07 juni 2023

RVG - Brain Worms

De Australische band RVG heeft haar geluid op het deze week verschenen Brain Worms nog wat verder opgepoetst en uitgebouwd, maar de onweerstaanbaar lekkere en vaak zonnige popsongs zijn gebleven
RVG maakte in 2020 een van de leukste en beste gitaarplaten van het jaar, maar het album sneeuwde helaas wat onder door de coronapandemie. De wraak van de band is zoet, want het nu verschenen Brain Worms is nog wat beter. Gebleven zijn de songs met flarden van The Go-Betweens, gebleven is ook de geweldige stem van Romy Vager. Hier en daar zijn de invloeden uit de postpunk wat steviger aangezet, maar de songs van RVG doen het desondanks nog altijd uitstekend bij uitbundige zonneschijn. Brain Worms klinkt net wat anders dan de wat ruwere voorganger Feral, maar RVG heeft alles dat dit album zo leuk maakte behouden of zelfs verbeterd.Feral van de Australische band RVG was net iets meer dan drie jaar geleden een zeer aangename en bovendien heerlijk zomerse verrassing. De band uit Melbourne imponeerde op haar tweede album met even stekelige als zonnige songs, die klonken als de betere songs van The Go-Betweens met hier en daar wat gastbijdragen van Echo & The Bunnymen in hun meest opgewekte dagen. RVG strooide op Feral met gitaarloopjes waar je alleen maar heel erg vrolijk van kon worden en maakte indruk met de zeer karakteristieke stem van frontvrouw en transvrouw Romy Vager. 

RVG stond oorspronkelijk voor Romy Vager Group en ondanks het feit dat alles binnen de band draait om het charismatische boegbeeld bekt de afkorting toch wat beter dan de volledige naam. RVG bracht Feral uit aan het begin van de coronapandemie en kreeg al snel te maken met serieuze lockdowns, waardoor het album niet naar het podium kon worden gebracht en hierdoor niet de aandacht kreeg die het verdiende. Ik omarmde het album zelf als de grote verrassing van het voorjaar van 2020, maar was Feral helaas alweer vergeten toen ik aan het eind van het jaar mijn jaarlijstje samenstelde, waarin het geweldige album van RVG zeker niet had misstaan. Deze week keert RVG terug met haar nieuwe album, dat ver van huis in Londen werd opgenomen. 

Brain Worms is een logische opvolger van het uitstekende Feral, maar slaat ook nieuwe wegen in. De band rond Romy Vager heeft op haar derde album meer aandacht aan haar geluid besteed en heeft het niet alleen mooier, maar ook voller ingekleurd. Gebleven zijn de heerlijke gitaarloopjes, die ook dit keer onmiddellijk een zomers gevoel oproepen, maar waar de gitaren domineerden op Feral, zijn op Brain Worms ook flink wat synths te horen. Brain Worms klinkt ook net wat minder stekelig dan zijn voorganger en is bij vlagen een wat dromerig klinkend album, al worden ook galm en bombast niet geschuwd. Het geluid van de band wordt nog altijd voor een belangrijk deel bepaald door de bijzondere stem van Romy Vager, die mooier is gaan zingen. 

Brain Worms klinkt bij vlagen anders dan zijn voorganger, maar de verschillen moeten ook niet overdreven worden. Ook op haar derde album staat de Australische band garant voor popsongs zoals hun legendarische landgenoten The Go-Betweens die een aantal decennia geleden maakten. Vergeleken met de bitterzoete popsongs van The Go-Betweens zijn de popsongs van RVG wel wat ruwer en voorzien van een vleugje postpunk, maar ze zijn net zo onweerstaanbaar lekker. 

Nog meer dan op Feral rijgt RVG de geweldige popsongs aan elkaar op Brain Worms. Het zijn popsongs die hier en daar zonniger en dromeriger en hier en daar juist donkerder en meeslepender klinken dan we van de band gewend zijn, maar gelukkig kan de Australische band in beide uitersten uitstekend uit de voeten. Net nu de temperaturen in Nederland dan eindelijk stijgen tot zomerse waarden komt RVG uit Melbourne, ondanks de invloeden uit de postpunk, met een album dat uitstekend gedijt bij deze temperaturen. 

Feral kreeg drie jaar geleden niet de aandacht die het verdiende, maar op Brain Worms laat RVG niet alleen horen dat het behoort tot de allerbeste Australische bands van het moment, maar ook dat het de concurrentie met bands uit andere windstreken aan kan. Brain Worms is een heerlijk album dat bij iedere keer horen beter en verslavender wordt. Laat de zomer maar beginnen. Erwin Zijleman

De muziek van RVG is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische band: https://rvgband.bandcamp.com/album/brain-worms-2.


Brain Worms van RVG is verkrijgbaar via de Mania webshop: