15 mei 2024

Jackie West - Close To The Mystery

De Amerikaanse singer-songwriter Jackie West wordt nog niet overladen met aandacht voor haar debuutalbum Close To The Mystery, maar wat is het een bijzonder en vooral betoverend mooi album
Het debuutalbum van Jackie West uit Brooklyn, New York, lijkt in eerste instantie een album uit een ver verleden, maar in haar songs overbrugt de Amerikaanse muzikante keer op keer een aantal decennia. Dit doet ze met een prachtig geluid, dat bol staat van de invloeden en dat varieert van teder tot ruw, maar ook de prachtige stem van Jackie West draagt nadrukkelijk bij aan de kwaliteit van het album. Het is een album vol nostalgie en zwoele verleiding, maar het is ook een album waarvan je geen detail wilt missen en dat steeds weer nieuwe verrassingen laat horen. Probeer maar eens aandacht te trekken in het enorme aanbod van het moment, maar iedereen die dit album er uit pikt krijgt daar geen spijt van.Direct wanneer de eerste noten van Close To The Mystery van Jackie West uit de speakers komen word je overspoeld door een vloedgolf van nostalgie. Het album van de Amerikaanse muzikante klinkt, zeker als in de openingstrack, als een album dat uit de jaren 50 of 60 van de vorige eeuw zou kunnen stammen. 
Zowel de muziek als de zang op Close To The Mystery heeft iets dat, zeker bij eerste beluistering van het album, niet van deze tijd lijkt. 

De muziek op het album is in eerste instantie subtiel en sfeervol en ook de naar de voorgrond gemixte zang van Jackie West is vooral zacht en teder. Het klinkt misschien als muziek uit een heel ver verleden, maar het klinkt ook fantastisch en op een of andere manier ook eigentijds. Zeker op een rustige lenteochtend of zwoele lenteavond is de verleiding van de muziek van Jackie West meedogenloos en de ware kracht van het album moet dan nog aan de oppervlakte komen.

Die kracht schuilt deels in de heldere en zuivere stem van Jackie West, die met veel precisie en met veel gevoel zingt. De stem van de Amerikaanse is vooral fluisterzacht, maar de zang op Close To The Mystery blijkt een stuk veelzijdiger dan bij vluchtige beluistering het geval lijkt en wordt naarmate je het album hoort alleen maar mooier en veelzijdiger. 

Wat voor de zang op het debuutalbum van Jackie West geldt, geldt in nog veel sterkere mate voor de prachtige muziek op het album. Ook in muzikaal opzicht is Close To The Mystery op het eerste gehoor een zacht en subtiel klinkend album, maar de instrumentatie op het album zit vol prachtige details en de gitaren kunnen zo nu en dan ook verrassend stevig klinken. 

Aan de ene kant is er het prachtige akoestische en elektrische gitaarspel, maar in veel tracks is er ook een belangrijke rol weggelegd voor piano en keyboards en voor een subtiel spelende ritmesectie. Close To The Mystery werd gemaakt met een beperkt aantal muzikanten, onder wie multi-instrumentalisten Shahzad Ismaily en Sarah Pedinotti, waarvan laatstgenoemde het album ook produceerde. 

Dat heeft ze knap gedaan, want zeker wanneer je het debuutalbum van Jackie West met de koptelefoon beluistert hoor je hoe rijk en wonderschoon de muziek op het album is. Close To The Mystery overtuigt in muzikaal en vocaal opzicht bijzonder makkelijk, zeker wanneer je vatbaar bent voor de lome en nostalgische verleiding van het album en niet bang bent voor de ruwere uitbarstingen, maar ook de songs op het album zijn zeer aansprekend. 

Het zijn songs die zich breed hebben laten beïnvloeden. Close To The Mystery bevat niet alleen invloeden uit een aantal decennia popmuziek, met afwisselend een hoofdrol voor invloeden uit een heel ver verleden en invloeden uit het heden, maar heeft ook lak aan de grenzen van genres. Een aantal songs op het album hebben een folky karakter, maar Jackie West kan ook uit de voeten met jazz, pop en rock en dat zijn slechts de direct identificeerbare genres. 

In recensies van het album kom ik namen tegen als die van Peggy Lee, Mazzy Star, Cowboy Junkies, en Lana Del Rey, maar ik hoor ze soms allemaal tegelijk en soms geen van allen. Jackie West overtuigt op haar debuutalbum met een fraai eigen geluid, dat je soms op het verkeerde been zet, maar dat je vooral aangenaam blijft verrassen. Erwin Zijleman

De muziek van Jackie West is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://jackiewest.bandcamp.com/album/close-to-the-mystery.