06 juni 2023

Bully - Lucky For You

Alicia Bognanno maakt ook op Lucky For You weer heerlijk gruizige maar ook zeer melodieuze 90s indierock, maar zo goed als op het nieuwe album van haar band Bully klonk het in de jaren 90 echt maar zeer zelden
Ik ontdekte Losing van de Amerikaanse band Bully in 2017 bij toeval, maar het album schopte het uiteindelijk tot mijn jaarlijstje. Na het uitstekende SUGAREGG uit 2020 komt de band rond of eigenlijk het alter ego van Alicia Bognanno nu op de proppen met Lucky For You, dat nog beter is van zijn twee voorgangers. Alicia Bognanno schrijft persoonlijke songs vol trauma’s en ellende, maar ze schrijft ook heerlijk melodieuze rocksongs die lekker ruw en gruizig worden uitgevoerd, maar stiekem ook perfect klinken. De muzikante uit Nashville vindt haar inspiratie in de jaren 90 indierock, maar ze haalt op Lucky For You een hoger niveau dan de meeste van haar muzikale helden.



Het Amerikaanse muziekplatform AllMusic.com is niet heel scheutig met sterren voor de albums van de Amerikaanse band Bully en ook het Nederlandse muziekplatform MusicMeter.nl waardeert de albums van de band uit Nashville, Tennessee, een stuk lager dan ik de afgelopen jaren deed. Het in 2015 verschenen debuutalbum van de band rond frontvrouw Alicia Bognanno heb ik niet opgemerkt, maar het in 2017 verschenen Losing en de in 2020 uitgebrachte opvolger SUGAREGG vond ik echt geweldige albums. 

Het zijn albums die misschien niet de originaliteitsprijs verdienden, want Bully citeerde op haar tweede en derde album stevig uit de archieven van de vrouwelijke indierock uit de jaren 90 en reproduceerde zeker op Losing de producties van Steve Albini uit deze periode feilloos. Dat laatste was ook niet zo gek, want Alicia Bognanno liep ooit stage bij de legendarische producer en kon zo de kunst afkijken. 

Ik ben gek op vrouwelijke indierock uit de jaren 90, waarbij ik denk aan bands als Belly, Hole, Throwing Muses en The Breeders en en zeker ook aan Juliana Hatfield, waardoor de muziek van Bully zich makkelijk opdrong, maar Alicia Bognanno maakte op mij ook indruk met rauwe en persoonlijke songs, waarin ze de strijd aanging met meerdere demonen. Dat deed ze nog wat nadrukkelijker op het door niemand minder dan topproducer John Congleton geproduceerde SUGAREGG dat vol stond met songs die diep onder de huid kropen. 

Bully was op SUGAREGG een soloproject van Alicia Bognanno en dat is het ook op het deze week verschenen Lucky For You. Het is een album dat Alicia Bognanno samen met producer JT Daly maakte in Nashville. Ook op Lucky For You maakt Bully geen geheim van de voorliefde voor 90s indierock en ook dit keer maakt Alicia Bognanno van haar hart geen moordkuil en gaat ze de strijd aan met de nodige demonen. 

Lucky For You is een heerlijk ruw album vol heerlijk gitaarwerk, maar het is ook een album waaraan lang is gewerkt en waarop Bully haar geluid heeft vervolmaakt. Naast de ruwe gitaarriffs, de zeer persoonlijke teksten en de getergde zang van Alicia Bognanno is Lucky For You ook een album waarop alles klopt. De songs zijn stuk voor stuk heerlijk melodieus, zitten mooi in elkaar en zijn prachtig ingekleurd en geproduceerd, wat fraai contrasteert met de ruwe ingrediënten in de songs van Bully. 

Ik ben benieuwd of de critici dit keer wel vallen voor de ruwe charmes van de muzikante uit Nashville, maar zelf ging ik direct bij eerste beluistering voor de bijl. Ik vind Lucky For You persoonlijk nog een stuk beter dan zijn twee voorgangers en hoor op het nieuwe album van Bully 90s indierock die in de jaren 90 maar zelden zo goed werd gemaakt. Alicia Bognanno schuwt ook dit keer haar persoonlijke problemen en trauma’s niet, maar Lucky For You beperkt zich zeker niet tot persoonlijke misère, maar pakt ook de wereldproblemen aan. 

Zware kost vol gruizige gitaren en ruwe vocalen, maar ondertussen klinken alle songs op het album even lekker of zelfs onweerstaanbaar. Losing haalde in 2017 mijn jaarlijstje en SUGAREGG zat er in 2020 dicht tegenaan, maar het geweldige Lucky For You sla ik misschien nog wel hoger aan. Het is best bijzonder voor een album dat zo nadrukkelijk citeert uit de jaren 90, maar Alicia Bognanno is echt heel erg goed. Erwin Zijleman

De muziek van Bully is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://bullythemusic.bandcamp.com/album/lucky-for-you.


Lucky For You van Bully is verkrijgbaar via de Mania webshop:

https://www.platomania.nl/article/12886680/lucky_for_you/bully