18 juni 2023

Loupe - Do You Ever Wonder What Comes Next?

De Amsterdamse band Loupe stapt uit de schaduw van voorganger Dakota met een album vol frisse en sprankelende songs, die niet alleen makkelijk verleiden, maar de fantasie vervolgens eindeloos blijven prikkelen
Bij mijn eerste beluistering van het debuutalbum van Loupe, dacht ik even terug aan de eerste keer dat ik het album van Dakota hoorde, bijna vier jaar geleden. Met Dakota liep het helaas slecht af, maar de drie overgebleven leden van de band laten met Do You Ever Wonder What Comes Next? horen dat het sensationele debuut van Dakota geen toevalstreffer was. Loupe klinkt anders dan Dakota, maar het debuut van de band is een geweldig album vol aanstekelijke maar ook interessante songs. Loupe durft zich op haar debuutalbum te ontworstelen aan het verleden en verrast met een fris en spannend geluid, dat binnen de indiepop en de indierock van het moment met de besten mee kan.Het verhaal van de Amsterdamse band Dakota was vier jaar geleden een van de meest trieste muziekverhalen van het jaar. De band had al een aantal jaren geprobeerd om voet aan de grond te krijgen in de Nederlandse muziekscene en dat leek dan eindelijk te gaan lukken. Met haar debuutalbum Here's The 101 On How To Disappear leverde de uit vier vrouwen bestaande band een album af dat behoorde tot de beste albums van 2019. 

De wereld leek aan de voeten te liggen van Dakota, maar het werd zangeres Lisa Brammer door aanhoudende psychische problemen al snel te veel. De andere bandleden konden uiteindelijk niet veel meer doen dan de stekker uit de band trekken, waarmee het net verschenen debuutalbum van Dakota helaas ook direct de zwanenzang van de band werd. 

Jasmine van der Waals, Lana Kooper en Annemarie van den Born gingen op zoek naar een vervanger, maar de coronapandemie gooide in eerste instantie roet in het eten. Uiteindelijk werd met zangeres Julia Korthouwer de nieuwe band Loupe geformeerd en die band brengt deze week met Do You Ever Wonder What Comes Next? haar debuutalbum uit. 

Loupe bracht de afgelopen twee jaar al twee EP’s uit en die vond ik toch een stuk minder overtuigend dan het album van Dakota. Nu is het niet helemaal eerlijk om de muziek van Loupe te vergelijken met die van Dakota, ook al is de band qua samenstelling voor driekwart gelijk. Lisa Brammer drukte stevig haar stempel op het geluid van Dakota, dat zich vooral liet beïnvloeden door de dreampop uit de jaren 90. Loupe leunt nauwelijks meer op de dreampop en sluit met haar debuutalbum vooral aan bij de indiepop en indierock van het moment. 

Na twee redelijke maar niet opzienbarende EP’s zet Loupe een reuzenstap op haar debuutalbum. Do You Ever Wonder What Comes Next? staat vol met zeer aangename popsongs, maar de muziek van de Amsterdamse band klinkt ook stekelig en zoekt met grote regelmaat het avontuur of zelfs het experiment. De muziek van Loupe klinkt fris en eigenzinnig, maar de band verwerkt ook nog altijd flink wat invloeden uit het verleden wat een bijzonder geluid oplevert. 

Jasmine verrast keer op keer met geweldige gitaarlijnen, Lana strooit met heerlijke en inventieve basloopjes, Annemarie drumt afwisselend strak en speels, terwijl Julia niet alleen overtuigt als zangeres, maar het geluid van Loupe ook verrijkt met een laagje keyboards. Waar de EP’s van Loupe nog wat wisselvallig waren, slaagt de band er op Do You Ever Wonder What Comes Next? om een zeer hoog niveau vast te houden. 

Loupe staat op haar eerste album garant voor songs waar je onmiddellijk verliefd op kunt worden, maar het zijn ook songs die leuker en interessanter worden wanneer je het album vaker hoort. Zeker als je het album met de koptelefoon beluistert, hoor je dat Loupe bestaat uit geschoolde muzikanten, die hun aanstekelijke songs knap hebben opgebouwd en ingekleurd. 

Het op het roemruchte Excelsior label verschenen album is ook nog eens fraai geproduceerd, wat de kwaliteit van de muziek van de band flink ten goede komt. Loupe zal nog wel even op moeten boksen tegen de erfenis van Dakota, maar met het geweldige Do You Ever Wonder What Comes Next? schaart de band zich wat mij betreft onmiddellijk onder de smaakmakers binnen de Nederlandse popmuziek. Eind goed, al goed. Erwin Zijleman

De muziek van Loupe is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse band: https://thisisloupe.bandcamp.com/album/do-you-ever-wonder-what-comes-next.


Do You Ever Wonder What Comes Next? van Loupe is verkrijgbaar via de Mania webshop: