiphop en jazz in haar muziek en maakt bovendien indruk als zangeres en met haar rake teksten. Yaya Bey slaagt er bovendien in om de 18 (!) korte tracks op haar album aan elkaar te smeden tot een zowel verleidelijke als in artistiek opzicht interessante luistertrip. Dat heeft Pitchfork goed gehoord.


In het jaarlijstje van de Amerikaanse muziekwebsite Pitchfork is de R&B verrassend goed vertegenwoordigd dit jaar. Met het laatste album van Beyoncé, dat de eerste plaats in het lijstje van Pitchfork heeft gehaald, heb ik nog steeds niet zo heel veel, maar er zijn wel twee andere R&B albums uit de lijst die me aangenaam verrast hebben. 

De eerste is Remember Your North Star van Yaya Bey. Het is een album dat ik afgelopen zomer al uit de halfjaarlijstjes haalde, maar destijds ging mijn voorkeur uit naar het uitstekende album van Amber Mark. Ook het album van Yaya Bey is echter zeer de moeite waard. 

Ik begin recensies van R&B albums meestal met de bewering dat ik niet zo gek ben op R&B, maar ook dit jaar besprak ik minstens een handvol albums in het genre, waarvan ik inmiddels kennelijk toch ben gaan houden. Ook Remember Your North Star van Yaya Bey is een album dat zich bij mij makkelijk opdringt. De muzikante uit Washington D.C. maakt op haar vierde album heerlijk zwoele R&B, die gemaakt lijkt voor broeierige zomeravonden, maar die het ook op een donkere en koude winteravond goed doet. 

Remember Your North Star bevat een aantal ingrediënten die karakteristiek zijn voor de R&B. De ritmes zijn heerlijk loom, de bijdragen van de andere instrumenten zijn subtiel met een hoofdrol voor fraaie gitaarlijnen, de zang is over het algemeen zwoel en dromerig en de teksten zijn vrijwel zonder uitzondering expliciet. De muziek van Yaya Bey zal daarom zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van R&B, maar Remember Your North Star is zeker geen standaard R&B album. 

Wat direct opvalt bij beluistering van het album is dat Yaya Bey er flink wat tracks doorheen jaagt. Het album bevat maar liefst 18 tracks, waarvoor de Amerikaanse muzikante nog geen 35 minuten nodig heeft. Het is een recept voor een fragmentarisch klinkend album, maar dat is Remember Your North Star zeker niet. De 18 tracks op het album lopen vrijwel naadloos in elkaar over, waardoor het nieuwe album van Yaya Bey eerder klinkt als een lange luistertrip van 35 minuten dan als een enorme verzameling individuele tracks. 

De grote hoeveelheid tracks is niet de enige reden dat Remember Your North Star niet klinkt als een standaard R&B album. Invloeden uit de R&B spelen weliswaar een voorname rol op het album, maar Yaya Bey schuwt de uitstapjes naar omliggende genres zeker niet. De muzikante uit Washington D.C. citeert ook meer dan eens uit de archieven van de (neo-)soul en kan ook uit de voeten met invloeden uit de jazz en de hiphop. Hier blijft het niet bij, want tussen de 18 tracks op het album vind je ook een reggae track, wat ook niet zo gek is, want Yaya Bey groeide op in de buurt Jamaica in het New Yorkse Queens. 

De songs op Remember Your North Star klinken allemaal even zwoel en dromerig, maar door het verwerken van uiteenlopende invloeden is het een bijzonder veelzijdig album. Het is een album waarop Yaya Bey niet alleen indruk maakt met aangename klanken en met aansprekende songs, maar ook laat horen dat ze een uitstekende zangeres en tekstschrijver is. Remember Your North Star vult de ruimte misschien met lome en zwoele klanken, maar in de expliciete teksten bijt Yaya Bey flink van zich af, wat dit uitstekende album nog wat specialer maakt. Erwin Zijleman

De muziek van Yaya Bey is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://yayabey.bandcamp.com/album/remember-your-north-star.


Remember Your North Star van Yaya Bey is verkrijgbaar via de Mania webshop: