08 juni 2023

Jazmine Mary - DOG

Met The Licking Of A Tangerine leverde de Nieuw-Zeelandse muzikante Jazmine Mary twee jaar geleden een fascinerend album af, dat nu wordt gevolgd door minstens even fascinerende en nog mooiere en intensere DOG
Wat je van ver haalt is echt niet altijd lekkerder, maar voor de muziek van de Nieuw-Zeelandse muzikante Jazmine Mary gaat dit zeker op. Ze maakte twee jaar geleden behoorlijk wat indruk met het fascinerende The Licking Of A Tangerine en heeft haar geluid nu vervolmaakt op DOG. Het nieuwe album van Jazmine Mary is nog wat subtieler ingekleurd dan zijn voorganger, waardoor haar bijzondere zang een nog prominentere plek heeft gekregen. Je moet er misschien even aan wennen, maar als je eenmaal geraakt wordt door de bijzondere muziek en zang van de Nieuw-Zeelandse muzikante raakt ze je ook diep. Dit album krijgt vooralsnog geen aandacht in Nederland, maar wat is het mooi.



Vooral dankzij de nieuwsbrief van de Nieuw-Zeelandse platenzaak Flying Out Records heb ik de afgelopen jaren heel veel interessante muziek uit Nieuw-Zeeland (en Australië) ontdekt. Het is muziek die hier toch vaak net wat minder aandacht krijgt dan muziek uit Europa en de Verenigde Staten en dat is in veel gevallen niet terecht. Zo ontdekte ik twee jaar geleden The Licking Of A Tangerine, het officiële debuutalbum van de in Australië geboren, maar vanuit Nieuw-Zeeland opererende muzikante Jazmine Mary. 

The Licking Of A Tangerine prikkelde de fantasie direct vanaf de eerste beluistering en werd vervolgens steeds interessanter. De muziek van Jazmine Mary klonk, mede door de inzet van blazers, vaak wat jazzy, maar het album had ook de ruwe intensiteit van het vroege werk van PJ Harvey. The Licking Of A Tangerine was zeker bij eerste beluistering een wat ongrijpbaar album, maar uiteindelijk viel alles op zijn plek. 

Jazmine Mary dook deze week weer op in de nieuwsbrief van Flying Out Records met haar nieuwe album DOG en ook dit is weer een bijzonder album. De Nieuw-Zeelandse muzikante overtuigt direct in de openingstrack met subtiele pianoklanken, fraaie versiersels van strijkers en haar bijzondere stem en al even bijzondere manier van zingen. De muziek van Jazmine Mary doet nog steeds wat jazzy aan, maar met jazz heeft het niet zoveel te maken. 

De instrumentatie is, net als op het vorige album van Jazmine Mary, zeer ingetogen maar smaakvol, waarna de lege ruimte vooral wordt opgevuld door de zang van de Nieuw-Zeelandse muzikante, die haar stem hier en daar ook gebruikt als instrument, want wat kan ze veel met haar stem. Met enige regelmaat draagt Jazmine Mary haar poëtische teksten bijna voor, maar ze kan ook prachtig zingen. 

The Licking Of A Tangerine was al geen heel vol ingekleurd album, maar op DOG zijn de klanken nog wat soberder en subtieler. Piano of akoestische gitaar en zang vormen de basis van de meeste songs op het album, waarna wederom subtiele accenten van strijkers en een gevarieerd pakket aan blazers zijn toegevoegd. Jazmine Mary maakt het de luisteraar ook met DOG weer niet makkelijk, maar een ieder die twee jaar viel voor de charmes van The Licking Of A Tangerine zal ook gemakkelijk overtuigd worden door DOG, dat ik persoonlijk nog wat mooier vind dan zijn voorganger. 

Iedereen die deze voorganger heeft gemist doet er verstandig aan om even te wennen aan de muziek van Jazmine Mary. Ik had dat vanwege mijn liefde voor het vorige album niet nodig en was direct onder de indruk van DOG, maar na een paar keer horen komen de indringende songs van de Nieuw-Zeelandse muzikante ook bij mij nog veel harder binnen. 

DOG is, net als het vorige album van Jazmine Mary, een vat vol tegenstrijdigheden. Het is een ruw maar op hetzelfde moment zeer verzorgd klinkend album en het is een subtiel album, maar ook een album met een enorme intensiteit en zeggingskracht. DOG is een album dat je van achteren besluipt en je vervolgens in een wurggreep houdt van waaruit ontsnappen niet mogelijk is. Het is een album dat ondanks zijn eenvoud steeds weer nieuwe dingen laat horen, niet lijkt op een ander recent album, maar toch ook niet heel erg tegen de haren instrijkt. Buitengewoon fascinerende muziek uit Nieuw-Zeeland derhalve. Erwin Zijleman

De muziek van Jazmine Mary is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse muzikante: https://jazminemary.bandcamp.com/album/dog.