29 juni 2023

Brennen Leigh - Ain't Through Honky Tonkin' Yet

Brennen Leigh maakt de countrymuziek en honky tonk zoals die vele decennia geleden werd gemaakt, maar Ain't Through Honky Tonkin' Yet staat in muzikaal en vocaal opzicht als een huis en bevat een serie geweldige songs
Toen ik ruim twee jaar geleden kennis maakte met de muziek van Brennen Leigh vond ik haar countrysongs veel te traditioneel klinken, maar uiteindelijk viel alles op zijn plek. Met het onlangs verschenen Ain't Through Honky Tonkin' Yet ging het niet anders. Brennen Leigh heeft een album gemaakt dat herinnert aan de albums van de grote countryzangeressen uit de jaren 60 en 70. Bijgestaan door een aantal prima muzikanten zingt Brennen Leigh de sterren van de hemel, want haar stem is gemaakt voor dit soort muziek. Ik moest wat barrières overwinnen, maar Ain't Through Honky Tonkin' Yet doet absoluut niet onder voor de moderner klinkende rootsalbums van dit moment.



Wanneer ik moet kiezen uit de vele albums die wekelijks verschijnen in het hokje Amerikaanse rootsmuziek, laat ik de wat traditionelere albums meestal links liggen. Dat is deels een kwestie van smaak, maar ik weet ook dat een wat traditioneler Amerikaans rootsalbum zich na een paar keer extra horen toch opeens genadeloos kan opdringen. Soms gaat dat heel snel, zoals bij het recent verschenen album van Kassi Valazza, maar meestal duurt het langer. 

De eerste vijf albums van de Amerikaanse singer-songwriter Brennen Leigh heb ik nooit opgemerkt, maar met het in 2020 verschenen Prairie Love Letter heb ik weken geworsteld. Ik ging pas overstag toen het album aan het eind van het jaar opdook in een aantal aansprekende jaarlijstjes, waarna ik toch nog viel voor de muzikale charmes van Brennen Leigh. Dat lukte vorig jaar weer niet met Obsessed With The West, dat Brennen Leigh maakte met de Amerikaanse countryband Asleep At The Wheel en ook het recent verschenen Ain't Through Honky Tonkin' Yet leek weer buiten de boot te vallen. 

Ook op haar nieuwe album maakt Brennen Leigh de Amerikaanse rootsmuziek zoals die decennia geleden werd gemaakt. Het is Amerikaanse rootsmuziek met vooral invloeden uit de countrymuziek en de honky tonk, maar Brennen Leigh sleept er ook nog wel wat andere invloeden bij. Het was me in eerste instantie net wat te traditioneel, maar de openingstracks Running Out Of Hope, Arkansas en Somebody's Drinking About You, die allebei keurig binnen de drie minuten blijven, deden ook wat met me. 

Dat was deels de verdienste van de muziek, waarin viool en steel gitaar domineren, maar ook de mooie verhalen die Brennen Leigh vertelt deden een duit in het zakje. Het zijn verhalen zoals ze al vele decennia worden verteld binnen de countrymuziek, maar Brennen Leigh vertelt ze met veel gevoel en overtuiging. Ook de zang van de Amerikaanse muzikante doet wat traditioneel aan, maar Brennen Leigh beschikt over een geweldige stem, die is geschapen voor de countrysongs die ze maakt. Het is een stem die uitstekend gedijt in het authentieke geluid op het album en die gemaakt is voor countrysongs met hier en daar een snik. 

Uiteindelijk heb ik mijn voorkeur voor net wat eigentijdser klinkende Amerikaanse rootsmuziek tijdelijk opzij gezet en heb ik Ain't Through Honky Tonkin' Yet vol omarmd. Daar heb ik geen spijt van gekregen, want net als Prairie Love Letter komt ook het nieuwe album van Brennen Leigh steeds harder binnen. Ik ben absoluut niet vies van de country(pop) zoals die moment in Nashville wordt gemaakt (Lucky van Megan Moroney is een van mijn favoriete albums van het moment), maar het authentieke geluid op Ain't Through Honky Tonkin' Yet heeft ook zeker wat. Op het nieuwe album van Brennen Leigh wordt met veel passie gemusiceerd en die passie hoor je ook in de zang van de muzikante uit Nashville, Tennessee. 

Ik had na mijn eerste aarzeling vrij snel een aantal favoriete songs op Ain't Through Honky Tonkin' Yet en nu ik het album vaker heb beluisterd zijn er nog een flink aantal favorieten bij gekomen. Ain't Through Honky Tonkin' Yet van Brennen Leigh klinkt vaak als een album dat ook vijftig jaar geleden gemaakt had kunnen worden, maar dat ook in 2023 nog uitstekend scoort, ook voor liefhebbers van wat eigentijdsere Amerikaanse rootsmuziek. Erwin Zijleman

De muziek van Brennen Leigh is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://brennenleigh.bandcamp.com/album/aint-through-honky-tonkin-yet.


Ain't Through Honky Tonkin' Yet van Brennen Leigh is verkrijgbaar via de Mania webshop: