20 december 2022

Lena Hessels - if not now, then when will it, be all i ever wanted

De Nederlandse muzikante Lena Hessels levert met if not now, then when will it, be all i ever wanted een razend spannend popalbum af, dat de albums van de grote popprinsessen in artistiek opzicht de baas is
De Amsterdamse muzikante Lena Hessels bracht dit jaar een drietal EP’s uit, die vorige maand werden gecombineerd tot een album. Het is een album dat twaalf songs laat horen dat Lena Hessels een enorm groot talent is. Het is bovendien een album dat laat horen dat een album met lekker in het gehoor liggende popsongs wel degelijk kan overlopen van avontuur. Lena Hessels speelt met bijzondere ritmes en veel elektronica, maar haar popliedjes verleiden ook makkelijk met sterke melodieën en bijzonder aangename zang. Lena Hessels staat met if not now, then when will it, be all i ever wanted nog maar aan de start van haar carrière, maar het niveau ligt direct angstig hoog.


Door mijn volledige focus op albums is de muziek die de Nederlandse muzikante Lena Hessels in 2022 heeft uitgebracht me tot voor kort helaas helemaal ontgaan, maar vanaf het moment dat de drie eerder dit jaar verschenen EP’s werden gecombineerd tot een debuutalbum was ik direct bij de les. 
De alleen digitaal verkrijgbare EP’s if not now, then when will it en be all i ever wanted zijn vanaf eind november als het album if not now, then when will it, be all i ever wanted te vinden op de bandcamp pagina van de Amsterdamse muzikante en het album is bovendien op vinyl geperst. 

Lena Hessels is de dochter van de kunstenares Emma Fischer en muzikant Terrie Hessels, die we kennen van de Nederlandse punk en avant-garde band The Ex, en groeide op in een gezin waarin conformeren aan de mainstream geen logische keuze was. Lena Hessels koos daarom op jonge leeftijd bijna vanzelfsprekend voor de meer alternatieve muziek, maar zag op een gegeven moment het licht van de pop. Met if not now, then when will it, be all i ever wanted heeft de Nederlandse muzikante een debuutalbum afgeleverd dat het etiket pop voor de volle 100% verdient, maar dat betekent nog niet dat Lena Hessels nu opeens dertien in een dozijn pop maakt. 

Het debuutalbum van de Amsterdamse muzikante staat vol met vooral elektronisch ingekleurde popsongs, maar Lena Hessels voegt ook organische klanken toe aan het bijzondere muzikale landschap op haar debuutalbum. Het is een album dat af en toe associaties oproept met de muziek van Billie Eilish, zeker wanneer de ritmes stevig worden aangezet, de elektronica ruw en donker is en de zang vooral fluisterzacht. Waar Billie Eilish de mainstream pop nooit helemaal uit het oog verliest, zoekt Lena Hessels op if not now, then when will it, be all i ever wanted nadrukkelijk de grenzen op.Een aantal songs op het album klinkt verrassend toegankelijk of zelfs aanstekelijk, met hier en daar een vleugje Taylor Swift, maar Lena Hessels graaft een stuk dieper dan de Amerikaanse popprinsessen, inclusief die van het net wat alternatievere soort. 

Het debuutalbum van Lena Hessels is direct vanaf de eerste noten een razend spannend album. Bijzondere ritmes en indringende elektronica draaien op bijzondere wijze om elkaar heen en worden met grote regelmaat verstoord door strijkers, waarna de fluisterzachte zang van de Amsterdamse muzikante zorgt voor nog wat meer contrast. In de songs op if not now, then when will it, be all i ever wanted kan het alle kanten op, waardoor industriële klanken zomaar kunnen worden afgewisseld met een intieme gitaar- of pianosong. 

Lena Hessels doet op haar debuutalbum op geen enkele wijze concessies, maar toch is ze er in geslaagd om een popalbum te maken dat niet eens zo gek ver verwijderd is van een aantal grote popalbums van de afgelopen jaren. Het debuutalbum van Lena Hessels is wat mij betreft ook een groot popalbum, maar dan net wat anders dan je gewend bent. 

De Nederlandse muzikante heeft samen met producer Tender Blom (gitarist van Pip Blom) een album gemaakt dat een torenhoge score zou moeten krijgen van Pitchfork. Zover is het nog niet, maar dat kan alleen maar een kwestie van tijd zijn. Met if not now, then when will it, be all i ever wanted heeft Lena Hessels immers een album gemaakt dat bijna 35 minuten lang opzien baart. En dan heb ik ook nog eens het idee dat er nog veel en veel meer in zit. Ga dat horen! Erwin Zijleman

De muziek van Lena Hessels is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse muzikante: https://lenahessels.bandcamp.com/album/if-not-now-then-when-will-it-be-all-i-ever-wanted.


if not now, then when will it, be all i ever wanted van Lena Hessels is verkrijgbaar via de Mania webshop: