03 mei 2024

The Lostines - Meet The Lostines

Casey Jane Reece-Kaigler en Camille Wind Weatherford maken op het debuutalbum van The Lostines indruk met werkelijk prachtige stemmen en met een geluid dat zich op bijzondere wijze door de ruimte en tijd beweegt
Bij eerste beluistering van Meet The Lostines dacht ik met een album uit de jaren 60 te maken te hebben, maar het debuutalbum van Casey Jane Reece-Kaigler en Camille Wind Weatherford klinkt toch ook eigentijds. De twee Amerikaanse muzikanten zijn op Meet The Lostines niet vies van flink wat nostalgie
 en putten rijkelijk uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis, zonder te verzanden in zouteloze retro. Casey Jane Reece-Kaigler en Camille Wind Weatherford hebben hun debuutalbum, mede dankzij de hulp van een aantal geweldige muzikanten, prachtig en bijzonder sfeervol ingekleurd, maar het zijn de stemmen van de twee die zorgen voor de meedogenloze verleiding van The Lostines.


Bij het maken van mijn selectie voor een nieuwe week krenten uit de pop wacht ik altijd even op de albums die de Amerikaanse website Paste er uit pikt op vrijdagavond. Paste komt immers meer dan eens met een album dat in de andere lijstjes met nieuwe releases niet is opgedoken, maar mijn selectie wel op zijn kop gooit. Het was ook de afgelopen week weer het geval, want Paste was zo ongeveer de enige die me wees op Meet The Lostines van het Amerikaanse duo The Lostines. 

Ik maak normaal gesproken nooit gebruik van persberichten of aanprijzingen van muzikanten zelf, maar de mooie woorden op de bandcamp pagina van The Lostines zijn zowel treffend als informatief: “Although recorded in the band's hometown of New Orleans, Meet The Lostines, the full-length debut from songwriters Casey Jane Reece-Kaigler and Camille Wind Weatherford, is an album that charts its own geography. This is where the swampland meets the sock hop. Where golden-age rock & roll crosses paths with old-school country. Where timeless American roots music drops its anchor and climbs skyward, finding some balance between the earthy and the otherworldly. At the center of that sound are the entwined voices of Casey Jane and Camille, two longtime friends whose songs explore the uncharted territory between genres. There's rarely a melody on Meet The Lostines that the two don't sing together, stacking their voices into lush harmonies that recall the girl groups of the 1960s. Don't mistake Meet The Lostines for a retro project, though. It's a modern album that exists out of time, filled with songs about heartbreak, old relationships, new beginnings, and vulnerability.” Ik had het zelf niet mooier kunnen omschrijven. 

Zoals je van muzikanten uit Los Angeles verwacht pinnen The Lostines zich niet vast op één genre, maar Casey Jane Reece-Kaigler en Camille Wind Weatherford laten zich ook niet vastzetten in de tijd. Meet The Lostines klinkt meer dan eens als een album dat ook in de jaren 60 had kunnen zijn gemaakt, maar de songs van het Amerikaanse tweetal klinken op een of andere manier ook eigentijds. 

Meet The Lostines werd gemaakt met een aantal bevriende muzikanten uit de rijke muziekscene van New Orleans, onder wie Sam Doores (The Deslondes) en Ross Farbe (Videoage) die het album mede produceerden. Een aantal uitstekende gastmuzikanten zorgen voor een veelkleurig en afwisselend nostalgisch en kosmisch aandoend geluid, dat het oor song na song genadeloos streelt. De meeste aandacht wordt echter getrokken door de prachtig bij elkaar kleurende stemmen van Casey Jane Reece-Kaigler en Camille Wind Weatherford, die niet alleen fraai samenvloeien, maar elkaar ook versterken. 

Ik ben na de memorabele concerten van deze week nog flink in de ban van Kasey Musgraves, die qua sfeer wel wat doet denken aan de muziek van The Lostines, al zit er nog wel wat ruimte tussen Nashville en New Orleans. Het is jammer dat alleen Paste het album van The Lostines er uit pikte de afgelopen week, want Casey Jane Reece-Kaigler en Camille Wind Weatherford hebben niet alleen een bijzonder en origineel album gemaakt, maar hebben bovendien een album afgeleverd dat in muzikaal opzicht indruk maakt en in vocaal opzicht betovert. Keer op keer. Erwin Zijleman

De muziek van The Lostines is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse tweetal: https://thelostines.bandcamp.com/album/meet-the-lostines.


Glovemaker van Loren Kramar is verkrijgbaar via de Mania webshop: