23 juni 2023

Fust - Genevieve

De Amerikaanse band Fust begint op haar tweede album Genevieve bij de pioniersdagen van de alt-country, maar slaagt er ook in om het geluid uit het verleden op aansprekende wijze het heden in te tillen
De Amerikaanse band Fust dook vorige week, toch wel enigszins verrassend, op in de aanbevelingen van Pitchfork en Paste. Er valt niet veel op af te dingen, want de band uit Durham, North Carolina, heeft een zeer aansprekend alt-country album afgeleverd. Het door gitaren gedomineerde geluid van de band klinkt prachtig, de zang is prima, de productie is fraai en Fust komt ook nog eens op de proppen met een serie zeer aansprekende songs. Het zijn songs die hier en daar voorzichtig ontsporen, maar de Amerikaanse band kan ook prachtig ingetogen klinken. Ik hoor helaas niet vaak meer van dit soort alt-country albums en Genevieve is echt een hele goede.


De Amerikaanse band Uncle Tupelo debuteerde in 1990 met het album No Depression. Het album wordt gezien als een van de eerste alt-country albums, al verschenen er in de jaren 80 ook al wel een aantal albums die nadrukkelijk afstand namen van het traditionelere countrygeluid en een geluid lieten horen dat niet zo gek veel afwijkt van het geluid op No Depression (denk aan Green On Red, Jason & The Scorchers en Lone Justice om eens drie namen te noemen). 

Uncle Tupelo ging uiteindelijk maar een paar jaar mee, maar stond wel aan de basis van zowel Wilco als Son Volt. In de beginjaren van de alt-country had ik overigens net wat meer met de albums van The Jayhawks, die een wat melodieuzer geluid lieten horen dan het rauwe geluid van Uncle Tupelo. Bij beluistering van Genevieve van de Amerikaanse band Fust moest ik direct denken aan de vroege albums van The Jayhawks en dat is nog altijd een aangename associatie. 

Fust is een band uit Durham, North Carolina, en bracht twee jaar geleden haar debuutalbum uit. Dat album kreeg destijds niet heel veel aandacht, maar Genevieve dook afgelopen week op in de aanbevelingen van zowel Paste als Pitchfork en dat zijn twee tipgevers die ik zeer serieus neem. Dat Genevieve zo enthousiast werd onthaald verbaasde me overigens wel, want meestal is er op beide platforms niet heel veel ruimte voor dit soort albums. Ik ben zelf wel heel blij met de tip, want zonder het duwtje in de rug van Paste en Pitchfork had ik het nieuwe album van Fust nooit opgepikt. 

Fust sluit op Genevieve aan bij de pioniersdagen van de alt-country en doet dit op geweldige wijze. Er zijn tijden geweest waarin we werden overspoeld met dit soort albums, maar de laatste jaren zie ik ze helaas steeds minder. Genevieve is een album dat het etiket alt-country absoluut verdient. De band uit Durham begint bij de countryrock uit de jaren 70, maar is niet blijven steken in dit decennium. Het geluid van Fust klinkt soms lekker vol, zeker wanneer de pedal steel wordt ingezet, maar Genevieve bevat ook een aantal meer ingetogen songs. 

De Amerikaanse band had een wereldalbum gemaakt wanneer het er ook nog eens flink wat harmonieën tegenaan had gegooid, maar ook zonder dit wapen is Genevieve een sterk album geworden. Wanneer hier en daar een vrouwenstem opduikt hoor je overigens wel hoeveel meerwaarde harmonieën zouden kunnen hebben in het geluid van de band. Fust staat op haar tweede album garant voor songs die lekker blijven hangen, maar die ook interessant genoeg zijn om te blijven vermaken. 

De band beschikt over een uitstekende zanger en staat bovendien garant voor veel muzikaal vuurwerk. Dat komt vooral van de gitaren, die prominent in de mix staan, maar ook de bijdragen van keyboards en de pedal steel zijn prachtig. Zeker wanneer de gitaren soleren hoor ik flink wat raakvlakken met de muziek van The Jayhawks, maar Fust heeft, met name door de zang en door het volle geluid, ook een eigen stijl. 

Het is knap hoe Fust er in slaagt om het geluid uit de jonge jaren van de alt-country te reproduceren. De band laat het hier niet bij, want de band klinkt op haar tweede album ook absoluut eigentijds. Dat Fust klinkt als een tijdloos alt-country album is overigens ook de verdienste van producer Alex Farrar, een van de opkomende talenten in North Carolina, die wederom vakwerk aflevert. Erwin Zijleman

De muziek van Fust is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://fust.bandcamp.com/album/genevieve.