04 juni 2023

Roseanne Reid - Lawside

Roseanne Reid heeft door uiteenlopende omstandigheden de tijd genomen voor haar tweede album, dat anders klinkt dan zijn bejubelde voorganger, maar uiteindelijk minstens net zoveel indruk maakt
De Schotse muzikante Roseanne Reid debuteerde in het voorjaar van 2019 bijzonder knap met het fraaie Trails, dat ondanks haar geboortegrond vooral Amerikaans klonk. De coronapandemie en het moederschap hebben gezorgd voor een behoorlijk lange pauze in de carrière van Roseanne Reid, maar deze week keert ze terug met Lawside. De muzikante uit Dundee nam haar tweede album dicht bij huis op, waardoor ook invloeden uit de Schotse muziek hun weg hebben gevonden naar het album. Het heeft geen invloed gehad op de kwaliteit, want die is nog altijd hoog. Roseanne Reid staat ook op Lawside garant voor prima songs en laat wederom horen dat ze een geweldige zangeres is.Trails, het debuutalbum van de Schotse singer-songwriter Roseanne Reid was net iets meer dan vier jaar geleden een bijzonder aangename verrassing. De Schotse muzikante leverde met Trails een verrassend veelzijdig album af, dat in meerdere hoeken van de Amerikaanse rootsmuziek uit de voeten kon en dat onder andere opviel door de uitstekende zang van Roseanne Reid. 

Het bij vlagen heerlijk soulvolle Trails werd fraai geproduceerd door Teddy Thompson, zoon van de folklegendes Linda en Richard Thompson. Zelf is Roseanne Reid overigens ook een kind van een bekende muzikant, want haar vader Greg is, met name in Schotland, wereldberoemd als helft van het duo The Proclaimers. 

Na Trails leverde Roseanne Reid twee korte EP’s af, maar deze week keert ze dan eindelijk terug met de opvolger van haar uitstekende debuutalbum. Lawside werd, in tegenstelling tot zijn voorganger, niet opgenomen in de Verenigde Staten, maar in het Schotse Perth, dicht bij Dundee, de thuisbasis van Roseanne Reid. Het album werd geproduceerd door de Schotse producer David Macfarlane, die een veel minder indrukwekkend CV heeft dan Teddy Thompson, maar fraai werk heeft afgeleverd. 

Lawside klinkt wat consistenter en misschien ook wel wat Schotser dan het debuutalbum van Roseanne Reid, maar de Schotse muzikante is haar liefde voor de Amerikaanse rootsmuziek zeker niet kwijtgeraakt. Dat hoor je vooral in de wat voller ingekleurde songs, die weer zeer aangenaam soulvol kunnen klinken, zeker wanneer blazers worden ingezet. In de wat soberder ingekleurde songs klinkt de muziek van Roseanne Reid wat traditioneler, maar ook deze songs weten zich te onderscheiden door de uitstekende zang van de singer-songwriter uit Dundee. 

Het is momenteel enorm dringen binnen de Amerikaanse rootsmuziek en ik had ook deze week zeker vijf uitstekende albums in het genre waaruit ik kon kiezen, maar ook met haar tweede album overtuigde Roseanne Reid me bijzonder makkelijk. Dat ligt voor een belangrijk deel aan de uitstekende zang op Lawside, maar ook de inkleuring en zeker ook de songs op het tweede album van Roseanne Reid bevallen me uitstekend. 

Lawside is een album dat misschien geen hele bijzondere dingen doet en zich ook niet heel nadrukkelijk opdringt, maar de songs van Roseanne Reid ademen kwaliteit en hebben iets bijzonders. Ik kan niet zo heel goed uitleggen wat dit is en ga er maar van uit dat het de optelsom van mooie klanken, een fraaie productie, uitstekende songs en uitstekende zang is. 

Ook het feit dat Roseanne Reid door het moederschap en door de coronapandemie lang heeft kunnen werken aan tweede album heeft geholpen, want Lawside klinkt toch wat consistenter en beter uitgewerkt dan het debuutalbum van de muzikante uit Dundee, al had dat album een bijzondere charme. 

Vergeleken met dat debuutalbum is de zang van Roseanne Reid wat prominenter in de mix geplaatst en hebben de instrumenten wat gas teruggenomen, waardoor je nog beter hoort met hoeveel gevoel en overtuiging de Schotse muzikante zingt. Trails vond ik net iets meer dan vier jaar geleden een enorme verrassing en een album dat overliep van de belofte, die Roseanne Reid met haar toch wat anders klinkende tweede album meer dan waar maakt. Erwin Zijleman

De muziek van Roseanne Reid is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Schotse muzikante: https://roseannereid.bandcamp.com/album/lawside.


Lawside van Roseanne Reid is verkrijgbaar via de Mania webshop: