15 juni 2023

Sofie Winterson - Southern Skies

De Amsterdamse muzikante Sofie Winterson heeft samen met Benny Sings een uitstekend album gemaakt vol tijdloze maar ook eigentijds klinkende songs, die het prachtig doen bij de zomerse temperaturen van het moment
Sofie van Dijk koos een aantal jaren geleden voor een eigen weg in plaats van de weg van haar broer en zus. In plaats van My Baby werd het Sofie Winterson en dat is een wereld van verschil. De Amsterdamse muzikante is nog niet heel bekend, maar maakt nu indruk met haar nieuwe album Southern Skies, dat vol staat met verslavende popsongs. Dit is deels de verdienste van Sofie van Dijk en deels de verdienste van de Nederlandse muzikant Benny Sings, met wie ze het album maakte. Southern Skies is een album dat je direct betovert met aangename popliedjes en met een vleugje indie. Het klinkt allemaal zorgeloos en dromerig, maar ondertussen klopt alles op dit bijzonder aangename album.


De naam Sofie Winterson klonk mij op een of andere manier heel bekend in de oren, maar toen ik luisterde naar de twee albums die ze in het verleden maakte (Wires uit 2014 en Sophia Electric uit 2018), kwamen die me toch niet bekend voor. Waarschijnlijk ken ik haar van de band MICH, want de recensie van het laatste album van de Amsterdamse band is de enige post op de krenten uit de pop waarin de naam Sofie Winterson voor komt. 

Sofie Winterson is het alter ego van de Amsterdamse muzikante Sofie van Dijk, die een jaar of tien geleden, samen met haar broer Joost en zus Cato, stevig aan de weg timmerde met de band The Souldiers. Cato en Joost formeerden vervolgens het zeer succesvolle My Baby, maar Sofie van Dijk koos voor Sofie Winterson. Dat dit een goede keuze was laat ze horen op het deze week verschenen Southern Skies, want wat is dit een goed album. 

Sofie Winterson werkt op haar nieuwe album samen met de Nederlandse muzikant Benny Sings, met wie ze een jaar of vier geleden ook al eens een EP maakte. Benny Sings bracht een maand of drie geleden het album Young Hearts uit. Het is een album dat ik over het hoofd zag, maar langzaam maar zeker raak ik steeds meer in de ban van de tijdloze songs op dit album. Op het album van Sofie Winterson tapt Benny Sings uit hetzelfde vaatje, want ook Southern Skies is een 100% feelgood album, zeker zolang de zon zich zo veel laat zien als op het moment. 

Er zijn meer raakvlakken met het laatste album van Benny Sings, want ook Sofie Winterson kiest voor een geluid dat zich door van alles en nog wat heeft laten beïnvloeden en dat vaak lekker soulvol klinkt. De songs van de Amsterdamse muzikante liggen stuk voor stuk makkelijk in het gehoor, maar net als op het laatste album van Benny Sings staat Southern Skies vol met knap in elkaar stekende en met veel zorg gemaakte muziek. 

Het nieuwe album van Sofie Winterson is te vangen onder de verzamelterm indiepop en het is indiepop met een flinke dosis nostalgie. Het warme of zelfs wat broeierige geluid op Southern Skies doet het zoals gezegd uitstekend bij de zomerse temperaturen van het moment, maar het nieuwe album van Sofie Winterson is meer dan het zoveelste zomerplaatje. De Amsterdamse muzikante heeft een goed gevoel voor tijdloos klinkende songs en zingt ze met een aangename fluisterstem, die perfect past bij de warme klanken op het album. 

Er verschijnen de laatste tijd wel meer albums als Southern Skies van Sofie Winterson, maar de Amsterdamse muzikante is haar internationale concurrenten makkelijk de baas met betere songs, mooiere klanken, verrassendere arrangementen en betere zang. Ik heb de eerste twee albums van Sofie Winterson ook nog even beluisterd, maar Southern Skies bevalt me toch een stuk beter, wat absoluut ook de verdienste is van Benny Sings, die net als Sofie Winterson muziek met internationale allure maakt. 

Het is maar goed dat de naam Sofie Winterson me op een of andere manier bekend voor kwam, want met het enorme aanbod van het moment valt een album makkelijk tussen wal en schip en daar is Southern Skies echt veel te goed voor. Het is voor mij een van de beste soundtracks van de ontluikende zomer van 2023, maar ik heb nu al het gevoel dat Southern Skies wel eens een album voor alle seizoenen kan zijn. Erwin Zijleman

De muziek van Sofie Winterson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amsterdamse muzikante: https://sofiewinterson.bandcamp.com/album/southern-skies.


Southern Skies van Sofie Winterson is verkrijgbaar via de Mania webshop: