13 juni 2023

Jess Williamson - Time Ain’t Accidental

Jess Williamson schitterde vorig jaar nog als helft van het duo Plains, maar laat op het wonderschone breakup album Time Ain’t Accidental horen dat ook haar solowerk zeer de moeite waard is
Jesse Williamson timmert inmiddels een kleine tien jaar aan de weg, maar maakte voor het eerst een onuitwisbare indruk met het in 2018 verschenen en psychedelisch getinte Cosmic Wink. Opvolger Sorceress uit 2020 was minstens net zo goed en ook het vorig jaar samen met Katie Crutchfield gemaakte debuutalbum van Plains overtuigde makkelijk. Dat doet Jess Williamson ook weer met Time Ain’t Accidental, dat moet worden gezien als een breakup album. Het is een album dat de grenzen van de Amerikaanse rootsmuziek opzoekt, maar liefhebbers van het genre zeker niet zal teleurstellen, al is het maar vanwege de prachtige stem van de Amerikaanse muzikante.



De in Dallas, Texas, geboren singer-songwriter Jess Williamson maakte met Native State (2014) en Heart Song (2016) twee bij vlagen opwindende albums, maar steeg tot grote hoogten op het in 2018 verschenen Cosmic Wink, dat behoorde tot de beste Amerikaanse rootsalbums van het betreffende jaar. Cosmic Wink was overigens meer dan een rootsalbum, want Jess Williamson voegde ook wat psychedelica aan haar muziek en droeg haar teksten bovendien voor zoals Patti Smith dat deed in haar meest gedreven dagen. 

Op het in 2020 verschenen Sorceress verwerkte de singer-songwriter uit Los Angeles, California, nog veel meer invloeden en maakte ze een album waar ik me destijds, volgens mijn recensie op de krenten uit de pop, maanden mee op wilde sluiten, wat in 2020 overigens bijna vanzelf ging. Vorig jaar dook Jess Williamson samen met Katie Crutchfield, beter bekend als Waxahatchee, op als het duo Plains, wat een verrassend jaarlijstjesalbum (I Walked With You A Ways) opleverde. 

Ruim een half jaar later is de Amerikaanse muzikante alweer terug met haar vijfde soloalbum, Time Ain’t Accidental. Het nieuwe album van Jess Williamson werd, net als het albums van Plains, opgenomen in de studio van Brad Cook in Durham. North Carolina. Brad Cook tekende ook voor de productie van het album en haalde een aantal gelouterde muzikanten naar zijn studio, onder wie zijn broer Phil. 

Ik heb tot dusver wel wat met de producties van Brad Cook, die zich niet in het Nashville keurslijf laat dwingen en open staat voor andere invloeden. Het verwerken van andere invloeden is Jess Williamson ook niet vreemd en dit doet ze ook weer op Time Ain’t Accidental. 

Die andere invloeden zijn soms subtiel als de ritmebox in de openingstrack of de tokkelende piano en invloeden uit de pop in de tweede track, maar soms ook wat duidelijker, bijvoorbeeld wanneer de zang van Jess Williamson soulvoller klinkt en wordt ondersteund door blazers. Ook op Time Ain’t Accidental klinken de songs van Jess Williamson moderner en veelzijdiger dan die van haar collega muzikanten binnen de Amerikaanse rootsmuziek, maar ook het nieuwe album van de muzikante uit Los Angeles is onmiskenbaar een rootsalbum. 

Ik had direct bij eerste beluistering een ongelooflijk zwak voor zowel Cosmic Wink als Sorceress en ook Time Ain’t Accidental is een album waar ik onmiddellijk weg van was. Jess Williamson schrijft aantrekkelijke songs en heeft ze prachtig ingekleurd, wat overigens zeker ook de verdienste is van Brad Cook en de andere muzikanten die op het album zijn te horen en een flink arsenaal aan instrumenten de studio in Durham hebben gesleept. 

Het sterkste punt van de albums van Jess Williamson is wat mij betreft de zang. Jess Williamson beschikt over een stem die gemaakt is voor Amerikaanse rootsmuziek, maar ze heeft ook een duidelijk eigen geluid. De Amerikaanse muzikante zingt bovendien met heel veel gevoel, waardoor zeker de wat meer ingetogen en melancholische songs op het album flink binnen komen. 

Dat het album zo emotioneel klinkt is overigens niet zo gek, want Jess Williamson schreef de meeste tracks na het einde van een lange relatie, die samenviel met de start van de coronapandemie, wat de periode van verlies en eenzaamheid nog wat heftiger maakte. Het levert een intiem en betoverend mooi breakup album op. Erwin Zijleman

De muziek van Jess Williamson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://jesswilliamson.bandcamp.com/album/time-aint-accidental-2.


Time Ain’t Accidental van Jess Williamson is verkrijgbaar via de Mania webshop: