16 juni 2023

Laura Cantrell - Just Like A Rose: The Anniversary Sessions

Het is heel lang stil geweest rond de Amerikaanse muzikante Laura Cantrell, maar op Just Like A Rose: The Anniversary Sessions laat ze horen dat ze het maken van hele goede albums zeker niet verleerd is
Liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek gingen in 2000 genadeloos voor de bijl toen Laura Cantrell haar debuutalbum Not The Tremblin’ Kind uitbracht. De muzikante uit New York maakte indruk met een prachtige stem, maar ook met nostalgisch klinkende countrymuziek. Na een aantal hele mooie albums werd het stil rond Laura Cantrell, maar deze week is ze terug. Just Like A Rose: The Anniversary Sessions was bedoeld om de twintigste verjaardag van haar debuutalbum te vieren, maar door de coronapandemie duurde het allemaal wat langer. Het was het wachten waard, want Laura Cantrell heeft nog altijd een geweldige stem en maakt countrymuziek met een bijzonder eigen geluid.



Het is al bijna tien jaar stil rond de Amerikaanse singer-songwriter Laura Cantrell, die het huidige millennium zo mooi liet beginnen met haar debuutalbum Not The Tremblin' Kind uit 2000. Het album werd gevolgd door het minstens even mooie When The Roses Bloom Again uit 2002, waarna het in 2005 verschenen Humming By The Flowered Vine misschien nog wel indrukwekkender was dan de eerste twee albums. 

Het mij laatst bekende wapenfeit van Laura Cantrell was tot voor kort haar fraaie eerbetoon aan countryzangeres Kitty Wells (Kitty Wells Dresses: Songs Of The Queen of Country Music) uit 2011, maar op Spotify kwam ik ook nog een album uit 2014 tegen ( No Way There from Here) waarvan de cover me bekend voor komt, maar dat ik in ieder geval niet heb besproken op de krenten uit de pop. 

Gelukkig wordt de stilte nu doorbroken met een nieuw album, Just Like A Rose: The Anniversary Sessions. Laura Cantrell baarde in 2000 opzien door haar bestaan als muzikante te combineren met een succesvolle carrière in de financiële sector en dit doet ze nog steeds. Ze heeft inmiddels ook een gezin, waardoor er helaas weinig tijd over bleef voor het maken van muziek, wat de lange stilte verklaart. Aanleiding voor het nieuwe album was oorspronkelijk de twintigste verjaardag van het debuutalbum van Laura Cantrell, maar mede door de coronapandemie verschijnt het album pas 23 jaar na het destijds terecht geprezen debuut. 

Het is misschien tien jaar stil geweest rond Laura Cantrell, maar Just Like A Rose: The Anniversary Sessions klinkt direct vertrouwd. De muzikante uit New York maakt nog altijd heerlijk authentiek klinkende Americana met vooral invloeden uit de country en ook haar mooie en heldere stem heeft nog niet aan schoonheid ingeboet. 

Die stem was voor mij in 2000 de belangrijkste reden om te vallen voor de muzikale charmes van Laura Cantrell en die stem is ook op Just Like A Rose: The Anniversary Sessions weer het sterkste wapen van de Amerikaanse muzikante. Het is een stem die misschien iets doorleefder klinkt dan 23 jaar geleden, maar dat maakt de zang van Laura Cantrell alleen maar mooier. 

Ook in muzikaal opzicht valt er overigens veel te genieten op het nieuwe album, want de Amerikaanse muzikante heeft een aantal prima muzikanten om zich heen verzameld en wist bovendien een flink aantal gastmuzikanten te strikken, onder wie grootheden als Steve Earle, Buddy Miller en Lambchop lid Paul Burch, die het album samen met Don Fleming, David Mansfield, Rosie Flores en Ed Stasium produceerde. 

Ondanks de hele batterij aan producers klinkt het nieuwe album van Laura Cantrell puur en authentiek, precies zoals we dit in het verleden van haar gewend waren. Ook de mix van eigen songs en een aantal songs van anderen pakt weer goed uit. When The Roses Bloom Again kennen we natuurlijk van haar tweede album, maar het duet met Steve Earle klinkt als een nieuwe track. 

Dat laatste geldt eigenlijk voor het hele album, want Just Like A Rose: The Anniversary Sessions klinkt aan de ene kant als een album dat Laura Cantrell ook twintig jaar geleden had kunnen maken, maar het is aan de andere kant ook een album dat in het hier en nu met de beste albums in het genre mee kan, al is het maar vanwege die prachtige stem. Mooi dat ze terug is en hopelijk blijft het niet bij dit album. Erwin Zijleman

De muziek van Laura Cantrell is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://lauracantrell.bandcamp.com/album/just-like-a-rose-the-anniversary-sessions.


Just Like A Rose: The Anniversary Sessions van Laura Cantrell is verkrijgbaar via de Mania webshop: