10 mei 2024

Kyshona - Legacy

De Amerikaanse muzikante Kyshona maakt op haar nieuwe album Legacy diepe indruk met een heerlijke soulstem, fraaie gospelkoortjes, invloeden uit meerdere genres en een serie uitstekende songs
Kyshona wordt vooralsnog slechts in kleine kring bejubeld, maar het is wel volkomen terecht. De muzikante uit Nashville beschikt immers over een geweldige soulstem, die alleen maar indrukwekkender wordt door de gospelachtige bijdragen van meerdere achtergrondvocalisten. In muzikaal opzicht is Legacy niet alleen bijzonder aangenaam, maar ook verrassend veelzijdig en de songs van de Amerikaanse muzikante gaan niet alleen ergens over, maar liggen ook stuk voor stuk bijzonder lekker in het gehoor. Kyshona klinkt op Legacy totaal anders dan de meeste andere muzikanten uit Nashville en is een enorme aanwinst voor de hoofdstad van de Amerikaanse rootsmuziek.Ik las de afgelopen week meerdere positieve recensies over het nieuwe album van Kyshona. Het is een naam die ik volgens mij nog niet eerder ben tegengekomen, maar ik begrijp inmiddels wel waarom haar nieuwe album op zoveel mooie woorden kan rekenen. Kyshona (Armstrong) is een zwarte zangeres uit Nashville, Tennessee, die al een aantal albums op haar naam heeft staan, maar met Legacy net wat meer aandacht krijgt, met name in de media die zijn gespecialiseerd in Amerikaanse rootsmuziek. 

Binnen deze Amerikaanse rootsmuziek heeft Kyshona een duidelijk eigen geluid, want Legacy klinkt geen moment als een doorsnee Amerikaans rootsalbum. Dat heeft alles te maken met de stem van de Amerikaanse muzikante, die beschikt over een warme en krachtige soulstem. Het is een stem die met heel veel power uit de speakers kan komen, zeker wanneer een aantal achtergrondzangeressen, die ook beschikken over flink wat soul, aanschuiven, maar Kyshona zingt zeker niet de hele tijd voluit en weet de kracht in haar stem ook goed te doseren. 

Door de geweldige soulstem van de Amerikaanse muzikante is Legacy een Amerikaans rootsalbum met een flinke soulinjectie en dat klinkt bijzonder lekker. De zang op Legacy tilt het nieuwe album van Kyshona al een flink stuk op, maar ook de muziek op het album is niet te versmaden. Ook in muzikaal opzicht is Legacy voorzien van een flinke hoeveelheid soul, maar ook invloeden uit de gospel, blues, jazz, rock, folk en country hebben hun weg gevonden naar het album. 

Het zorgt voor een gloedvol geluid waarin meerdere instrumenten worden ingezet. Afwisselend springen hier en fraai solerende gitaren, stuwende orgels en een scheurende mondharmonica in het oor, maar de muziek op het album overstemt nergens de weergaloze zang van Kyshona en de achtergrondvocalisten op het album, die het album vaak een gospelsfeer geven. Dat is ook niet zo gek, want Legacy is deels geïnspireerd door de opa van Kyshona, die een gospelkoor in de kerk dirigeerde. 

De muzikante ging hiernaast op zoek naar haar wortels en ging terug naar de periode van de slavernij, wat de emotionele impact en de urgentie van haar songs vergroot. De combinatie van de smaakvolle instrumentatie en de geweldige zang van Kyshona en de andere zangers en zangeressen die op het album zijn te horen, maken van Legacy een indrukwekkend en interessant album. 

Dat wordt nog wat versterkt door de songs, die Kyshona in een aantal gevallen schreef met topkrachten als Caroline Spence, Brittney Spencer en Aaron Lee Tasjan. De songs op Legacy klinken stuk voor stuk zeer geïnspireerd, maar de songs op het album blijven ook makkelijk hangen. Om de kwaliteit van het album nog een extra boost te geven kon Kyshona ook nog eens een beroep doen op aansprekende gastmuzikanten als Ruthie Foster, Keb’ Mo’ en multi-instrumentalist Ellen Angelico. 

Het levert een album vol muzikaal en vocaal vuurwerk op, maar Legacy is ook een lekker klinkend album waarop de muzikanten de pannen van het dak spelen en de vocalisten de veters uit de schoenen zingen. Het levert hier en daar uitstekende recensies op en daar valt niets, maar dan ook echt helemaal niets op af te dingen. Kyshona draait al even mee, maar dit album moet normaal gesproken voor haar doorbraak gaan zorgen. Erwin Zijleman

De muziek van Kyshona is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://kyshona.bandcamp.com/album/legacy.