10 juni 2023

This Is The Kit - Careful Of Your Keepers

Kate Stables maakte met This Is The Kit al een aantal geweldige albums, maar legt de lat wat mij betreft nog een stukje hoger met het fascinerende, avontuurlijke en wonderschone Careful Of Your Keepers
Sinds mijn ontdekking van de muziek van This Is The Kit een jaar of acht geleden, koester ik alle muziek van het project van de Britse muzikante Kate Stables. Deze week verscheen het zesde album van This Is The Kit en ook Careful Of Your Keepers is weer een geweldig album. De muziek van This Is The Kit laat zich niet of nauwelijks in een hokje duwen en de songs van Kate Stables zijn vaak complexer dan gemiddeld, maar desondanks dringt het album zich onmiddellijk op en streelt Careful Of Your Keepers van de eerste tot en met de laatste noot het oor. De instrumentatie is ook dit keer veelkleurig en wonderschoon, de productie van Gruff Rhys doeltreffend en de zang van Kate Stables bijzonder mooi. Jaarlijstjesmateriaal, dat is zeker.


Careful Of Your Keepers is alweer het zesde album van This Is The Kit, het project van de Britse singer-songwriter Kate Stables. Vijftien jaren zijn verstreken sinds het debuutalbum Krulle Bol (!) uit 2008 en inmiddels ligt er een mooi stapeltje albums, waarvan het in 2015 verschenen en door Aaron Dessner geproduceerde Bashed Out vooralsnog mijn favoriete album is. 

Kate Stables weet keer op keer interessante producers te strikken voor haar albums, want na John Parish (Krulle Bol, Moonshine Freeze), Jesse D Vernon (Wriggle Out The Restless), Aaron Dessner (Bashed Out) en Josh Kaufman (Off Off On), nam dit keer de van de band Super Furry Animals en als veelzijdig solomuzikant bekende Gruff Rhys plaats achter de knoppen. 

Kate Stables staat er ook dit keer niet alleen voor, want ook op haar nieuwe album wordt ze weer bijgestaan door gitarist Neil Smith, drummer Jamie Whitby-Coles en bassiste Rozi Plain, die inmiddels ook als solomuzikante stevig aan de weg timmert. Multi-instrumentalist Jesse D Vernon tekende ook dit keer onder andere voor de fraaie blazersarrangementen, die een voorname rol spelen in de muziek van This Is The Kit. 

Careful Of Your Keepers laat een inmiddels vertrouwd geluid horen, maar producer Gruff Rhys legt net iets andere accenten, waardoor het album toch weer net wat anders klinkt dan zijn voorgangers. Ook op Careful Of Your Keepers staat de mooie en karakteristieke stem van Kate Stables centraal, maar ook de klanken die om haar stem heen draaien zijn van een bijzondere schoonheid. 

Ook dit is keer is gekozen voor een warm en organisch geluid, waarin prachtig gitaarwerk als eerste de aandacht trekt en fraaie accenten van onder andere blazers zijn toegevoegd. Het is een geluid dat wel wat doet denken aan dat op de vroege albums van Kathryn Williams of aan dat op het briljante What A Boost van Rozi Plain, maar het is ook het inmiddels zo herkenbare This Is The Kit geluid. 

Kate Stables woont al vele jaren in Parijs, maar in muzikaal opzicht laat ze zich vooral beïnvloeden door Britse folk met hier en daar wat jazzy accenten, al doe je de muziek van de Britse muzikante met het noemen van hokjes altijd tekort. Dat geldt zeker voor het nieuwe album van This Is The Kit, want Kate Stables maakt dit keer veel subtiele uitstapjes richting omliggende genres. 

De muzikanten die Kate Stables omringen spelen ook dit keer prachtig subtiel, waarbij de fraaie bijdragen van bas en drums niet onvermeld mogen blijven, al trekken de fraaie gitaarlijnen en de subtiele blazers de meeste aandacht. Careful Of Your Keepers klinkt vaak net wat soberder dan zijn voorganger, maar ook dit keer gebeurt er van alles in de muziek van This Is The Kit en blijf je, zeker bij beluistering met de koptelefoon, nieuwe dingen ontdekken.

De songs van Kate Stables klinken direct aangenaam, maar zitten bijzonder knap in elkaar. Dat geldt ook voor de instrumentatie, die je steeds weer weet te verrassen met bijzondere wendingen, nieuwe klanken en fraaie accenten. Ik moet de albums van This Is The Kit meestal een paar keer horen voordat ik er een goed oordeel over kan vellen, maar Careful Of Your Keepers vond ik direct bij eerste beluistering een prachtplaat en het is er een die vooralsnog alleen maar beter en interessanter wordt. 

Kate Stables bouwt inmiddels vijftien jaar aan een uniek en werkelijk wonderschoon oeuvre en heeft met Careful Of Your Keepers wat mij betreft haar beste album tot dusver afgeleverd. De hoogste tijd dus dat haar bijzondere muziek ook in Nederland de aandacht trekt van een breed publiek. Erwin Zijleman

De muziek van This Is The Kit is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://thisisthekit.bandcamp.com/album/careful-of-your-keepers.


Careful Of Your Keepers van This Is The Kit is verkrijgbaar via de Mania webshop: