17 juni 2023

Roos Meijer . Residentie Orkest The Hague - Stories Of Change

Stories Of Change van Roos Meijer leek me op voorhand een wat overbodig tussendoortje, maar wat pakt de samenwerking met het Residentie Orkest goed uit en wat is de muzikante uit Den Haag een fantastische zangeres
De Haagse muzikante Roos Meijer maakte de afgelopen twee jaar in twee gedaantes twee totaal verschillende, maar ook twee betoverend mooie albums. De songs van haar solodebuut Why Don't We Give It A Try? keren nu deels terug op Stories Of Change, dat werd gemaakt met het eveneens Haagse Residentie Orkest. Het is een goedmakertje voor het concert dat op het laatste moment sneuvelde door een van de corona lockdowns, maar het is zeker geen overbodig tussendoortje. Het Residentie Orkest voorziet de songs van Roos Meijer van bijzonder mooie klanken, waarna de Haagse muzikante de sterren van de hemel zingt. Stories Of Change is drie kwartier lang van een bijna beangstigende schoonheid en onderstreept het enorme talent van Roos Meijer.



De Nederlandse muzikante Roos Meijer haalde zowel in 2021 als in 2022 mijn jaarlijstje. In 2021 deed ze dit met haar solodebuut Why Don't We Give It A Try?, waarop ze diepe indruk maakte met fraai ingekleurde folksongs en vooral met een werkelijk prachtige stem. De bijzonder mooie stem van Roos Meijer was ook te horen op het in 2022 verschenen Tales Of Adolescence, het debuutalbum van het duo Maida Rose. Samen met Javièr den Leeuw liet Roos Meijer horen dat ze niet alleen uitstekend uit de voeten kan binnen de folk, maar ook op zeer fraaie wijze dreampop songs kan vertolken, wat het mooiste dreampop album van 2022 opleverde. 

Eerder deze maand verscheen een nieuw album van Roos Meijer, dat me op voorhand niet zo essentieel leek als haar solodebuut en het debuutalbum van Maida Rose. Stories Of Change werd opgenomen met het Haagse Residentie Orkest en bevat vooral songs van het debuutalbum van Roos Meijer en van de EP (Maktub) die ze in 2018 uitbracht. Roos Meijer zou eind 2021 met datzelfde Residentie Orkest op het podium van het Paard in Den Haag staan, maar de zoveelste lockdown vanwege de coronapandemie gooide helaas roet in het eten. 

Elk nadeel heeft zijn voordeel, want omdat werd besloten om dan maar zonder publiek op te treden en het concert op te nemen, kunnen we nu allemaal genieten van de bijzondere bewerkingen van de songs van Roos Meijer. Ik was op voorhand zoals gezegd niet overtuigd van de meerwaarde van de samenwerking met het Residentie Orkest en had het album bijna laten liggen als een niet heel noodzakelijk tussendoortje.

Op Why Don't We Give It A Try? maakte Roos Meijer indruk met een gevarieerde en zonder uitzondering wonderschone inkleuring van haar songs, wat een serie songs opleverde die ik tot op de dag van vandaag koester. Nieuwe versies zouden hier alleen maar afbreuk aan kunnen doen, maar inmiddels denk ik heel anders over dit ‘tussendoortje’ van de Haagse muzikante. Stories Of Change is namelijk een ontstellend mooi album. 

De klassieke orkestraties voorzien de songs van Roos Meijer van een voller en steviger aangezet geluid, maar het Residentie Orkest voorziet de songs ook van een spannend en fantasierijk klankentapijt. Het nadeel van klassieke orkestraties is dat zowel de zang als de songs makkelijk verzuipen in een brei van strijkers en blazers, maar hier is op Stories Of Change geen moment sprake van. Het Residentie Orkest pakt hier en daar prachtig uit, maar de stem van Roos Meijer krijgt gelukkig alle ruimte. 

Die stem maakte op haar debuutalbum diepe indruk, maar ik vind de zang op Stories Of Change misschien nog wel mooier. Het is een stem die twaalf songs lang goed is voor kippenvel en die alleen maar verder wordt opgetild door de zeer smaakvolle orkestratie. Het album laat nog maar eens horen hoe sterk de songs op het debuutalbum van Roos Meijer zijn, maar ik ben minstens evenveel onder de indruk van de songs van haar debuut EP, die ik nog niet kende, maar zeker niet onder doen voor de songs op het debuutalbum. 

Het is te danken aan het Nederlandse muziekplatform Musicmeter dat ik Stories Of Change überhaupt ben gaan beluisteren en wat ben ik de tipgever dankbaar. Ik sluit zeker niet uit dat Roos Meijer over een maand of zes voor de derde keer op rij mijn jaarlijstje gaat halen, want wat is de combinatie van een van de beste Nederlandse orkesten en misschien wel de beste zangeres die ons land rijk is een bijzondere. Erwin Zijleman


Stories Of Change van Roos Meijer en het Residentie Orkest is verkrijgbaar via de Mania webshop: