30 juni 2023

Jess Kallen - Exotherm

De vijver met jonge singer-songwriters in het indie segment zit overvol, wat het voor nieuwkomers steeds lastiger maakt om op te vallen, maar Jess Kallen doet het met het eigenzinnige Exotherm
Door het idioot grote aanbod raak ik de laatste tijd wat uitgekeken op al die jonge en vooral vrouwelijke singer-songwriters met een voorliefde voor indierock, indiepop of indiefolk. Het onderscheidend vermogen laat zo langzamerhand wat te wensen over en dat is jammer, want ik ben gek op de genoemde genres. Ik veerde de afgelopen week wel enthousiast op bij beluistering van Exotherm van Jess Kallen. Het debuutalbum van de muzikant uit Los Angeles wijkt op zich niet zo heel veel af van al die andere albums in het genre, maar Jess Kallen doet alles net wat anders, wat een fris debuutalbum oplevert en het is een debuutalbum dat ook nog eens steeds wat leuker wordt.



Ik weet echt heel weinig over Jess Kallen, die deze week debuteert met het album Exotherm. Wat ik weet is dat Jess Kallen uit Los Angeles komt en zichzelf ziet als non-binair persoon. Verder weer ik dat Jess Kallen Exotherm grotendeels zelf heeft gemaakt en hierbij werd bijgestaan door producer Wolfy, wat weer het alter ego is van Madison Scheckel. Hier houdt het zo ongeveer mee op.

Ik weet misschien niet heel veel over Jess Kallen, maar ik weet wel dat het debuutalbum van de muzikant uit Los Angeles me aanspreekt. Dat is op zich bijzonder, want ik heb mezelf nog niet zo heel lang geleden beloofd om wat minder aandacht te besteden aan de vele albums van vooral jonge en vrouwelijke muzikanten in het indie segment. Jess Kallen sluit met Exotherm aan bij deze groep, maar het album heeft iets. 

Het is niet zo makkelijk om uit te leggen wat dit is. Jess Kallen beschikt om te beginnen over een mooi en bijzonder aangenaam stemgeluid. Het is een helder stemgeluid dat uitstekend past bij de afwisselend ingetogen en wat uitbundigere klanken op Exotherm. Ook in muzikaal opzicht is het debuutalbum van Jess Kallen een aangenaam album. Het is een album dat zich ergens op het snijvlak van indiepop, indierock en indiefolk bevindt. Het is tenslotte een album vol melodieuze popsongs, die vooral zijn ingekleurd met gitaren, die voorzichtig gruizig mogen klinken, maar nergens uit de bocht vliegen. 

Jess Kallen heeft een album gemaakt dat qua geluid uitstekend past binnen de huidige indierock, indiepop en indiefolk, maar Exotherm heeft zo af en toe ook wel een aangename 90s vibe. Exotherm is tenslotte een album vol met songs die direct een goed gevoel geven, maar die vervolgens ook blijven hangen. Wolfy heeft het album vervolgens voorzien van een productie die een lekker ruw klinkend album oplevert. 

Exotherm van Jess Kallen beschikt al met al over een flink aantal sterke punten, maar het zijn sterke punten die van toepassing zijn op flink wat albums in de overvolle genres. Ik hou het er dus maar op dat de som der delen bij Jess Kallen net wat beter uitpakt dan bij de meeste van haar concurrenten. Vergeleken met de meeste van deze concurrenten varieert de muzikant uit Los Angeles net wat meer, maar ook dit is geen uniek selling point van Exotherm. 

Het is kortom lastig om uit te leggen wat ik nu precies zo goed of onderscheidend vind aan het eerste album van Jess Kallen, maar ondertussen laat ik het album iedere keer weer door de speakers, koptelefoon of oortjes komen en iedere keer vind ik de stem van de Amerikaanse muzikant nog wat aangenamer en de songs op Exotherm nog wat leuker en interessanter. En dat houdt het albums inmiddels al een week vol.

Heel veel aandacht weet Jess Kallen nog niet te trekken met dit fraaie debuut en dat is jammer. Met de komkommertijd op komst is de kans dat Exotherm onder gaat sneeuwen behoorlijk groot, maar daarvoor is dit album te goed en is de belofte van Jess Kallen te groot. Exotherm is in meerdere opzichten een bovengemiddeld goed debuut en het is een debuut vol potentie. Ik zie Jess Kallen moeiteloos een interessant folkalbum maken, maar ook een rauw indierock album of een album vol met aantrekkelijke popsongs. Op Exotherm doet de muzikant uit Los Angeles van alles een beetje en dat klinkt tien songs en ruim een half uur lang echt bijzonder lekker. Prima debuutalbum! Erwin Zijleman

De muziek van Jess Kallen is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de Amerikaanse muzikante: https://newprofessor.bandcamp.com/album/exotherm.