21 juni 2023

J.E. Sunde - Alice, Gloria And Jon

De vorige albums van de Amerikaanse muzikante J.E. Sunde zijn me niet opgevallen, maar zijn nieuwe album Alice, Gloria And Jon is een zeer aangename verrassing vol even aanstekelijke als tijdloze songs
Singer-songwriters die zich vooral hebben laten inspireren door hun helden uit de jaren 70 zijn er in overvloed, maar er zijn er niet veel die de geweldige songs uit hun mouw schudden en bovendien een eigentijdse twist geven aan alle invloeden uit het verleden. J.E. Sunde slaagt daar op zijn nieuwe album Alice, Gloria And John wel in en tekent ook nog eens voor songs die het uitstekend doen bij alle zonnestralen van het moment. Het is mijn eerste kennismaking met de muziek van de singer-songwriter uit Minneapolis, maar het is er een die doet uitzien naar veel meer perfecte popsongs van J.E. Sunde. Een zeer aangename verrassing dit bijzonder lekkere album.



Op Spotify zijn inmiddels vijf albums van J.E. Sunde te vinden, maar een week geleden had ik nog nooit van de Amerikaanse muzikant gehoord. Ook het deze week verschenen Alice, Gloria And Jon was waarschijnlijk tussen wal en schip gevallen als ik niet het dringende advies had gekregen om eens naar het album te luisteren. Ik ben blij dat ik dit advies heb opgevolgd, want het nieuwe album van de muzikant uit Minneapolis staat vol met songs die de mooie zomerdagen van het moment voorzien van bijzonder aangename klanken die de zon nog net wat aangenamer laten schijnen. 

Jonathan Edward Sunde is een klassiek geschoold muzikant met een zwak voor de betere singer-songwriters uit de jaren 70 en van dit zwak maakt hij geen geheim. Net als bijvoorbeeld Ben Folds of Ron Sexsmith beschikt J.E. Sunde over het vermogen om tijdloze popsongs te schrijven. Het zijn popsongs die met één been in de jaren 70 en met één been in het heden staan en het zijn bovendien popsongs die direct bij eerste beluistering bekend in de oren klinken. 

Dat is deels het gevolg van de vele echo’s uit de jaren 70 die doorklinken in de muziek van J.E, Sunde, maar het heeft ook alles te maken met de kwaliteit van de popsongs van de muzikant uit Minneapolis. Nu wordt er momenteel flink geciteerd uit de archieven van de jaren 70, maar net als de eerder genoemde Ben Folds en Ron Sexsmith schrijft J.E. Sunde niet alleen songs met een aangename jaren 70 vibe, maar schrijft hij ook songs die weten te verrassen. 

In vrijwel alle tracks op Alice, Gloria And Jon vermaakt J.E. Sunde met alle ingrediënten die de popmuziek in de jaren 70 zo leuk maakte, maar net zo vaak voegt de Amerikaanse muzikant verrassende wendingen toe aan zijn tijdloos klinkende songs. Zeker in de folky songs maakt J.E. Sunde geen geheim van zijn liefde voor Bob Dylan en Leonard Cohen, maar ook invloeden van Paul McCartney en Paul Simon hebben hun weg gevonden naar het vijfde album van J.E. Sunde. 

Het is nog maar het topje van de ijsberg, want Alice, Gloria And Jon roept steeds weer andere associaties op. Die blijven overigens zeker niet beperkt tot de jaren 70, want ik hoor ook wel wat van Elliott Smith, om nog maar eens een naam te noemen. Zeker wanneer J.E. Sunde synths inzet verdwijnen de jaren 70 naar de achtergrond en hoor je een muzikant die met beide benen in het heden staat, maar nog steeds onweerstaanbaar lekkere popliedjes schrijft. 

Albums als Alice, Gloria And John moet ik altijd een paar keer horen, want een album vol popsongs die zich onmiddellijk opdringen kan me na een paar luisterbeurten ook wel eens tegen gaan staan. Dat is niet gebeurd bij beluistering van het nieuwe album van J.E. Sunde, want dat is sinds de eerste kennismaking alleen maar leuker en interessanter geworden. 

De Amerikaanse muzikant trok met zijn vorige album al wat meer aandacht, maar het uitstekende Alice, Gloria And Jon verdient als je het mij vraagt nog een veel groter publiek. Ik heb eigenlijk maar één ding aan te merken op het album en dat is dat het met net een half uur (en net wat minder dan een half uur als ik de wat overbodige instrumentale track er af trek) wat aan de korte kant is. Gelukkig is het een album dat je best twee keer achter elkaar kunt horen en er zijn nog wat albums van J.E. Sunde die ik moet gaan ontdekken. Erwin Zijleman

De muziek van J.E. Sunde is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://jesunde.bandcamp.com/album/alice-gloria-and-jon.


Alice, Gloria And Jon van J.E. Sunde is verkrijgbaar via de Mania webshop: