27 juni 2023

M. Ward - Supernatural Thing

Ik vond veel van de albums die M. Ward na 2010 uitbracht wat minder interessant, maar na de uitstekende dubbele worp uit 2020 steekt de Amerikaanse muzikant ook op Supernatural Things weer in een goede vorm
De Amerikaanse muzikant Matt Ward heeft de afgelopen 25 jaar, in meerdere gedaanten, een imposant oeuvre opgebouwd. Dat oeuvre werd in 2020 verrijkt met het indrukwekkende Migration Stories, dat ik reken tot de beste albums van de Amerikaanse muzikant. Ook het deze week verschenen Supernatural Thing valt me niet tegen. Het is dankzij de prominente rol van een aantal gastmuzikanten een zeer veelzijdig album, maar M. Ward heeft er niet alleen een geheel van gemaakt, maar heeft ook een typisch M. Ward album afgeleverd. Het is een bij vlagen lekker loom album, dat de zomeravonden van de afgelopen week bijzonder mooi inkleurde, maar dat ook nog wel een tijdje mee kan.



Matt Ward dook aan het eind van de jaren 90 op in de scene rond Howe Gelb (Giant Sand) in Tucson, Arizona. Hij maakte met name in de eerste tien jaar van het huidige millennium een aantal uitstekende soloalbums onder de naam M. Ward, waarvan ik persoonlijk Post-War uit 2006 de beste vind. In 2009 was hij te horen op het tot dusver enige album van de gelegenheidsband Monsters Of folk, die verder bestond uit Conor Oberst, Jim James en Mike Mogis en verder maakte hij de afgelopen vijftien jaar een respectabele stapel albums met actrice en muzikante Zooey Deschanel onder de naam She & Him. M. Ward is tenslotte een veelgevraagd sessiemuzikant, die de afgelopen twintig jaar op talloze albums is opgedoken. 

Tussen 2010 en 2020 raakte ik wat uitgekeken op de albums van M. Ward en ook de albums van She & Him klonken voor mij als meer van hetzelfde. In 2020 wist de muzikant uit Portland, Oregon, me echter twee keer te verrassen. Dat deed hij eerst met het uitstekende Migration Stories, dat ik reken tot de beste albums van M. Ward en hierna met Think Of Spring, een met zeer eenvoudige middelen opgenomen eerbetoon aan het album Lady In Satin van Billie Holiday. 

Deze week keert M. Ward terug met zijn twaalfde studioalbum, Supernatural Thing. Het is een album waar ik op voorhand niet veel vertrouwen in had vanwege het gekozen concept, maar het nieuwe album van M. Ward bevalt me echt uitstekend. Op Supernatural Thing werkt M. Ward samen met een flinke lijst aan gastmuzikanten. De gastenlijst is niet alleen groot, maar ook indrukwekkend, want met First Aid Kit, Scott McMicken, Neko Case, Gabriel Kahane, Jim James, Kelly Pratt en Shovels & Rope heeft M. Ward een aantal prima muzikanten en bijzondere stemmen verzameld. 

Supernatural Thing bevat niet alleen bijdragen van flink wat gastmuzikanten, maar is ook in muzikaal opzicht een bont geheel. M. Ward ziet het album zelf als de opvolger van zijn album Transistor Radio uit 2005, maar zelf hoor ik overeenkomsten met zo ongeveer alle vorige albums van de Amerikaanse muzikant. Supernatural Things, dat opvallende versies van David Bowie's I Can't Give Everything Away en Daniel Johnston's Story Of An Artist bevat, is in muzikaal en vocaal opzicht een wat wispelturig album, maar het is ook een typisch M. Ward album. 

Dat blijft het zelfs wanneer de Zweedse zussen van First Aid Kit de zang vrijwel volledig overnemen, want er is altijd wel een gitaarriedeltje of een zanglijn die aan M. Ward doet denken. Op voorhand verwachte ik op basis van het gekozen concept een album dat vlees nog vis zou zijn, maar M. Ward heeft er toch weer een mooi geheel van weten te smeden. Het is een geheel dat met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de popmuziek stapt, maar dat toch klinkt als een eenheid. 

Ik was zoals eerder gezicht een tijdje wat uitgekeken op de muziek van M. Ward, maar na de twee overtuigende albums uit 2020, vind ik ook Supernatural Things weer een mooi en bovendien zeer aangenaam album. Ik verwacht overigens niet dat Supernatural Things zich uiteindelijk zal scharen onder de M. Ward klassiekers, maar binnen het aanbod van de afgelopen week wist de Amerikaanse muzikant me zeker op te vallen met een album waarbij het lekker wegdromen is, zeker wanneer ook nog wat blazers opduiken en jazzy accenten worden toegevoegd. Erwin Zijleman

De muziek van M. Ward is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://m-ward.bandcamp.com/album/supernatural-thing.


Supernatural Thing van M. Ward is verkrijgbaar via de Mania webshop:
LP, 29,99 euro
CD, 14,99 euro